Sjefen for de store prosjektene

INTERVJUET: Accenture skifter ikke toppleder så ofte. Roy Grønli er den sjette på 55 år. Og han har vært der siden han var nyutdannet.

Publisert Sist oppdatert

- Hvordan fikk du denne jobben?

- Jeg har jobbet i Accenture siden jeg gikk ut av skolen som sivilingeniør innen data i 1988. Den gangen startet jeg med Lensmanns-prosjektet, som gikk ut på å innføre pc-er, datautstyr og ny programvare i etaten. Siden har jeg prøvd å gjøre en god jobb og det har resultert i at jeg har fått stadig nye utfordringer og ansvarsområder. Jeg ble leder for helse og offentlig sektor i Norge i 2002 og fikk Norden-ansvaret for det samme forretningsområdet i 2007.

Accenture har et system hvor toppledere stort sett rekrutteres fra egne rekker. Dagens ledere må legge planer for sine etterfølgere, så avgåtte Øveraas har selv vært med å utpeke sin etterfølger. Det er tradisjon for dette hos Accenture. Hvert år leveres forslag på kandidater til alle lederstillinger i selskapet til den globale organisasjonen.

Siden 1957 og frem til nå har Accenture i Norge hatt fem ledere. Roy Grønli blir den sjette.

- Det er en ganske stabil virksomhet å jobbe i?

- Der jeg er nå, synes jeg dette er en spennende utfordring. Accenture er et fullskala firma fra strategisk rådgivning til alle fasetter av it-konsulenttjenester, outsourcing og håndtering av forretningsprosesser og økonomi.

- Vi er kjente for å kunne ta på oss de største løftene. Selv kjenner jeg best de store offentlige oppdragene, for det er dem jeg har jobbet med, men vi har også store kunder og prosjekter i det private næringsliv.

- Det er ingen liten bedrift du skal lede?

- I Norge er vi rundt 1000 ansatte, men det er enda flere som jobber med norske kunder. Accenture har sterke vertikaler som går globalt. Vi samler erfaring fra hele verden og prøver å spre den til andre markeder. Vi har fantastiske fagmiljøer lokalt og i tillegg tilgang til ekspertise fra utlandet.

- Dette er spesielt viktig i de store løftene. Hvis du ser på pensjonsreformen, så er prosjektet så stort at noe lignende er gjennomført i Norge. Men i dette tilfellet har Accenture erfaring med tilsvarende prosjekt i Storbritannia, som vi kan trekke på erfaringene fra.

- Du har hatt forretningsansvaret for Altinn. Det har vel ikke vært like moro bestandig?

- Jeg har fødselsdag 30. april (frist for innlevering av selvangivelsen, red. anm.), så de ti siste årene har det vært spennende bursdager. Altinn er jo unikt. Det er spennende at så mange forskjellige etater kan gå sammen om en felles løsning. Og så synd at det har vært tilfeller av komponenter som har sviktet. Det er klart at selvangivelsen er veldig touchy, men du må huske på at det er over 300 velfungerende tjenester på plattformen.

- Skal det bli store endringer i Accenture fremover?

- Det blir ingen revolusjon. Mitt fokus er på å levere gode prosjekter hver dag. Det er sånn vi selger nye prosjekter. Vi har påtatt oss mange kritiske og samfunnskritiske oppgaver for kunder, og har stor tillit. Det er en tillit vi må jobbe for her dag. For å si det sånn: Det er når det stormer det gjelder å stå oppreist.

- Accenture skal være en av landets beste arbeidsplasser. Det er mange fantastiske ansatte som gjør at det er gøy å være her.

- Hvis ingen slutter, får dere vel ikke inn ny kompetanse?

- Vi jobber hardt med å fornye fagmiljøene slik at vi hele tiden har spisskompetanse. Og vi har fagmiljøene som de skarpeste søker seg til. Vi har en strategisk prosess på hvordan vi skal ta inn over oss trender og det som er nytt.

- Ellers har jeg ingen programerklæring å komme med. Jeg vil heller gjøre få ting veldig ordentlig, selv om vi er en fullskala it-virksomhet enn å spre oss på for mye. For tiden ser vi på bildet frem mot 2020 og legger planer for det i en operativ strategisk prosess.

- Du blir ikke lei av å jobbe i en organisasjon med amerikansk rapportregime?

- Du kan velge å se på det som et slit eller se fordelene. At vi er en stor, verdensomfattende organisasjon med over 250.000 ansatte gir oss mulighet til å levere prosjekter vi ellers ikke hadde fått til. Vi får jobbe med ting som ikke er gjort i Norge før. Så er det min oppgave å ta vekk det som måtte oppleves som negativt av godkjenningsregler og slikt.

- Det er sånn hos oss at om du gjør en god jobb og opparbeider tillit, så blir du ikke detaljstyrt. Det lokale teller mye, og ingen får munnkurv.

Intervjuet

Hvem: Roy Grønli

Hva: Administrerende direktør i Accenture

Aktuell med: Ny sjefsjobb