Avansert grafikk- og lyd-prosessering

Avansert grafikk- og lyd-prosessering

R7 og R9 snart på markedet.

AMD har annonsert sin nye Radeon R7- og Radeon R9-serie av grafikkprosessorer. Grafikkort med de nye prosessorene vil være tilgjengelig mot slutten av oktober.

De nye grafikkprosessorene har gått under kodenavnet «Hawaii» og er basert på det AMD kaller andregenerasjons «Graphics Core Next»-arkitektur.

Radeon R9-serien av grafikkprosessorer vil levere den høyeste ytelsen og være rettet mot kravstore spillere. R7 vil derimot være rimeligere løsninger som skal levere bedre ytelse og funksjonalitet enn det man får via integrerte grafikkprosessorer – som for eksempel Intels HD Graphics-løsning – og være rettet mot dem som spiller uten å stille de høyeste kravene eller har andre bruksområder som gjør krav på funksjonaliteten et dedikert grafikkort kan gi.

I første omgang kommer det fem modeller. For Radeon R7 vil man ha modellene R7 250 og R7 260X, mens man i Radeon R9-serien vil ha modellene R9 270X, R9 280X og R9 290X. I første omgang er de nye grafikkprosessorene kun lansert i versjoner for grafikkort til stasjonære pc-er.

AMD vektlegger i sin lansering fordelene utviklerne nå har for optimaliseringer av spill for deres arkitektur på en enklere måte når spill gjøres tilgjengelig for flere plattformer. AMD står bak grafikkprosessorene som skal benyttes i Xbox One og Playstation 4, samt Nintendo Wii U.

LES OGSÅ:

Atom i Pentium-forkledning

DirectX 11.2

De nye grafikkprosessorene er de første med støtte for DirectX 11.2, som Microsoft kommer med i forbindelse med lanseringen av Windows 8.1. Windows 8.1 er en gratis oppgradering til Windows 8. Tidligere Windows-versjoner, som Windows 7, vil ikke få støtte for teknologien. Windows 7 støtter heller ikke DirectX 11.1. Xbox One vil også basere seg på DirectX 11.2.

En sentral nyhet med DirectX 11.2 er «Direct3D tiled resources», hvilket er en funksjon for å mer effektivt utnytte grafikkortets minne og systemminne for å lagre teksturer. Teksturer med høyere kvalitet er sentralt for økt visuell kvalitet og realisme.

Et fokus framover nå er også muligheten til å kjøre spill i 4K-oppløsning etter hvert som skjermer for dette kommer. Å spille dagens spill i oppløsninger som overgår 4K-oppløsning (3840 x 2160 punkter) er allerede mulig – allerede i 2009 lanserte AMD sin Eyefinity-teknologi for spilling på flere skjermer – for eksempel tre skjermer 1920x1080-oppløsning, hvilket gir en totaloppløsning på 5760x1080. Eyefinity med opptil seks skjermer er også mulig, men for høy oppløsning kombinert med høyere nivå for visuell kvalitet vil det da være anbefalt med grafikkort som enten har flere grafikkprosessorer eller at det benyttes flere grafikkort i samarbeid – såkalt Crossfire-oppsett.

Andre optimaliseringer gjort gjennom DirectX 11.2 er blant annet knyttet til å forbedre ytelsen.

LES OGSÅ:

Dobler usb-ytelsen

TrueAudio

En annen teknologi AMD har vektlagt med de nye grafikkprosessorene er mulighetene for grafikkprosessoren til å gjøre lydprosessering. Ifølge AMD skal man gjennom TrueAudio kunne mikse sammen flere hundre lydkanaler og programmere inn lydeffekter – blant annet effekter basert på retningen lyden kommer fra.

TrueAudio vil være støttet av Radeon R9-grafikkprosessorene, samt R7 260X. Med andre ord, R7 250 vil ikke støtte denne teknologien.

En del av mulighetene TrueAudio gir vil man også ha funnet i gode lydkort fra de siste årene. Å utnytte disse mulighetene kunne imidlertid gi en del ekstra arbeid for utviklerne, og betydningen i markedet kan ha vært begrenset sett ut i fra hvor mange som i dag ville hatt lydprosessorer i sine pc-er som støttet teknologien. Gjennom TrueAudio vil man kunne avlaste prosessoren i pc-en, samt overgå de mulighetene prosessoren kan gi med tanke på hvor mye av prosessoren man i praksis har kunnet ta beslag på.

LES OGSÅ:

TEST: Samsung SSD 840 Evo og Micron M500: To gode kjøp

Prisene

Foreløpig har AMD ikke sagt noe om prisen på toppmodellen R9 290X. Det som er klart er at Battlefield 4 vil følge med grafikkortet. For R7 oppgir AMD 89 dollar for R7 250 og 139 dollar for R7 260X. På det norske markedet vil dette trolig tilsi cirka 700 og 1000 kroner inklusive mva. For R9 270X og R9 280X er prisene oppgitt til henholdsvis 199 og 299 doller – hvilket kan antyde cirka 1500 og 2300 norske kroner.

LES OGSÅ:

TEST: Intel Core i7-4960X - Intels raskeste

I ukene som kommer regner vi med å se lanseringer at nye grafikkort med grafikkprosessorene fra aktører som Asus, MSI, Gigabyte, Sapphire., XFX og en rekke andre aktører.

Les om: