Apple stopper Sonys e-bok-app

Apple stopper Sonys e-bok-app

Ikke lov å selge innhold fra applikasjoner uten å gå via Apple.

Apple er nok en gang i søkelyset for en avgjørelse gjort i forbindelse med sin populære app-butikk.

Ifølge New York Times har Apple nå avvist Sonys e-bok-app Sony Reader fra App Store.

Årsaken skal være at de ikke tillater utviklere å selge innhold fra sine applikasjoner uten å gå gjennom App Stores såkalte «in-app-purchase»- funksjon.

Lanserer ny abonnementsordning?

Med Sony Reader er det mulig å kjøpe og lese e-bøker, akkurat som Apples egen iBooks eller Amazons Kindle-applikasjoner.

Ifølge amerikanske Macworld kan Apple ha hatt et problem med Sonys app fordi den kom med et innebygd kjøpsgrensesnitt for Sonys egen e-bokhandel. Apples retningslinjer krever at alle kjøp skjer via deres eget innebygde system.

- Vi krever at om en app tilbyr kunder muligheten til å kjøpe bøker utenfor appen, så må den samme muligheten være tilgjengelig for kundene inne i appen med vår «in-app purchase».

Kindles fremtid uviss

Det er ikke kjent om Apple vil fjerne andre apper som Amazons Kindle-app, men det ville i såfall vært et stort tilbakesteg for Amazon, som har en av de mest nedlastede e-bokleserne i Apples programbutikk.

I Norge er den spesielt populær, da Apples iBookstore ikke har et spesielt godt utvalg og kun tilbyr gratis bøker fra det såkalte Gutenberg-prosjektet. På Kindle Store finnes forsåvidt ingen norskspråklige titler, men det er til gjengjeld flere hundre tusen andre e-bøker å velge mellom.

Nå har Amazon riktignok løst saken ved å håndtere alle kjøp i nettleseren, og ikke i selve Kindle-applikasjonen.

Det er også risikabelt av Apple, som stadig vekk kritiseres for sin håndtering hva gjelder App Store-godkjenning. Flere tror avgjørelsen imidlertid kan være et ledd i lanseringen av Apples nye iTunes-abonnementstjeneste som ifølge ryktene slippes onsdag 2. februar.

- Det eneste som vil få utviklerne til å godta Apples retningslinjer er om Apple nå slutter å ta 30 prosent av fortjenesten på «in-app»-kjøp, mener Jason Snell i amerianske Macworld.

Publisert 1. februar 2011. Oppdatert 2. februar med kommentar fra Apple.

Les om: