Stor nedgang for Presentations Data

Stor nedgang for Presentations Data

Presentations Data mistet en tredjedel av omsetningen i 2009 og gikk såvidt i pluss. Nå utvider de med integrasjonstjenester for å redde virksomheten.

Presentations Data, som spesialiserer seg på audiovisuelle løsninger til profesjonell bruk, omsatte i 2009 for 84,7 millioner kroner. Det er en nedgang på 31 prosent fra omsetningen på 122,8 millioner kroner i 2008.

Ifølge Mikael Ekblom, administrerende direktør i Presentations Data, skyldes omsetningsnedgangen først og fremst lavere aktivitet i markedet.

- Finanskrisen gjorde at kundene måtte utsette en del av prosjektene som skulle gjennomføres i 2009. Kjøpmotstanden hos kundene gjør at de kan godt vente med å skifte ut utstyr hvis det er uro i markedet.

Dramatisk resultatfall

Ordinært resultat før skatt endte på 546 000 kroner, ned fra 6,5 millioner kroner i fjor. Årsresultatet endte på bare 386 000 kroner, ned fra 4,7 millioner kroner i fjor. Det tilsvarer en resultatnedgang på 92 prosent.

Mikael Ekblom er glad for å kunne vise til fortjeneste etter et tøft år, men karakteriserer likevel 2009 som en skuffelse sammenliknet med toppåret 2008.

- Samtidig må man se på hvilken situasjon markedet har vært i. Første halvår 2009 var det helt stille, med mye mindre aktivitet enn vi hadde regnet med.

I løpet av året kuttet selskapet også driftskostnadene fra 115,7 millioner kroner i 2008 til 84,2 millioner kroner i 2009. Spesielt varekostnadene er redusert, fra 78,6 millioner kroner i 2008 til 53,1 millioner kroner i 2009.

- Varekostnadene blir mindre når omsetningen faller, sier Ekblom.

Han forteller at selskapet måtte ta grep for å kompensere for svikten i omsetning, og reduserte lønns- og driftskostnader for å berge selskapet. I tillegg har stillingene til fem personer som har forlatt selskapet ikke blitt besatt på nytt.

- Vi har levd veldig, veldig godt, med reiser for de ansatte og liknende. Dette var ting vi ble nødt til å revurdere. Vi gikk i pluss, selv om vi ikke er fornøyd med resultatet.

Strategisk kursendring

En annen faktor som påvirket kostnadsbildet i 2009 er en strategisk kursendring som Presentations Data har jobbet med i en årrekke.

Tidligere utgjorde selskapets distribusjonsvirksomhet rundt 50 prosent av aktivitetene. Nå fungerer de i større grad også som systemintegratør og skreddersyr løsninger til forhandlerne, og omstillingskostnadene ble tatt i 2009.

- Produktene blir mindre og mindre verdt, og marginene går ned. Sånn har det vært de siste ti årene. For forhandlere er konsept- og løsningssalg ikke alltid så enkelt, men nå kan vi tilby dem vår ekspertise.

Ekblom har imidlertid gode forventninger til 2010, med vekst på både topp- og bunnlinje.

- Det er en helt annen atmosfære. I fjor var det ekstremt stille etter sommeren, det var nesten litt ekkelt. Både første halvår og juli og august ser veldig bra ut. Omsetningen skal over 100 millioner kroner igjen i 2010, sier han.