Mac 25 år: Legendarisk Apple-video

Mac 25 år: Legendarisk Apple-video

Mange av Apples introduksjoner av nye produkter er blitt legendariske. Her er 11 videoer.

25 år med oppsiktsvekkende introduksjoner og presentasjoner har gjort Apples evne til effektiv markedsføring nesten like legendarisk som selskapets produkter er blitt det for sin design.

Her bringer vi deg 11 av de mest spennende produktintroduksjonene og reklamevideoene, som lever sitt eget liv lenge etter at produktene er blitt avleggs.

Den første Macintosh-en - oppkalt etter favoritt-eplet til en Apple-ingeniør - var en revolusjon, men dessverre ingen økonomisk suksess for Apple. De senere modellene var Apple heldigere med.

Historiske videoklipp

Det er ganske utrolig at vi idag fremdeles har video-klippene fra 25 år tilbake i tid, da Steve Jobs endelig, etter mange forsinkelser og budsjett-sprekker, kunne avduke sitt hjerte-barn: Macintosh.

Lanseringen var ledsaget av en nå legendarisk presentasjon og en enda mer legendarisk reklamefilm.

Den første Mac-en så dagens lys 24. januar 1984 og tok verden med storm. Ihvertfall de første ukene. SIden gikk det nedover, da det viste seg at det var lite programvare tilgjengelig for maskinen. Det var fremdeles den gamle Apple II-modellen som var penge-kua for Apple.

Alt-i-ett-drømmen

Og så forsvant Steve ut av Apple, presset ut av sin egen administrerende direktør. Men det første han gjorde da han kom tilbake til Apple i 1997, var å blåse liv i den gamle Mac-drømmen. Som egentlig er en alt-i-ett maskin.

Den første iMac-en kom i 1998, og i dag er man faktisk fremdeles ikke enige om hva i-en i iMac betyr. Internet, hevder noen. Men maskinen, den var en suksess.

Siden ble den etterfulgt av en iMac G4-modell - den som likner på Pixars Luxo jr-lampe. Visste du forresten at Luxo-lampen er en norsk oppfinnelse?

Siden kom iMac G5-modellen, den helt hvite. Faktisk ble denne modellen introdusert på Apple Expo-messen i Paris, og da ikke av Steve Jobs, men av Phil Schiller. Og det er design-konseptet fra denne modellen som lever videre i dagens Intel-baserte iMac.

11 videoer

Nedenfor presenterer vi video-klipp fra da disse maskinene ble introdusert, og med påfølgende reklamefilmer. God fornøyelse!

Steve Jobs introduserer Macintosh i 1984:

Steve demonstrerer den første Mac-en:

Den legendariske Macintosh-reklamen fra 1984, regissert av Ridley Scott:

Den første iMac-en avdukes i 1998:

Reklame for G3 iMac-en i farger:

I 2002 introduseres lampe-Mac-en:

Med tilhørende reklame-spot - en av de beste Mac-reklamene:

Phil Schiller viser frem den hvite iMac G5-modellen i 2004:

Denne showcase-videoen med Black Eyed Peas ble laget for å vise den frem:

Og så til slutt dagens modell med Intel-prosessorer:

Spot for Intel-iMac-en. Upåklagelig:

Les om:

Komponenter