3D-print et batteri

3D-print et batteri

Av alle rare ting som kan produseres i en 3d-printer har Harvard muligens satt ny rekord: Et batteri.

Forskere ved Harvard University og University of Illinois i USA har utviklet verdens første 3D-printede batteri. Batteriet er mindre enn én millimeter bred. For å sette ting i perspektiv – mindre enn et sandkorn. Det står det i en pressemelding fra Harvard.

Til tross for størrelsen sier forskerne at det har mer enn nok strøm. I fremtiden ser forskerne for seg at batterier laget ved hjelp av 3D-printer, kan bli formet til alle mulig størrelser og former. Det skriver Techhive.

For å kunne lage batteriet har forskerne utviklet en egen 3D-printer med en dyse som måler 30 mikrometer i diameter. Forskerne har også utviklet et spesiell type blekk som inneholder to ulike typer nanopartikler laget av litium metalloksid-forbindelser som opptrer som batteriets anode og katode.

Printeren fører disse to typene elektrisk blekk sammen på en spesiell måte som igjen presses inn i et slags kammer fylt med elektrisk løsning som fullfører batteriet.

Ved hjelp av en 3D-printer klarer forskerne å lage lag på lag av sammenflettede, ultratynne elektroder som kan holde på mer energi.

Forskerne sier at mikrobatterier som dette i fremtiden kan gi en bedre effekt for blant annet medisinske implantater, flyvende insektslignende roboter og små kameraer og mikrofoner som passer i et par briller. Kanskje kan dette være noe for Google Glass?

Komponenter