Foto: Markus Spiske/Pixabay

SPRÅK: Java går tilbake, men er fortsatt det mest brukte programmeringsspråket.

Java og C synker i popularitet

Ifølge Tiobes månedlige indeks over populære programmeringsspråk går de gamle traverne tilbake, men holder fortsatt ledelsen.

Tiobe er et nederlandsk selskap som spesialiserer seg på kvalitetssikring av programvare. Hver måned lager de en indeks over de mest populære programmeringsspråkene.

Flere nykommere

Selv om Java og C ligger på topp på listen, er begge i tilbakegang i forhold til tidligere resultater. Faktisk går nesten alle språkene på topp ti-listen tilbake, mens nykommere klatrer på listen.

Men de har et drøyt stykke igjen: Crystal er nummer 32, Kotlin 41, Clojure 42, Hack 43 og Julia 46. Særlig Crystal har markant økning fra å være på plass 60 i juli-indeksen.

Crystal er en variant av Ruby med statisk typesjekking. Siden det kompileres, skal det være svært raskt og kreve lite minne. Ifølge Tiobe er det verd å prøve.

Globale data

Tiobes indeks er ment å være en indikator på hvor ubredt de forskjellige programmeringsspråkene er. Indeksen bygges på data fra fagfolk fra hele verden, kurs og tredjeparts leverandører. 

De understreker at indeksen ikke viser noe om hvor godt det enkelte språket er eller hvilket språk som det skrives flest kodelinjer på. Du kan lese mer om hvordan indeksen lages her.

Lister opplæring

En alternativ indeks er PyPL Popularity of Programming Language Index, som baserer seg på å søke med Google etter opplæringstilbud. Deres liste viser at Java har en andel på 22,7 prosent, Python 16,3 prosent, PHP 8,9 prosent og C# 8,3 prosent.

Du finner listen i sin helhet her.