Fritt frem for brukt programvare?

IT-JUS: Kan man videreselge programvare kjøpt over nettet? Ja, mener Europadomstolen.

Publisert Sist oppdatert

Det tyske selskapet Usedsoft selger "brukt" programvare.

Det har frem til nå vært uklart om programvare som er lastet ned via internett kan selges videre når den opprinnelige brukeren ikke lenger bruker sin kopi av programmet.

Europadomstolen avsa 3. juli 2012 en viktig dom om videresalg av programvare som er lastet ned over nettet.

Salg av programvare reguleres blant annet av åndsverksloven § 19.

Det eksemplaret man har kjøpt av for eksempel Microsoft Office (CD og manualer) kan selges videre. Det har ikke vært omstridt.

Oppdateringer og feilrettinger til slik programvare vil brukeren vanligvis få over internett. Frem til nå har det vært en oppfatning at det oppdaterte programmet på maskinen ikke kan videreselges dersom programmet er oppdatert ved bruk av nedlastinger fra nettet. Dette utgangspunktet ser nå ut til å være endret.

I oktober 2005 tilbød det tyske selskapet UsedSoft "brukt" Oracle-programvare for salg.

Usedsoft opplyste i den forbindelse at alle lisensene var oppdaterte, og at den vedlikeholdsavtalen som var inngått med den opprinnelige lisenstageren fortsatt var gyldig.

Oracle mente at UsedSoft ikke hadde lov til å selge deres programvare på denne måten og anla sak ved førsteinstansdomstolen i München.

Oracles argument var at selskapet ikke selger kopier av sine programmer, men at de stiller dem gratis til rådighet for kundene mot at kundene signerer en lisensavtale for bruk og betaler en engangssum.

Det er viktig i denne sammenheng å presisere at Oracles programvare var stillet til rådighet til de opprinnelige lisenstagerne med en evigvarende bruksrett.

Videre fremgår av Oracles lisensvilkår at bruksretten ikke kan overdras til andre.

Det er også viktig å merke seg at vi her snakker om nedlasting over internett og ikke salg av programvare på CD-plate. Oracle fikk medhold i den tyske førsteinstansdomstolen, men saken ble anket. Den tyske ankedomstolen forela saken for Europadomstolen til uttalelse.

Europadomstolen var ikke enig i Oracles synspunkter.

Domstolen mener at nedlasting av et dataprogram er tett koblet mot brukerlisensavtalen og betaling, slik at det er snakk om salg av bruksrett og ikke en gratis bruk. Det virker fornuftig.

Domstolen mener videre at det er unaturlig å skille mellom programvare som ligger lagret på en CD-plate og programvare som lastes ned over internett. I begge tilfeller lastes en kopi av programmet inn i datamaskinen for at brukeren skal kunne kjøre programmet. Et slikt synspunkt synes også fornuftig.

Domstolen tar også stilling til om Usedsoft kan selge brukt programvare hvor oppdateringer til programvaren er lastet ned fra internett.

Oracle mener at oppdatert programvare hvor oppdateringene er lastet ned over nettet ikke kan videreselges. Oracle mener det oppdaterte programmet er en ny kopi av det opprinnelige programmet og at det derfor ikke kan videreselges. Domstolen er heller ikke enig i dette synspunktet. Den mener at en vedlikeholdsavtale er en avtale om at den opprinnelige kopien av programvaren blir reparert og oppdatert etter hvert som det oppdages feil og mangler.

Selv om vedlikeholdsavtalen er tidsbestemt vil både den opprinnelige programvaren og de deler av programvaren som er rettet kunne benyttes av brukeren uten tidsbegrensning. Hvis ikke ville den opprinnelige bruksretten bli illusorisk. Domstolen slår igjen fast at videresalg heller ikke kan nektes i slike tilfeller.

Domstolen setter til side bestemmelsen om at lisenshaveren ikke har lov til å videreselge programmet. Domstolen slår fast at opphavsmannens såkalte spredningsrett av kopien uttømmes etter det første salget foretatt i EU. Det innebærer at rettighetshaveren ikke kan motsette seg et videresalg av den aktuelle kopien – selv om lisensvilkårene forbyr videresalg.

Domstolen presiserer at det ikke er lov å splitte opp en lisens som er kjøpt samlet. En bruker som har kjøpt bruksrett samlet til 50 brukere, men bare har behov for 40 av disse kan ikke selge de 10 overskytende lisensene videre.

Da må brukeren selge alle lisensene eller ingen. Videre er det også gjort klart i dommen at den opprinnelig brukeren må slette programmet fra sin maskin idet programmet videreselges, og at programvareselskapet må ha en rett til å verifisere slik sletting dersom de ønsker det.

Det kan selvfølgelig by på praktiske utfordringer å forfølge slike enkeltsalg, men domstolen peker på at rettighetshavere som selger kopier av programvare lagret på et fysisk medium i stor grad står overfor samme problem, da det er svært vanskelig for disse å kontrollere om videreselgeren har tatt kopier av programvaren til eget fortsatt bruk.

Løsningen på problemet må å være å benytte tekniske beskyttelsesmekanismer som produktnøkler etc., mener domstolen.

Etter hvert som vi beveger oss mer og mer inn i en digital verden blir det interessant om tilsvarende vil gjelde for eksempelvis musikk og bøker som lastes ned digitalt. Kan du selge en brukt låt som du har kjøpt og lastet ned fra nettet til andre når du er lei av melodien?

Hva med boken som du har lastet ned til lesebrettet ditt? Du kan jo selge dine gamle bøker og vinyl- og CD-plater.

Hvor skal grensen gå?

Torstein Arendt og Eva Jarbekk jobber med it-kontrakter, anskaffelser og personvern i advokatfirmaet Kluge.