Apple lanserer Final Cut Pro X

Apple lanserer Final Cut Pro X

Og revolusjonerer samtidig videoredigering - med dramatiske endringer.

Lenge etterlengtet og nå ute i butikken.

Apple er ikke beskjedne når de selv påstår at de revolusjonerer videoredigering med Final Cut Pro X.

Helt nytt grensesnitt

Men det er ikke tvil om at selve programmet har gjennomgått dramatiske endringer. Final Cut Pro X er bygget opp igjen helt fra bunnen av til å bli en ren 64-biters applikasjon, noe som endelig fjerner filstørrelsebegrensninger som lenge har vært en pest og en plage for klippere.

Det blir mulighet for sanntidsredigering med oppløsninger helt opp til 4K, full skalerbar flerkjernestøtte for både prosessor og grafikkprosessor, ColorSync, og en nyutviklet tidslinje.

Det nye brukergrensesnittet vil ta noe tid å venne seg til for durkdrevne Final Cut Pro-brukere, men alle tastatursnarveier skal ha blitt med over. Muskelhukommelsen er som kjent ofte den viktigste.

Du kan lese Apples release notes for Final Cut Pro X her. Brukermanualen for Final Cut Pro X finner du her. Tilsvarende for Motion 5 her. Og Compressor 4 her. Du kan se hvilke kameraer som er støttet av Final Cut Pro X her, samt alternativer for import fra minnekort her .

Oppsiktsvekkende pris

Du kan kjøpe Final Cut Pro X i Mac App Store for 1699 kroner her. Videoredigeringsprogrammet krever en Intel-Mac med 64-biters prosessor og minst OS X 10.6.7. En oppgradering til 10.6.8 er anbefalt, og ventes snarlig.

Compressor 4 kan du kjøpe for 279 kroner i Mac App Store her . Og Motion 5 finner du for samme sum her.

Prisen er oppsiktsvekken lav i seg selv. Som privatperson kan du installere programmene på opptil fem maskiner med samme Apple-id. Det blir ingen boks-versjoner til salgs over disk i butikker, ingen oppgraderingsmuligheter for tidligere versjoner og heller ingen Express-versjon som før.

Bedrifter kan kun installere en lisens for Final Cut Pro X på en enkelt maskin. Undervisningsinstitusjoner kan kjøpe særskilte volumlisenser.

Du kan se en testvideo nedenfor. Les også amerikanske Macworlds sniktitt på programmet her.

Via Apple.

Komponenter