Hør it-sjefen lure domenesvindler

Hør it-sjefen lure domenesvindler

Gaute Espeland advarer norske selskaper mot ny runde domenesvindel.

- Noen forsøkte å kjøpe dette domenet, så kontaktet dere oss for å høre om vi ville ha det?

- Ja, precis, vi har börjat gjøra det nu för tiden.

I juni ble selskapet Fredensborg Eiendomsselskap kontaktet av et selskap via en svensktalende selger som kunne fortelle at noen var i ferd med å registrere fire domenenavn som kunne være relevant for bedriften, deriblant fredensborg-eiendomsselskap.com og fredensborg-eiendomsselskap.org.

Fredensborg Eiendomsselskap kunne sikre domenenavnene for 1800 kroner per domene, men da måtte de reagere kjapt, fikk de beskjed om. Innen klokka 11 måtte de svare.

Alle varselslampene begynte å blinke hos Fredenborg Eiendoms it-sjef Gaute Espeland, ettersom gjengs pris på registrering av domenenavn som .com og .org normalt ligger på rundt 10 dollar – 60 kroner etter dagens kurs.

Hastig avgjørelse

Det er heller ikke første gang Espeland og Fredensborg Eiendom blir forsøkt presset til å kjøpe et domene ”noen er i ferd med å registrere”. I 2006 tok it-sjefen slike domenesvindlere på fersken da han bestemte seg for å dokumentere samtalene via opptaksfunksjonen på mobiltelefonen.

Også i denne runden hadde Espeland opptaksfunksjonen klar for å dokumentere.

- Det var sjefen min som fikk tilbudet på epost, og videresendte det til meg. Vanligvis sletter jeg unna slike ting, men i og med at dette luktet av den forrige saken, stakk det en liten faen i meg, så jeg tenkte at denne skal vi fiske på, sier it-sjefen til Computerworld.

Hør lydopptaket lenger ned

For å kamuflere pipet som oppsto da han slo på opptakeren, lurte han selgeren til å tro at han fiklet med å koble til handsfree.

- Svindleren hadde en litt annen fremgangsmåte enn forrige gang, men du blir forbanna når du sitter og snakker med folk som helt åpenbart vil lure penger fra deg. Han forsøker å selge en vare jeg kan kjøpe til en helt annen pris hvor som helst, og prøver å fremstå som om han er den eneste som kan selge varen, sier Espeland, som ønsker å advare folk mot svindelen.

- Jeg anmeldte den forrige saken, men tror nok ikke politiet får gjort så mye. Så jeg føler det beste jeg kan gjøre er å gå ut og advare folk.

- Du får jo bra web-hotell

Svindelen fungerer slik: En selger ringer og påstår han har blitt kontaktet av et firma som vil registrere et par domener, men som ligner på firmanavnet til offeret. Videre hevder selgeren de har som rutine å sjekke om det er andre som heter det samme før de utfører registreringen. Så tilbyr selgeren deg å kjøpe domenet, slik at det ikke faller i hendene på den andre ”kjøperen”.

Selgeren forteller at han har reservert domenenavnet, og at han nå tar kontakt for å tilby seg å selge det til bedriften ved kjapp avgjørelse. Hvis det ikke skjer innen en gitt tidsfrist, vil domenet tilfalle de som ”ønsket å registrere det”. Og selskapet som blir forsøkt svindlet må ut med summer langt over markedspris for å sikre sine egne merkenavn på internett.

«Muligens har vår kundetjeneste tatt kontakt med dem fordi vi har fått en forespørsel om et mulig domene som ligger tett inntil navnet de bruker, om ikke det faktiske navnet de bruker. En viktig del av vår virksomhet er å kontrollere hvorvidt den opprinnelige kunden ønsker eierrettigheten til domener før vi gir det til en annen bruker. Dette er en viktig prosedyre for deres sikkerhet,» skriver selskapet på sine nettsider.

- Det er jo så mange svindlere ute og går som selger domener altfor dyrt, sier Espeland til svindleren, mens han fortsatt later som han er en lettlurt, intetanende kunde.

HØR DET REDIGERTE LYDKLIPPET (Ringetone og opptakspip er lagt til i etterkant for å skille de tre samtalene, og samtalene er kuttet noe ned i lengde.)

- Ja, det er som du sa til oss, vi er litt dyrere enn vanlig, men vi har jo et av de beste webhotellene også, svarer svindleren.

Å reservere et domenenavn uten å registrere det, er ikke mulig. Les videre på neste side!

Les om:

Juss Og It