Keynote 09 - Hva er nytt?

Ikke bare iLife, men også iWork-pakken er blitt oppgradert til versjon '09. Apples Phil Schiller viste frem nyhetene på årets Macworld Expo, og vi oppsummerer hva som er nytt i Keynote '09.

Publisert Sist oppdatert

Apples Phil Schiller demonstrerte på sin åpningstale for årets Macworld Expo en rekke programvare-nyheter, deriblant en ny versjon av deres produktivitetspakke iWork '09. Nyhetene som er tilført er ikke dramatiske, men vi benytter likevel anledningen til å gi et overblikk over nyvinningene.

Først ute er Apples presentasjonsprogram Keynote '09, som mange vil hevde går Microsofts PowerPoint en høy gang. Hva er nytt i Keynote '09?

Skjermdump fra Keynote Remote på iPhone. Notatene til foredragsholderen, i det gule feltet nederst, vises naturligvis ikke i lysbildeshowet som publikum ser.

Keynote Remote

Den mest imponerende nyheten Apple har lagt til Keynote '09 er faktisk et helt annet program. Vel, ikke egentlig, men altså en applikasjon for iPhone og iPod Touch som lar deg fjernstyre dine presentasjoner.

Du får en forhåndsvisningen av det aktuelle lysbildet, og da med to forskjellige varianter. Holdes enheten vertikalt, kan du få med notater under lysbildet. Holdes enheten horisontalt, kan man få en forhåndsvisning av neste lysbilde. Navigasjonen skjer selvfølgelig med en swipe-bevegelse.

Bruken av en iPhone som fjernkontroll forutsetter et WiFi-nett, som begge enheter er koblet til. Programmet kan lastes ned fra iTunes Store til prisen av seks kroner her .

Animasjoner

Magic Move er en animasjon som går mellom to tilstander - start og slutt. Slutt-objektet inngår i start-settet, og animasjonen går altså ut på å eliminere de andre og fremheve det ønskede objektet. Så man kan gå fra lysbilde a,b,c,d til slide b i en jevn og fin animasjon, og det kan legges til effekter imellom lysbildene også. Eller man kan gå andre vegen, fra én tilstand av objekter a,b,c,d og til en re-organisert versjon av de samme lysbildene. Detter er sikkert lettere å forstå når man faktisk får se det.

Object Transitions

Object Zoom. Lysbildet som er fremme kan settes opp til å bestå av flere objekter, som blåses opp for deretter å blendes ut idet de forlater skjermbildet. Frem kommer objekter fra neste lysbilde - allerede før objektene fra første lysbilde er borte.

Perspective. Perspective kan minne mye om Quartz-effektene Apple bruker i AppleTV-intro'en, og tar utgangspunkt i en rekke to-dimensjonale objekter, som så dreies perspektivisk over i et annet plan, for deretter å bli skjøvet ut i begge retninger langs to akser. Samtidig kan nye objekter komme inn i bildet på samme måte.

Object Push. Igjen tar man utgangspunkt i flere objekter som så skyves oppover og ut av skjermen, men da hver for seg. Effekten kan minne om et sceneteppe som går opp før en forestilling.

Text Transitions

Text Transitions er en gruppe effekter som lar deg ta utgangspunkt i tekst-objekter, som for eksempel titler, som det så kan utføres animasjoner på.

Swing. Phils eksempel på denne effekten høstet stort bifall, og viste teksten «Bush», som så vippet rundt og ble til «Obama». Du kan legge i det hva du vil, spøkte Schiller.

Shimmer. Shimmer er en stjerne-effekt rundt teksten, og kan minne litt om NRKs velkjente avslutningsbilder for TV-kvelden i juletiden med star glow-filter foran en advents-lysestake. For dem som husker så langt tilbake...

Anagram. Anagram er en effekt som med utgangspunkt i sin egen beskrivelse tar bokstaver i et tekstobjekt, som fortrinnsvis består av flere ord, og stokker de om til å danne nye ord. Men sannheten er at kun de bokstavene som faktisk er tilstede i både start- og sluttobjektet brukes - nye legges til ved behov. Schillers humoristiske eksempel var å gå fra Twice As Fast - til Half The Price.

Apples internasjonale markedssjef Phil Schiller presenterer Keynote i sin keynote-tale på Macworld Expo. (Ill. fra Apples podcast.)

Temaer

Apple har også lagt til en rekke temaer for denne versjonen av Keynote, og det er altså ferdige maloppsett for hvordan de visuelle aspektene ved presentasjonen skal se ut: Bakgrunnen, farger, rammer, fonten, effekter, og så videre.

Diagram-animasjoner

Chart Animations er for data-visualiseringer av typen bjelke- og paidiagrammer vi kjenner fra regnearkene, men da som en levendegjort del av presentasjonen din. Dette er fine tiltak for å sprite opp de ofte noe tørre økonomiske rapportene på.

Crane. Crane simulerer bevegelsen et kamera kan gjøre når det er hengt i en kran. Dette er effekter vi kjenner og har sett på tv i det et kamera beveger seg langs en akse samtidig som det kan dreie og zoome fritt. Effekten fungerer på tre-dimensjonale bjelke-diagrammer.

Rotate. Rotate fungerer på liknende vis, i det kameraet beveger seg rundt et bjelke-diagram uten å zoome.

Rotate and Grow. Igjen, fungerer som Rotate men med den endring at bjelkene i diagrammet kan animeres til å vokse fra null til sin gitte størrelse.

Z Axis. Siste nye animasjons-effekt er for pai-diagrammer, og gjør at kakestykke-bitene kommer deisende ned i bildet fra oven langs z-aksen, og faller så på hver sin tildelte plass.

Dersom du er nysgjerrig på hele åpningstalen til Phil Schiller fra årets Macworld, så kan den lastes ned til iTunes her .