Nye Norsk Data opp i skyene

Nye Norsk Data opp i skyene

Rolf Skår og Lars Monrad-Krohn gjenoppliver selskapet, og har troen på cloud computing.

NB: Dette er aprilspøken fra Computerworld 2009!

Norgeshistoriens største it-eventyr, Norsk Data, blir gjenopprettet, takket være cloud computing.

Rolf Skår og Lars Monrad-Krohn, to av gründerne fra 1967, da Norsk Data ble stiftet første gang, ser potensialet for stormaskiner når cloud computing nå for alvor blir en realitet.

- Denne typen EDB er akkurat det vi holdt på med for over 40 år siden, sier Monrad-Krohn.

Skår er ikke mindre engasjert.

- Den gangen var vi de fremste på prosessorteknologi, i hvert fall i begynnelsen. Tenk å nå kunne gjennopplive vår første maskin, Nord-1, med dagens halvlederteknologi. Det kan ikke slå feil, slår Skår fast.

"Mange gode venner"

Tanken er altså å bruke deres gamle systemer, med oppgradert teknologi. Og skykonseptet, hvor pc-er opptrer nærmest som det tynne klienter gjorde mange år tilbake da Norsk Data hadde sin storhetstid, har gitt veteranene blod på tann.

Hvordan de skal finansiere gjenoppstandelsen vil de ennå ikke kommentere, men forsikrer at de "fikk mange gode venner da det stod på som verst".

- Penger skal jeg nok skaffe, smiler Skår, og understreker at han allerede har det meste på plass.

Norsk Data gikk på en gedigen smell under krakket på slutten av åttitallet. Da ble en finanskrise begynnelsen på slutten for det banebrytende, norske it-selskapet. Da er det jo ironisk, at gründerne nå i en ny finanskrise, ser sitt snitt til å gjenerobre maskinvaremarkedet.

Men de to har planer som de mener vil sikre suksess.

Nye triks

Veteranene har grublet over forretningsmodellen lenge. Og de ønsker ikke å gå i samme fella som sist, da selskapet gikk dukken på grunn av en lite fremtidsrettet forretningsmodell.

De mener at tiden ikke har vært moden for deres tankesett før nå, men innrømmer at de samtidig må lære av sine gamle feil.

Skår og Monrad-Krohn ønsker derfor denne gangen å gå for en mer "hipp stil" og et "retro" utseende, og har mange triks i de nypressede skjorteermene.

Samtaler med NAV og politiet er allerede i gang, les videre på neste side!

IT-Karriere