Nordens eldste pc-produsent konkurs

Nordens eldste pc-produsent konkurs

Express PC tar over når TCI Computer legger inn årene.

Etter flere måneder med underskudd i et lite gjestmildt marked, legger TCI Computer årene inn. Det melder BA.no.

Styremedlem Geir Johansen i selskapet sier til avisen at de hadde håpet å slippe konkurs til det siste.

- I sluttfasen hadde vi et håp og et mål om å finne penger, sier han.

Johansen har vært en del av selskapet siden 1994, både som markedsansvarlig og daglig leder. Han forteller at selskapet havnet i et dillemma. Hvis de gikk over til konsulentvirksomhet ville de spise av markedet til egne forhandlere. Dermed forsvant store deler av inntektsgrunnlaget. Han måtte til slutt konstatere at de kjempet forgjeves.

- Når du kjemper mot store utenlandske konsern som er villige til å tape penger, er det jækla tøft, forteller Johansen til BA.

Eldst i Norden

TCI kunne skryte av å være Nordens eldste pc-produsent. I starten i 1987 baserte de seg på modemimport. Etter det jobbet de med ferdige pc-er produsert i Taiwan, for så å starte med egenproduksjon. På midten av 90-tallet passerte selskapet 100 millioner i omsetning og etablerte en kjede på 21 forhandlere.

Da de var på topp, leverte de 12000 pc'er i året. Ved århundreskiftet talte arbeidsstokken 45 mann. Intern støy førte imidlertid til at en del nøkkelpersoner trakk seg ut av selskapet. Men TCI kom seg på fote igjen. I 2004 var omsetningen 113 millioner kroner, egenkapitalen nær ti millioner og 3,2 millioner kroner var igjen på bunnlinjen.

Garantiavtaler

Virksomheten selskapet har bygget opp blir ikke helt borte. Express PC Service overtok garantiavtalene på leverte pc-er fra TCI, med virkning fra 1. oktober. Bedriften har tatt på seg det i bytte mot en del verdier, som blant annet domenet til TCI. De vil videreføre produksjonen av TCI-maskiner, sier Jørgen Helland i Express PC til IT-bransjen.

- Vi overtar garantiansvaret på produkter som allerede er levert, og viderefører produksjonen av TCI pc’er og servere. I den anledning vil vi knytte til oss partnere. Vi har allerede etablert kontakt med noen TCI-forhandlere som vi viderefører samarbeidet, sier han.

Express PC Service har hatt egenproduksjon av pc-er de siste to årene.

- Da ansatte vi en montør fra TCI, og sånn sett har vi rutinene inne, sier Helland.

Les om:

Komponenter