- Ikke bry deg om høy lønn

Opera-sjefen om karrierevalg, konkurransen mot Microsoft og boligpriser.

Publisert Sist oppdatert

Da Jon von Tetzschner trakk seg fra toppstillingen i Opera fikk en danske overta Norges fremste teknologisuksess.

Etter at Apple åpnet markedet for smarte telefoner og tablet-pc-er er ikke Opera lenger bare et "morsomt selskap for folk som ønsker en annen nettleser enn Explorer". Det norske stjerneskuddet har holdt fokus på mobilmarkedet lenge uten at det ga noe særlig avkastning.

Derfor forlot Lars Boilesen Opera i 2005. Selskapets marked ble for stillestående. Han ønsket ikke lenger å sitte i venterommet. For dansken, som hadde en karriere helt fra Norden til Sibir og Singapore, ble det uutholdelig -han valgte en tung stilling i Alcatel.

- Men fire år senere skjønte jeg at mitt hjerte ligger i Opera, og jeg dro tilbake. På det tidspunktet var det ikke snakk om at Jon (von Tetzschner) skulle trekke seg, og at jeg skule overta, presiserer han.

Lego i Russland

I januar 2010 ble Boilesen valgt til ny toppleder for Opera. Det er ikke noen dårlig plass å være for en 42-åring. Men den som tror at han har tatt alle de riktige karrierevalgene hele veien for å skape den raskeste veien til topps - tar feil. Tvert imot, Boilesen tok et par ganger en omvei som kunne satt ham på et sidespor.

- Etter min utdannelse som siviløkonom var det et vanskelig jobbmarked. Jeg var heldig og fikk en trainee-stilling i Lego-konsernet. Jeg tror det ble valgt ut to blant over 700 søkere. Mine karakterer var ikke de beste, jeg føler jeg hadde flaks den gangen, forteller han.

Som trainee kom han nær viktige personer i konsernet, og han kunne hatt en rask vei til toppen. Til overraskelse for sine nære kolleger og sjefer søkte han om å få bygge opp Lego i Russland - vekk fra karrierestien.

- Det var i grunn et feil valg, men jeg syntes det var veldig spennende med Russland. Landet hadde åpnet seg, og alt måtte bygges opp. Russere er fantastiske mennesker. De hadde et dårlig rykte på seg den gangen, men jeg likte meg veldig godt der.

Feilvalg i karrieren

I Russland var Boilesen med å føre Lego til en eksplosiv vekst.

- Russland var et bra marked. Russerne elsker sine barn, og det gjør Lego også. Det var en veldig fin tid, og det gjorde meg vondt å forlate selskapet.

Det var en norsk kvinne som dro han ut av Russland igjen. Kjærligheten førte han til Tandberg Data, hvor han fikk ansvar for salg i Norden og Østen, en merkelig kombinasjon, men passende med hans erfaringer fra Russland. Boilesen fikk frem gode resultater i Asia, men hele Tandberg gikk gjennom en vanskelig periode. Det førte til hans andre store "feilvalg" i karrieren.

- Jon ringte meg og spurte om jeg kunne starte i Opera. I Tandberg hadde jeg en stor organisasjon - det var et etablert selskap. Jeg kunne sikkert blitt salgssjef for hele verden etter hvert. Opera hadde på det tidspunktet cirka 15 ansatte, smiler han.

Igjen snudde Boilesen en annen retning mens han var på vei oppover. Hos Opera fantes det ingen salgsavdeling, ingen organisasjon, bare en god ide rundt en gryende teknologi. Boilesen har ikke angret et sekund på det valget.

- For ti år siden hadde Opera den samme visjonen som de har i dag: Å levere innhold til alle digitale enheter. Plutselig kjente jeg "this is where I belong" - det hadde jeg ikke trodd. Vi måtte bygge opp alt. Det har vært tøft, det er mange utfordrere, mange store konkurrenter, sier han.

I dag har Opera 750 ansatte og har verdens største utviklingsmiljø på nettlesere.

Boilesen trives i Oslo, men lar seg også provosere. Les videre på neste side!