HALVLEDER: Produksjonen av halvledere kan få store økonomiske konsekvenser for en oppgradering av maskinparken. Illustrasjon: iStock

Ny pc? Vent til 2019

KOMMENTAR: Tiden til tross, det er ikke slik at pc-deler nødvendigvis blir billigere og billigere.

Publisert Sist oppdatert

Teknologier er sårbare for de samme markedskreftene som valuta og aksjer, men ofte lettere å forutse. Fordi teknologien utvikler seg i et noenlunde kontrollert miljø, altså en trinnvis utvikling i kapasitet, klokkerater og produksjonsmetoder, er det lettere å forutse fremtidige priser.

2017 har vært et dyrt år når det gjelder både SSD-lagring og RAM-minne. På entusiast-nivået betyr ikke dette all verdens, annet enn at man kanskje utsetter en oppgradering, mens på et enterprise-nivå får dette reelle følger. Det er en kontinuerlig oppgradering fra standarddisker til SSD i dette markedet, og dyrere disker betyr at man lett kan utsette innkjøp. Problemet er at teknologien ellers, som setter krav til maskinvare som RAM og lagringsplass, ikke følger denne logikken.

Siden midten av 2016 har prisen på RAM ganske enkelt, og ikke udramatisk, doblet seg. Grunnen til dette har vært et økt behov i markedet, kanskje spesielt fra produsentene av smarttelefoner. De legger et større beslag på DRAM og NAND til henholdsvis minne og lagring, noe som har ført til et behov som strekker seg over produksjonskapasiteten. Dagens flaggskip-telefoner er på par med flere pc-er når det gjelder disse teknologene, og tall som seks gigabyte RAM og 128 gigabyte lagringskapasitet er ikke uhørt.

Andre faktorer som spiller inn på markedet kan være interne, slik for eksempel produksjonen av den nye DDR4 RAM-modulen, som stjeler produksjonskapasitet. De kan også være eksterne faktorer som gjør seg gjeldende, som da vi hadde en enorm flom i Thailand i 2011. Dette førte til flere stengte fabrikker som produserte nettopp lagrinsdisker, og prisene steg til det høyeste nivået vi har sett. Gartner tror prisen på NAND og DRAM vil nå en foreløpig topp rundt midten av 2017.

Gartner tror likevel på en relativt kraftig overproduksjon i 2019.

Hva kan vi så gjøre med denne informasjonen? Ved å følge enkle regler for tilbud og etterspørsel ser vi at det produseres mer NAND og DRAM nå som prisene er høye, som et resultat av den økte etterspørselen. Det betyr at vi er på toppen av bølgen, og vil etter hvert se en overproduksjon av disse, som igjen fører til lavere priser. Gartner tror produksjonen vil føre til en overflod av disse teknologene i 2019, og at prisene vil falle drastisk da. Sist gang det skjedde med DRAM var i 2011, som et følge av overproduksjon, et generelt labert pc-marked og ringvirkningene av den globale, økonomiske nedturen.

En annen faktor er det kinesiske markedet, der det er et enormt fokus på produksjon av halvledere. De har som mål å bli verdensledende, og flere ferske rapporter konjkluderer at Kina nå har gått forbi USA i denne produksjonen. Den generelle utviklingen i Kina fører naturligvis til et større behov, men Gartner tror likevel på en relativt kraftig overproduksjon i 2019.  

PC-produsentene er selvsagt forberedt, men det betyr ikke at det blir billigere i 2019. Lenovo har allerede revurdert prisene sine, og det spørs om det er brukeren eller produsenten som sparer penger på en eventuell dypp i prisene. Samtidig kan produsenter av pc-er og smarttelefoner nyte godt av et slikt marked, fordi det blir billigere å øke spesifikasjonene på produktene, som igjen gjør de mer attraktive for teknologibevisste kunder.

Dette er ikke nytt, de fleste teknologier har bølgetopper og bølgedaler. Det spesielle er at man tidlig kan se tendensen, og planlegge deretter. Og skal du ha hyllevare, eller er interessert i å oppgradere serverparken din, er det definitivt verdt å sitte inne med informasjon som kan spare penger i oppgraderingen.

Jan Birkeland er redaktør i Computerworld og PC World.