Pass på dingsene i bilen

Pass på dingsene i bilen

Feil- eller dårlig montering kan gjøre mobiltelefoner, gps og dvd-spillere livsfarlige. Se video.

I disse dager er det mange som starter påskeferien i bilen, med naturlig tilbehør som dvd-spillere eller nettbrett til barna i baksetet og gps-er festet med sugekopp i vinduet, samt mobiltelefonen montert i en praktisk holder på dashbordet. I en ulykkessituasjon kan disse forverre utfallet.

At enheter som ligger løst i en bil kan forårsake ytterligere skader i en ulykke er kjent for mange, men har du tenkt på hvor god monteringen av annet utstyr er og hvor det er tryggest å montere utstyret?

Det tyske selskapet ADAC har utført tester der blant annet gps og mobiltelefonholder er plassert i kollisjonsputens utslagsområde, hvilket resulterer i at utstyret blir slått lås med høy kraft og flyr gjennom kupeen. I visse situasjoner kan også slikt utstyr være til hinder for at kollisjonsputer utløses riktig. Man må også tenkte igjennom hvor strømledning til for eksempel gps går når den benyttes.

LES OGSÅ:

TEST: Ferie med iPad i baksetet

Testene viser også dvd-spillere montert på nakkestøtten med reimer som delvis løsner og forflytter seg over setet – og treffer bakhodet til personen i forsetet med stor kraft. En tryggere løsning kan kanskje være festeanordninger der dvd-spilleren - eller nettbrettet - er skrudd fast i festene til nakkestøtten.

Sikkerhet blir med andre ord et punkt å tenke på både ved montering og ved innkjøp av utstyret. For eksempel en del dvd-spillere leveres med reimer for festing, men som tilleggsutstyr kan man få kjøpt løsninger som gjør at dvd-spilleren blir bedre festet. Dette gjelder også setefestene for nettbrett. Å ha nettbrett i fanget på barna i baksetet vil naturligvis også utgjøre en fare.

Det kan imidlertid være vanskelig å vite hvor gode slike løsninger er når de virkelig settes på prøve. En del har også erstattet bilens originale hodestøtter med tredjeparts løsninger med integrert skjerm. Utforming og byggkvalitet for slike trenger ikke å være like god som bilens originale hodestøtter. En del biler har i dag aktive hodestøtter og systemet er tilpasset den originale løsningen.

Trykk på videoavspillingen til høyre for å se video.

Her er en dvd-spiller montert på nakkestøtten slik at den i baksetet kan se film. I kollisjonen løsner den delvis og roterer rundt nakkestøtten. Personen i forsetet vil så treffe dvd-spilleren når hodet kastes tilbake etter først å ha blitt kastet framover i kollisjonen (Foto: ADAC).


Gps-er skal monteres slik at de ikke hindrer fri sikt. Mange plasserer disse høyt oppe i vinduet. Dette kan også være farlig i henhold til utløsning av kollisjonsputer, hvor gps-en kan bli slått av kollisjonsputen i høy hastighet, og deretter treffe andre i bilen. (Foto: ADAC).

Kollisjonsputen er større enn mange tror. Legg merke til mobiltelefonen som var festet i et feste på dashbordet har løsnet og skytes ut i bilen i høy hastighet (Foto: ADAC).

Her er en gps som var montert i fronten. Ved kollisjon, her bakfra, blir denne kastet mot baksetet i bilen i høy hastighet (Foto: ADAC).