Duket for RAW-bilder på nettbrett

Duket for RAW-bilder på nettbrett

Mobil Lightroom-app er underveis.

Selv om Adobe Systems Inc. prøver å holde tett om det, synes det nå å være klart at en mobil Lightroom-app er under utvikling og snart klar for lansering.

Det var nettstedet 9to5Mac som nylig oppdaget en side på Adobes nettsted med informasjon om planene for en iOS-versjon av Lightroom. Adobe har nå fjernet informasjonen.

Siden 2007

Adobe Photoshop Lightroom har eksistert for Mac-er og Windows-pc-er siden 2007, etter først å ha vært gratis tilgjengelig i ett år som betaprogram.

Programmet er først og fremst myntet på å administrere større bildesamlinger, men byr også på en god del bildebehandlingsfunksjoner og ikke minst håndtering av RAW-formatbilder.

Siden mange av oss gjerne har et nettbrett i bagen når vi er på farten, er det bare et tidsspørsmål før nettbrettene blir tatt i bruk til seriøs bildebehandling.

Riktignok finnes det utallige foto-apper, men profesjonelle fotografer – spesielt alle som håndterer bildene sine ved hjelp av Adobe-programmer – krever mer enn det de enkle foto-appene kan by på.

Prosessorkraft og lagring

Foruten krav om betydelig prosessorkraft er det behovet for mye lagringsplass som har gjort at nettbrettene foreløpig ikke er tatt i bruk i noen særlig grad til profesjonell bildebehandling.

Men Adobes kommende løsning vil benytte seg av bildelagring i Adobes nettsky, Creative Cloud.

Adobe har planer om et abonnementssystem for Lightroom på nettbrett til en pris av 99 dollar i året, skriver Macworld USA. Dette vil inkludere lagringsplass i Creative Cloud-systemet og mulighet for å synkronisere nettbrett-bildene mot brukerens Mac eller Windows-pc.

Foreløpig bare for iPad

I første omgang ser det ut til bare å være snakk om en Lightroom-app for iOS-plattformen, altså i praksis for iPad. Det er foreløpig uklart om appen er planlagt for andre plattformer, ifølge Macworld USA.

Adobe vil anvende Lightroom 5 Smart Previews til å lage en mer kompakt versjon av fotografiet som skal behandles. En rekke redigeringsverktøy kan brukes på bildene, og redigeringsinstruksjonene synkroniseres tilbake til den originale bildefilen.

Adobes produktsjef Tom Hogarty demonstrerte en tidligversjon av en Lightroom-lignende app på fjorårets Photoshop World-messe, men nå er Adobe nesten taus om planene.

– I fjor gjorde Adobe en snikvisning av visse Lightroom-funksjoner på mobile plattformer, men vi har ikke gjort noen formell kunngjøring av offisielle planer og har ingen flere detaljer å diskutere om Lightroom på dette tidspunkt, heter det i en uttalelse fra Adobe.

Adobe Photoshop Lightroom versjon 5 koster 1050 kroner i fullversjon og 587,50 kroner i oppgradering.

Komponenter