Slik bruker du RSS

Brukertips: Er RSS ennå bare et fremmedord for deg? Da er det på tide å komme i gang. RSS gir langt mer effektiv nettbruk.

Publisert Sist oppdatert

Flash-baserte annonser med animerte figurer. Overskrifter som ikke avslører hvem eller hva saken handler om. Saker illustrert med lettkledde damer...

På web blir du bombardert med inntrykk. Målet er å pirre nysgjerrigheten din, slik at du bruker lengst mulig tid på en nettavis, klikker på flest mulig saker - og ikke kommer unna annonsene.

BILDESERIE: SLIK BRUKER DU RSS

Svært mange har nok erfart at det som var ment å være en kort titt på forsiden på en nettavis på jobben for å lese en nyhetssak du ble tipset om endte opp med å bli ett klikk på en sak om verdens vakreste rumpe, et annet klikk på en krimsak som viste seg å være fra andre siden av kloden (og ikke i Norge, slik du trodde da du klikket på saken) og et tredje klikk bare for å se hvem som var Norges best betalte leder, fordi de ikke ville avsløre det på forsiden.

Derfor trenger du RSSFor deg som vil ha en effektiv nyhetsoversikt og få et overblikk over mange saker hos mange nettsteder, er det bare en fornuftig vei å gå: Begynn å abonnere på RSS-nyhetsfeeder.

Det er så såre enkelt at hvem som helst kan klare det. Og du trenger ikke engang laste ned et program. Det finnes mange andre smarte anvendelser av RSS også. Vi kommer tilbake til dem lenger ned i artikkelen.

2 typer RSS-lesereRSS-lesere, programmene som brukes for å lese RSS-nyhetsfeedene, finnes i alle mulige varianter. Det er to hovedtyper programmer:

1. De webbaserte2. De lokalt installerte

Webbasert RSS-leserFordelen med en webbasert RSS-leser er fremfor alt at dersom du benytter mer enn én pc til daglig, så har det webbaserte programmet alltid oversikt over hvilke saker du har skrollet gjennom.

Ulempen med webbasert RSS-leser er at du er nødt til å gå inn på en webside og logge deg på tjenesten, og dersom pc-en ikke er på internett får du heller ikke lest noen RSS-feeder, ettersom de ikke lastes ned til pc-en din, men til en webtjeneste (med ett unntak, vi kommer tilbake til det).

Lokalt installert RSS-leserFordelen med en lokalt installert RSS-leser er de mange mulighetene programmererne har til rådighet for å lage et funksjonelt, avansert og brukervennlig brukergrensesnitt. Det finnes dedikerte RSS-lesere, widget-RSS-lesere og RSS-lesere integrert i andre programmer. Sannsynligvis har du minst én lokalt installert RSS-leser allerede.

Både Internet Explorer 7.0, Opera Mail og Firefox har RSS-leser integrert. Du kan også få RSS-feeder direkte på skrivebordet i Windows Vista, gjennom widget-funksjonen som Microsoft kaller for Gadgets.

Ulempen med en lokalt installert RSS-leser er at dersom du bruker flere pc-er får du ikke den samme oversikten over hvilke saker som er lest.

Google Reader er suverenSå hva skal du velge? Kanskje begge deler? Selv foretrekker jeg den webbaserte RSS-leseren Google Reader til daglig bruk, men det er fordi jeg benytter mange pc-er, virtuelle såvel som fysiske. Da er det svært viktig for meg å ha en RSS-leser som vet hvilke nyheter jeg har kikket på tidligere, eventuelt på en annen pc. Google Reader sorterer nemlig ut alle de nyhetene jeg har scrollet forbi.

Google Reader har den fordelen at den faktisk også kan laste ned (cache) meldingene, slik at du får lest dem lokalt på pc-en selv om du er uten nettforbindelse. Hånteringen blir imidlertid litt klønete (du må huske å si fra at du skal ta pc-en av nett), så det er ikke en funksjon jeg bruker.

Bruk nyhetsfeedene smart!Jeg bruker også andre RSS-lesere, avhengig av formålet med bruken. På mediesenter-pc-en min bruker jeg en widget, slik at denne alltid serverer noen ferske overskrifter når jeg slår på tv-en. Jeg har også satt opp min egen iGoogle-portal, som baseres i stor grad på RSS-nyhetsfeeder.

Jeg har også utviklet websider for grendelaget vårt, einerveien.ning.com. Der har jeg satt opp en webbasert widget som integrerer et nyhetssøk fra Sesam over nærområdet, slik at alle i nabolaget kan holde seg raskt orientert om endringer i bussavganger, tyverier og annet lokalstoff.

Mange nye mobiltelefoner har også integrert RSS-leser. Det kan være greit for å få en nyhetsoppdatering fra nettsteder som ikke har egne mobiltilpassede sider (slik som våre).

I vår bildeserie om hvordan du bruker RSS får du konkret hjelp til installasjon og bruk av programmene, samt eksempler på kreativ bruk.

BILDESERIE: SLIK BRUKER DU RSS

Våre RSS-feeder vinner du på: http://www.idg.no/rss/

En siste ting: Denne artikkelen blir enda nyttigere for våre lesere dersom du som allerede bruker RSS deler dine erfaringer om programmer og tjenester ved å bruke kommentarfeltet under.