Gjør Arm viktig i datarommet

Gjør Arm viktig i datarommet

Med Xen blir det enklere å virtualisere både mobil, nettbrett og mikroservere.

Xen melder at de er klar med en komplett Hypervisor for Arm-plattformen. Forskjellen mellom denne og tidligere varianter av Xen som har kunnet kjøre helt enkel virtualisering, er at mer avanserte tjenester som flere typer programvare kan kjøres og administreres i en komplett Hypervisor.

En hypervisor er programvarelaget som ligger mellom maskinvare og operativsystemer og som gjør virtualisering mulig. Støtten for programvare, Application Binary Interface, gir en stabil kopling mellom maskinvare og de fleste typer programvare.

I en server fjernt fra deg

Det åpne kildekodeprosjektet Xen, som har en kommersiell variant drevet og utviklet av Citrix, forbereder seg på at Arm-plattformen skal brukes til stadig mer.

- Det er enormt mye interesse knyttet til virtualisering av Arm, både for mikro-servere og for integrerte enheter. Med støtte for ABI direkte i Xen 4.4, vil alle klientløsninger utviklet for denne varianten fungere på framtidige varianter av Xen, forteller George Dulpa, en av deltakerne i Xen-prosjektet, til nyhetstjenesten til Computerworld.

I dag er Arm den mest brukte prosessortypen i smarttelefoner og nettbrett. På grunn av ambisjoner og konkurranse er de også på vei til mer avanserte oppgaver i mikro-servere og integrerte enheter. Dette er servere som gjerne plasseres i store klynger optimert for visse typer oppgaver. Integrerte enheter er digitale enheter optimert for en enkel oppgave, som nettverkssvitsjer, NAS og brannmurer.

Sikerhet og oppsett

Virtualisering på Arm innebærer to store muligheter. Den ene er støtten for virtualisering av servere, som blir enklere og mer effektivt løsninger både for å utnytte kraften i klynger og for å bli tatt i bruk i virksomheter. De fleste virksomheter har det meste av sin datasenter-arkitektur kjørende med virtuelle miljøer. Med støtte for virtualisering kan en ny plattform introduseres med mindre pes og kostnader.

Den andre store muligheten ligger i bedre sikkerhet for mobil bruk. Ta-med-egen-dings (BYOD) har gjort at sensitive data i virksomhetene lett har vært eksponert for alle som får fingrene i en slik mobil. Å lage sikre soner med hjelp av virtualisering i slike mobile dingser reduserer denne sårbarheten signifikant.

Klar for 64-bit

Denne versjonen av Xen støtter både 32-bits og 64-bits-Arm-prosessorer, den siste riktignok på den annonserte Arm v8-prosessorplattformen. Her er det ennå lansert noen ferdige prosessorprodukter.

En begrensing i eldre versjoner av Xen mot mer enn 200 virtuelle maskiner er også fjernet. Dette henger sammen med en trend i datasentrene der flere tusen virtuelle maskiner kjører per server i flerkjernevarianter av serverprosessorer.

Så langt har bare Red-hat-prosjektet Kernel-based Virtual Machine (KVM) også hatt basal virtualiseringsstøtte. Det anses som overveiende sannsynlig at Microsoft og VMware, de største spillerne i dette markedet, også snuser på utvikling av virtualisering for Arm.

Les om:

Komponenter