Apple annonserer Final Cut Pro X

Apple annonserer Final Cut Pro X

OPPDATERT: Nå med video fra hele lanseringen.

På årets NAB-kringkastermesse i Las Vegas annonserte Apple den lenge etterlengtede etterfølgeren til videoredigerings-programmet Final Cut Pro, som har rundt to millioner brukere.

En av hovedattraksjonene i Final Cut Pro X - som foreløpig bare er i beta - er full støtte for 64-bit, noe som endelig gjør slutt på 4 GB-begrensningen. Dette er muligens den største endringen i programmet på 10 år.

Kampen mellom erkerivalene Adobe Premiere Pro og Apple Final Cut Pro har dreid seg mye om 64-bits støtte de siste årene. Fra og med CS5-versjonen har Premiere Pro vært et rendyrket 64-bitsprogram og har dermed ligget foran Final Cut Pro på dette området, til tross for at Apples operativsystem Mac OS X er et fullverdig - og avansert - 64-bits operativsystem. (Onde tunger vil imidlertid ha det til at Premiere Pro ikke er så rendyrket 64-bits som Adobe vil ha det til, men at mange prosesser fortsatt skjer i 32-bitsmodus - dette skal Mac-brukere kunne følge med på i Aktivitetsmonitor.)

Allerede da Apple lanserte versjon 7 av Final Cut Pro i 2009 var 64-bitsstøtte et av de sterkeste ønskene fra brukerne, men da fikk de altså ikke innfridd ønsket.

64-bitsstøtte er først og fremst viktig for dem som redigerer lange videofilmer eller bruker store HD-filer - det siste gjelder jo stadig flere av oss.

Les også: Adobe oppgraderer CreativeSuite

Ligner mer på iMovie

Final Cut Pro X er bygget om helt fra grunnen av. Utseendemessig likner det nå mer på iMovie, Apple videoredigeringsapp for fritidsbruk og som er en del av iLife-programpakken. Også gjenkjenningsfunksjoner vi har sett i iMovie, som ansiktsgjenkjenning, kommer til Final Cut X. iMovie ble forøvrig nylig lansert også for iPad 2.

Final Cut Pro X kan jobbe trinnløst og uavhengig av oppløsning med redigering og avspilling av video helt opp til 4K i tidslinjen og forhåndsvisningen.

Final Cut Pro X vil benytte mye av kjerneteknologien i OS X - Cocoa, Core Animation, Open CL, og Grand Central Dispatch-støtte. Apple bruker denne teknologien slik at man kan redigere nærmest umiddelbart etter at man har begynt å importere media - all rendring skjer automatisk i bakgrunnnen og er så effektiv at programmet etter sigende skal kunne fungere bra selv på en MacBook.

Final Cut Pro X støtter nå full fargehåndtering med ikke-destruktiv automatisk fargebalanse, og har også en funksjon for automatisk støyreduksjon i lyden.

Den nye versjonen skal kunne håndtere 4K HD-video uten problemer. Dette er en ny videostandard som er i ferd med å gjøre sitt inntog i kinoene og som gir mye høyere oppløsning enn dagens HD-video på 1080p. Videoredigering i 4K er noe som helst skjer på en kraftig stasjonær Mac Pro med åtte- eller 12-kjerners prosessorkapasitet.

Les også: iMovie også på iPad 1

Ny prispolitikk

Prisen på nye Final Cut Pro X er det ikke noe å si på - i USA skal programmet selges 299 dollar i Mac App Store i juni. Det burde tilsi en pris på rundt 2000 kroner her hjemme inklusive mva. Final Cut Pro-versjonen som selges i dag, koster 8990 kroner inklusive mva. - dette gjelder vel å merke i pakkeløsningen kalt Final Cut Studio, som også omfatter en del annen programvare. Dagens Final Cut Pro-versjon fås ikke kjøpt annet enn i Final Cut Studio-pakken.

Til sammenligning er prisen på Adobe Production Premium CS 5.5 satt til 15 590 kroner eksklusive mva. - dette er Adobes samlepakke for videoproduksjon der Premiere Pro er inkludert, med andre ord Adobes motsats til Final Cut Studio.

Nå skal det sies ta Apples kunngjøring på NAB-messen ikke ga noe klart svar på om 299-dollarsversjonen også vil inneholde elementene som tilsvarer de øvrige programmene i Final Cut Studio-pakken - Compressor, Color og så videre - eller om dette er noe man må betale ekstra for. Det kan imidlertid se ut som om noen av elementene allerede er innebygd i den nye Final Cut Pro X, for eksempel den avanserte fargejusteringen som man tidligere måtte bruke tilleggsprogrammet Color til.

Det blir i det hele tatt spennende å se hvordan Apples nye prispolitikk på Final Cut-programvaren vil påvirke konkurransesituasjonen mellom Apple og Adobe på programvaresiden. Vi har blant annet merket oss at noen av de første kommentarene til Final Cut Pro X fra profesjonelle videofolk går ut på at de synes programmet nå ser så hobby- og amatør-rettet ut at de vil kvie seg for å ta det i bruk.

Les også: iPad 2 yter full hd 3D-grafikk

Forsvinner Final Cut Express?

Foreløpig er det heller ikke sagt noe om Final Cut Express eller Studio-pakken, men mye tyder på at alle versjoner av Final Cut nå samles under ett.

Dagens Final Cut Express 4.0 er en forenklet utgave av Final Cut Pro, myntet på videoentusiaster, mens Final Cut Pro er proff-programvare som brukes av alt fra dokumentarvideo-produsenter via reklamevideo til kringkastingsselskaper og filmproduksjon på Hollywood-nivå. Final Cut Express mangler den profesjonelle tilleggsprogramvaren i Final Cut Studio-pakken - programvare for avansert fargekorrigering, komprimering og kodek-konvertering og så videre. I dag koster Final Cut Express 1590 kroner hos Apple Store. Men om det blir plass til noen slik variant ved siden av nye Final Cut Pro X til rundt 2000 kroner, er kanskje tvilsomt.

Final Cut Pro X kommer i salg fra 9. juni.

Se video fra seansen under.

Via CultOfMac.

Komponenter