Slik dobler du oppetiden

Reservestrøm i lomma med lader fra PNY.

Publisert Sist oppdatert

PNY Technologies Inc. er på banen med en familie lommeladere for mobiltelefoner.

Vi har prøvd PNY PowerPack DCL2200, som er utstyrt med en Lightning-kontakt for de nyeste generasjonene iPhone og iPad.

Det finnes også varianter med andre kontakter. PowerPack DCP2200 har 30-pinners kontakt for eldre modeller av iPhone og iPad, mens PowerPack DCM2200 har innebygd Micro-USB-kontakt som kan brukes til mange Android-enheter, Windows Phone og BlackBerry-enheter.

2200-delen av produktnavnet viser til ladekapasiteten, som er på 2200 milliamperetimer (mAh).

Mobilen jeg brukte under testen, var en ny iPhone 6, som har batterikapasitet på 1810 mAh. Det betyr at du med PNY-laderen i praksis får ladet opp fra tomt til fullt batteri på en iPhone 6, og fortsatt vil du ha litt i reserve.

iPhone 6 Plus har batterikapasitet på 2915 mAh, så der vil du trolig få en 70-prosents opplading fra PNY-laderen. Vi tar forbehold om at vi har ikke testet laderen mot iPhone 6 Plus ennå.

Kjekt i leiebil

Når har man bruk for en slik lader? Det finnes sikkert mange situasjoner, men min mest realistiske test var da jeg nylig kjørte leiebil på ferie i Nederland.

I våre dager har vi jo gjort oss helt avhengige av GPS for å finne frem. Jeg hadde planlagt å bruke Navigon-programmet på min iPhone til formålet, blant annet for å slippe pristillegget som bilutleiefirmaet legger på hvis du ber om bil med GPS.

Med en passasjer ved siden av seg som kartleser – les: GPS-operatør – trenger man ikke noen mobilholder på dashbordet.

Problemet var bare at jeg nok en gang glemte å ta med ladeenheten som jeg liggende i bilen hjemme og som henter strøm fra sigarettenneren bilen. Med GPS-programvare aktivert sluker som kjent de fleste mobiler strøm.

Da var det kjekt å kunne koble til PNY-laderen. Uten den kan det hende at vi ikke hadde rukket å kjøre helt frem til reisemålet før mobilen hadde slukket seg selv.

Enkel i bruk

PNY-laderen er særdeles enkel i bruk. På den ene kortenden av enheten finner man en Micro-USB-kontaktplass, og den medfølgende ledningen – med Micro-USB-kontakt i den ene enden og vanlig usb-kontakt i den andre – kobles til pc-en eller for eksempel til et usb-ladeuttak på en multikontakt.

Et blått lys begynner å blinke på ladeenhet når man starter oppladingen, som er ferdig når alle de tre blå lysene lyser.

Så trekker man ut ledningen og putter laderen i pc-vesken, lommen eller hvor det måtte passe. Når man får behov for å lade opp mobilen, kobler man til laderen via Lightning-kontakten – eller en av de andre kontaktene hvis man har kjøpt en av de andre modellene.

Oppladingstiden er forholdsvis lang, så vi får gi samme råd som gis til el-bileiere: Lad opp når du kan, ikke når du må.

Laderen er ikke større enn en liten lighter, og vi hadde ikke noe problem med å la mobilen ligge i innerlommen på jakken med laderen tilkoblet.

Med Lightning-varianten som vi har prøvd, starter ladingen av mobilen etter at man har trykket inn en knapp på den andre kortenden av laderen. Igjen viser de tre blå lysene hvor langt prosessen er kommet.

Man kan også lade mens man bruker mobilen, men da bør man være litt forsiktig for ikke å risikere å bøye kontakten.

Laderen veier 56 gram netto, 71 gram med den medfølgende ladeledning.

Konklusjon

PNY PowerPack DCL2200 er en enkel, men effektiv og svært portabel løsning for å sikre seg ekstra strøm til sin iPhone. Vi regner med at vi kan si det samme om variantene for Android, Windows Phone og BlackBerry.