- Ikke kutt i infrastruktur

- Ikke kutt i infrastruktur

Oppgrader applikasjonene og infrastrukturen. Det finnes andre måter å spare penger på, er budet fra Gartner.

Gartner-undersjef Andy Kyte er enig med et knippe av Gartner-analytikerne som holdt åpningstale i går på Gartner Symposium i Cannes i at innovasjon er vel og bra. Men han mener også it-bransjen er ekstremt god på å tilegne seg ting, kanskje for god.

- Vi er dominert av tilegning. Vi har alle treords-forkortelser kjent for menneskeheten, spøkte han i sin del av gårsdagens åpningstale.

For mange applikasjoner

Men det han egentlig har kom for å snakke om, er applikasjoner. Han mener vi drukner i dem.

- Du trenger jo applikasjoner. Du trenger CRM-programmer for eksempel, men jeg er usikker på om du egentlig trenger fire forskjellige. Vi er ikke gode på å ivareta de vi har, og det ender med at vi gjør kostnaden for eierskapet uklar. Vi glemmer å regne med den totale kostnaden for eierskapet, den fremtidige kostnaden som følger med applikasjonen, sier Kyte, som trekker inn følgende parallell:

- Hvis noen sier til meg ”vi skal ha baby”, så sier jeg ”nei, du skal ha en tenåring, det er bare det at pakken er ganske liten”.

Kyte mener altså at du har altfor mange applikasjoner, og at du må få kontroll over de du har, og sette opp en portefølje over verdien til de ulike programmene.

- For mange penger brukes på porteføljer med duplikater, mener han.

Mot slutten

I tillegg advarer han mot at en del applikasjoner nå nærmer seg livets slutt. Som han sier, gode applikasjoner varer ikke evig.

- Mange applikasjoner avhenger av folk som gleder seg til pensjonisttilværelsen, sier han.

- Grip dagen. Når finansdirektøren ber deg kutte, si ok, men be samtidig om støtte fra ledelsesnivå på hva en slik rasjonalisering vil medføre, sier han.

Brian Gammage, en annen Gartner-undersjef, påpeker at det ikke bare er applikasjonene som trenger modernisering. Også infrastrukturen må tas med i betraktningen.

- Noe infrastruktur er riktignok ikke like viktig som før, men infrastruktur er nødvendig for å kjøre bedriften. Infrastruktur er ofte et område direktøren sikter seg inn på, men man kan ikke la være å oppdatere all infrastruktur. Du kan kanskje vente ett år med å oppgradere pc-parken, men å ikke fornye datasenteret kan slå dårlig ut, sier han.

- Husk infrastrukturen

Han mener infrastruktur kan sammenlignes med en industriby. Man må ta avgjørelsen med tankene fremover i tid.

- Avgjørelser om å oppgradere kloakkanleggene i Paris, London og New York tas med tankene lenger fremme. Det ville stinket om ikke disse fungerte, sier Gammage.

Han peker også mot skyene som et kostnadsbesparende alternativ.

- Hvis alle har samme kapasitet, hvorfor ikke se mot datasenterkapasiteten som kan levere hva du vil når du vil til en liten kostnad.

Gammage mener du må refokusere og reprioritere dine ressurser. Her nevner han også virtualisering som en mulighet.

- Ulike eiendeler må håndteres som en investeringsportefolio. Skill de kritiske fra de viktige fra de øvrige. Først da kan du ta de tøffe avgjørelsene, sier han.

IT-Karriere