Planlegg turen med Garmin BaseCamp

Ny oppdatering gjør det enda enklere å planlegge tur og trening på datamaskinen.

Publisert Sist oppdatert

Garmin, kjent som en av de store produsentene av satellittstyrt navigasjonsutstyr, oppdaterer kartprogrammet Garmin BaseCamp.

Selv den mindre oppdateringen til versjon 3.3.1 ga vesentlig ny funksjonalitet.

Når Garmin gjør BaseCamp tilgjengelig gratis, er det først og fremst med tanke på å håndtere kartdata og overføre informasjon til og fra deres GPS-apparater.

Programmet åpner imidlertid også for interessante muligheter for planlegging av ski- og turløyper samt treningsrunder, mye takket være at det også finnes gratiskart tilgjengelig.

Les test:

Topografiske kart på iOS

Kart

I utgangspunktet er det kun et forenklet kart som medfølger BaseCamp. Har man kjøpt topografiske kart, kan disse lese inn og benyttes som bakgrunn. Men man kan også bruke gratiskartene som Frikart og Sverre Didriksen har gjort tilgjengelige her.

Dette er både vei- og topokart for sommer- og vinterbruk basert på OpenStreetMap-kart. For topokart kan man velge mellom to varianter der det ene settet er basert på Kartverkets skjermkartografi. Det finnes også et eget overleggskart med stier og skiløyper for de som har GPS-apparater som støtter dette.

Kartene installeres ved å bruke Garmin MapManager eller ved simpelthen å flytte gmap-filene over i denne mappen på Mac-en: \Users\<brukernavn>\Library\Application Support\Garmin\Maps . Deretter vil disse være tilgjengelige fra Maps-menyen.

Straks kart er installert på denne måten, blir de også tilgjengelige for treningskalenderen Garmin TrainingCenter - også denne gratis fra Mac App Store.

Spor

Enkelte av disse kartene har en del stier og løyper allerede inntegnet. Det går også an å fa tak i masse turløyper fra Garmin-brukersted Garmin Connect, der det er gratis å opprette profil. Ved hjelp av søkefunksjonen i BaseCamp kan mange av disse søkes opp og lastes ned.

VIdere er det nå også mulig å importere løyper fra KMZ-filer, og det gjør det også enklere å opprette egne basert på eksisterende kart. Enkelte kommuner (her for eksempel Øystre Slidre) har gjort løypenettet sitt tilgjengelig via KMZ, og også Skiforeningen benytter KML-formatet til sin fabelaktige Markadatabase - her Nordmarka syd.

Høydeprofiler

Dersom du bruker Track-verktøyet i BaseCamp til å tegne inn egne spor, kan du få generert høydeprofiler som viser stigning og fall langs sporet. Det forutsetter at du har et kartunderlag som har sann 3D-informasjon med verdier i Z-aksen.

På denne måten kan man planlegge turene på en enklere og mer presis måte enn ved å lese av høydekurvene fra kartet. Er du flink til å lese kart, fungerer selvfølgelig det også.

Ikke alle spor som importeres har høydeinformasjonen med seg. Dersom det er ønskelig er det mulig å ta turen innom programmet TrailRunner mini (se nedenfor), som stort sett evner å regne ut denne informasjonen basert på de ulike kartene programmet har tilgang til, inkludert Google Maps. GPX-filer som eksporteres derfra skal få med seg høydedataene.

GPX

GPX-formatet (kort for GPS eXchange) er en XML-fil basert på den åpne GPX-standarden. Versjon 1.1 har vært beskrevet siden 2004, og den kan benyttes fritt av utviklere til å integrere støtte for enhetsuavhengig GPS-informasjon.

Enten man laster inn spor fra GPX-filer eller importerer disse fra KMZ/KML-filer eller også tegner inn egne (nedenfor er det gjengitt en video som viser hvordan man ved hjelp av Google Earth som mellomstasjon kan skalere inn skannede kart) ved hjelp av Track-verktøyet kan disse siden eksporteres ut som GPX-filer.

Dette kan være nyttig dersom man kun ønsker å tegne opp sporene og siden overføre kun disse til GPS-en, og ikke OSM-kartene. Samtidig slipper man å ha Garmin-kartene tilgjengelig samtidig, og OSM-kartene er stort sett nøyaktige nok for den bruken (selv om de mest detaljerte norske topo-kartene er langt mer nøyaktige).

Egentlig er det tanken at BaseCamp skal kunne laste dine egne spor opp til Garmin Connect, men av en eller annen grunn har dette ikke fungert i det siste. Garmin Connect tillater opplasting av GPS- og treningsdata fra Garmins treningsklokker, og det skjer rett fra selve nettsiden. I tillegg kan filer lastes opp manuelt dersom man ønsker å bruke nettsiden som trenings- og turlogg og dermed være uavhengig av et program på Mac-en hjemme.

Hjelpeprogrammer og -nedlasting

GPX-filene fra BaseCamp generer dessverre ofte feilmeldinger, men man kan bruke andre program som for eksempel TrailRunnerX eller TrailRunner mini til å importere/re-eksportere for bedre filer.

Et annet nyttig program kan være GPSBabel, som kan oversettes mellom en imponerende lang liste av GPS-filformater. Både TrailRunnerX og GPSBabel er såkalt donationware, og vi oppfordrer alle som bruker disse til å bidra.

Garmin BaseCamp kan lastes ned gratis fra Mac App Store her. Du kan lese mer om Garmin BaseCamp her.

Les test hos PC World:

Med mobilen som veiviser