UENIGHET PÅ TINGET: Siv Jensen (Frp) skrøt av offentlig sektors bruk av ikt. Selv om hun også dro frem eksempler på at ting kan gå galt, mente John Fredrik Baksaas at hun godt kunne nevnt litt mer om områdene vi feiler på. (Foto: Stine Marie Hagen)

– Offentlig sektor, en sinke

Siv Jensen var på Insight 2015 for å fortelle om hvordan ikt kan gjøre oss mer produktive. - Enhver finansminister i Norge ville kunne holdt den talen, mener Telenor-Baksaas. 

Publisert Sist oppdatert

Årets tema under Insight 2015 var "teknologi former fremtiden", og Evry hadde hanket inn foredragsholdere fra både fjern og nær. 

Blant annet var tv-personlighet, og forsknings- og vitenskapsformidler Jo Røislien på scenen torsdag for å fortelle om kunsten det er å kommunisere enkelt i kompliserte sammenhenger. Sveriges tidligere finansminister Anders Borg fortalte om risiko og utfordringer i en global økonomi, mens Klas Bendrik avsluttet dagen ved å fortelle om Volvo Cars sin it-strategi, og hvordan interaksjon mellom menneske og maskin kan gi nye muligheter.

Under åpningsdagen av arrangementet var det blant annet Siv Jensen, John Fredrik Baksaas og Thorvald Stoltenberg som stod for showet. 

Et kinderegg

Mens Abbas "Money, money, money" ble spilt over høyttaleren gikk finansminister Siv Jensen (Frp) myndig opp på scenen. 

– Jeg likte den sangen, sa hun med et lurt smil, før hun fortalte at det var godt å kunne begynne å jobbe igjen. 

Det virket som kommunevalget var et tilbakelagt kapittel da finansministeren pratet om hvordan vi kan bli mer produktive, og hvordan ikt kan bidra til dette.

Hun var rett på sak. 

– Med digitalisering kan hverdagen bli enklere for folk flest. Næringslivet og bedriftene kan nå nye kundegrupper og samfunnet kan få mer igjen. Gevinsten av gode ikt-løsninger og smarte digitale løsninger er et kinderegg som vi ikke kan si nei til, sa hun. 

Offentlig sektor - en sinke

Jensen pekte på at utviklingen av teknologiske løsninger går fort, også i offentlig sektor. Hun trakk frem selvangivelsen som et eksempel - ett tastetrykk, og den er levert. 

– På andre områder er det derimot lov å kalle offentlig sektor for en sinke, sa hun. 

Finansministeren kunne fortelle at Norge scorer lavt på brukerorientering i offentlig sektor, og at bare Frankrike er dårligere enn oss når det kommer til dette.  

Likevel hadde Jensen for det meste mye positivt å si. Blant annet pratet hun om besøket på Tøyen Startup Village, om møtet med gründerne der. Og hun fikk også nevnt regjeringens vedtak om å bevilge 100 millioner kroner til Innovasjon Norge, der 60 millioner skal gå til etableringstilskudd og 40 millioner til forsknings- og utviklingskontrakter. Hun mener at også helsesektoren har kommet et langt stykke på vei med tanke på digitalisering, og dro frem e-resept som et eksempel. 

– Likevel finnes det eksempler på at offentlig sektor har misslykkes, det er vi smertelig klar over. Men kunnskapen om hvorfor har også blitt bedre. Likevel er det å kunne prøve og feile også nødvendig for å kunne lykkes, sa hun fra scenen. 

– Teknologien må aldri bli selve målet, men ikt er et verktøy for å nå et større mål. Teknologi kan hjelpe oss et stykke på veien. Vi skal sørge for at hele befolkningen får ta del i mulighetene teknologien gir oss. Og vi må ha ambisjoner om å fortsatt være blant de beste. Fremtiden er noe vi skaper, men håpet må være at vi får en bedre og enklere hverdag, avsluttet hun.

Tror på Nav

Etter finansministeren var det tidligere Telenor-leder John Fredrik Baksaas sin tur. Han tok konferansedeltakerne med på sin reise som leder for et av de mest suksessrike teleselskapene i verden, og  fortalte hvordan selskapet har omfavnet ambisjonen om "Internet for all". Han delte også sin erfaring med ikt som driver for økonomisk vekst, og kunne fortelle at grensene mellom telekommunikasjon og informasjonsteknologi er visket ut, og at mobilt internett har skapt nye markedsmuligheter for Telenor og gitt utviklingsland et viktig verktøy for økonomisk vekst. 

I pausen satt han sammen med Evrys konsernsjef Björn Ivroth og diskuterte noen av temaene for dagen. Blant annet hadde Baksaas sterke meninger om Jensens tale. 

– Enhver finansminister i Norge ville kunne holdt den talen. Den er egentlig nesten litt sånn upolitisk, og beskriver de lange linjer i deler av offentlig sektor og at de er flinke til å ta i bruk ikt, og at vi i andre linjer har vært litt mer tilbakeholdne. Hun tok ikke med seg de områdene der vi har vært mer tilbakeholdne, sa han. 

– Synes du at hun feiget ut litt?

– Nja, jo, det er jo sånn det er. Ta Nav-systemet, for eksempel, som jo har fått kritikk for en del overskridelser i utviklingen av it, men unnskyld meg, her sitter vi med et Nav-system som håndterer hele den norske befolkning på kryss og tvers i segmenter og grupper og sånn, og det er en lang historie, da er det heller ikke så enkelt å komme fra én situasjon i it-verden til en annen situasjon i it-verden. At vi da løper på noen overskridelser underveis på vei inn i en ny funksjonalitet, det ser jeg nesten på som en dyd og nødvendighet, sa Baksaas, og dro frem eksempler fra sin egen bransje. 

– Sånn er det i det private næringslivet også, når vi gjør vårt arbeid for våre snart 400 millioner kunder i Norge, så vet jeg at det er dyrt, men jeg mener at det er helt nødvendig for å ta meg dit.

Håpefull

Utover dagen var det også duket for debatt mellom statssekretær Paul Chaffey, Abelia-direktør Håkon Haugli og Technorocks-direktør Silvija Seres som diskutere hvordan ikt kan bidra til produktivitet og bærekraftig økonomisk vekst fremover. Konferansedeltakerne ble også tatt med inn i en fremtid der roboter og nanoteknologi stod i sentrum. Thorvald Stoltenberg fikk æren av å avslutte dagen, og sjarmerte publikum i senk med sine tanker om hva vi skal gjøre når langt borte ikke finnes lenger. 

Stoltenberg fortalte historier fra et rikt liv som politiker og diplomat, og avsluttet dagen ved å sitere den tidligere tsjekkiske presidenten Václav Havel. 

– Jeg er ikke optimist, for jeg tror ikke at alt vil gå bra. men jeg er heller ikke pesimist for jeg tror ikke alt vil gå galt, nei, jeg er håpefull. Håpet er nesten like viktig som livet. Uten håpet når vi aldri våre mål.