DATANAPPER ALT: Skadevare som krypterer datalager rammer PC-er uavhengig av OS. Foto: Pixabay

DATANAPPER ALT: Skadevare som krypterer datalager rammer PC-er uavhengig av OS. Foto: Pixabay

Stort datanappernettverk rammer også Norge

Norge er midt i feltet av de nordiske landene under angrep av utpressersvindlere som leverer skadevare som en nettskytjeneste.

Et av de mest aktiver datanappersvindlene noensinne kalles Cerber. Denne skadevaren infiserer it-systemer som PC-er, krypterer datalageret og gjør det uleselig for så å forlange løsepenger for krypteringsnøkkelen

Per nå er det rundt 160 kampanjer drevet av ulike angrepsgrupper mot IT-systemer jorda rundt. I snitt startes det 8 nye angrepskampanjer om dagen, og bare i juli var det 150.000 angrep i 201 land og territorier.

Datanapping-tjenesten

Skadevaren er drevet etter en franchise-modell, der både de som kjører kampanjen for å datanappe systemer og de som utvikler og vedlikeholder koden får en viss andel. Oppgjøret gjøres i Bitcoin og gjennom anonymiseringene og sporløsheten som den digitale valutaen forutsetter er det umulig å spore transaksjonen tilbake til de kriminelle.

Økosystemet bak Cerber er ikke bare et sikkert oppgjørssystem. Brukergrensesnittet for programvaren er tilgjengelig i 12 ulike språk. Legg til et enkelt kommandolinjegrensesnitt gjør det mulig selv for lav-tekniske kriminelle å starte kampanjer, og vi har en pest og en plage levert som en skytjeneste.

Check Point selv kaller det «Ransomware-as-a-Service», navnekonvensjonen som brukes for andre tjenestekategorier i tjenesteleveringsmodellen nettsky.

Norden angripes

Ferske tall vi har fått fra Check Point viser at Norge ligger midt i feltet av de nordiske landene. Gjennom sommeren har Island ligger lavest med Finland rett over, deretter Estland, Latvia og Norge, før Danmark, Sverige og Litauen med to og tre ganger så mange angrepne systemer.

Sikkerhetsselskapet har en egen gruppe som arbeider med nye og eksisterende IT-sikkerhetstrusler. Sammen med rådgiverne i Insights Cyber Intelligence har de utviklet både motmiddel og kur mot datanapping.

Dette har blant annet betydd et eget verktøy for å låse opp datanappete filer. Etter at rapporten om Cerber ble offentlig denne uka, brukte skadevareutviklerne innholdet i rapporten til å tette sikkerhetshullet som gjorde at dette verktøyet effektivt.

Flere detaljer finnes her.

 

 

It-sikkerhet