Dropbox mellom Mac og pc

Dropbox mellom Mac og pc

Slik overfører du enkelt filer mellom din Mac og din Windows-pc.

Har du en MobileMe-konto hos Apple er det ingen sak å synkronisere filer mellom to maskiner via iDisk-funksjonen. Prisen for dette er rundt 600 kroner i året, men ønsker du ikke å betale for deg finnes det flere måter å overføre filer på, enten det er fra en Mac til en Mac eller fra en Mac til en Windows-pc. Et svært enkelt og populært alternativ er Dropbox.

Dropbox er en tjeneste for lagring av filer på nettet. Det koster som nevnt ingenting å registrere seg, og i gratisversjonen får du 2 gigabyte lagringsplass. Dropbox er tilgjengelig via nettleseren eller som et eget klientprogram som kan lastes ned fra dropbox.com.

Enkelt å komme i gang

Når du har installert klientprogrammet, opprettes en mappe med navnet Dropbox i Hjem-mappen på Mac-en din (Mine Dokumenter i Windows). Du kan også velge en annen mappe om du ønsker det. Bare gå til innstillingene og velg en ny "Dropbox Folder Location".

I Dropbox-mappen kan du dra og slippe en hvilken som helst fil og den vil synkroniseres automatisk til andre maskiner som har klientprogrammet til Dropbox installert. Det samme gjelder om du gjør endringer ved en fil eller sletter den helt.

Bare sørg for at du er tilkoblet internett og at filene er ferdig synkronisert før du eventuelt skrur av datamaskinen. Det er kjedelig å komme på kontoret og finne ut at den siste versjonen av det store prosjektet ditt bare ligger på datamaskinen hjemme.

Dersom du har overskrevet en fil eller slettet et dokument ved et uhell, kan du enkelt gjenopprette en eldre versjon av filen - gratisløsningen til Dropbox tar vare på filer i opptil 30 dager.

Du kan dessuten dele filer med andre ved å legge dem i en Public-mappe. De offentlige filene vil få en nettadresse du kan bruke til å dele med andre. Filer og mapper kan også deles med andre Dropbox-brukere.

Merk: Den aller første Dropbox-synkroniseringen vil ta noe tid. I allefall om Dropbox-mappen inneholder mange filer og du sitter på en treg internettoppkobling. Det er heldigvis mulig å bruke datamaskinen mens Dropbox gjør sitt, og du kan til og med justere hvor mye båndbredde programmet skal bruke.

Andre mapper på harddisken

Det er også mulig å synkronisere mapper og filer som ikke befinner seg i Dropbox-mappen. Dette gjør du ved å opprette såkalte symbolske lenker. For synkronisering av Mac- eller Windows-spesifikke filer er kanskje ikke dette aktuelt, men det kan være nyttig i mange andre sammenhenger. For eksempel om du ønsker å ha iTunes-biblioteket ditt på nett.

Vi kommer tilbake med en egen artikkel om hvordan du gjør dette om kort tid. Enn så lenge kan du lese en oppskrift på hvordan du oppretter symbolske lenker hos amerikanske Macworld. Eventuelt prøve deg frem med verktøyet SymbolicLinker.

Dropbox fungerer med Mac, Windows og Linux, og kommer også i en mobilerversjoner for iPhone, iPad, Android og Blackberry. Tjenesten er i utgangspunktet gratis, og da kan du som nevnt lagre opptil 2 gigabyte med filer. For 10 dollar i måneden kan du oppgradere til 50 gigabyte, og for 20 dollar i måneden får du 100 gigabyte.

Komponenter