Slik håndterer du NTFS-filer på Mac

Slik håndterer du NTFS-filer på Mac

Mac-er lever godt side om side med Windows-pc-er, bortsett fra på ett punkt: NTFS. Men løsninger finnes.

NTFS er en forkortelse som neppe betyr noe særlig for Mac-brukere flest, annet enn for dem som er litt mer enn gjennomsnittlig IT-interessert.

Forkortelsen står for New Technology File System. Men det som var «ny teknologi» i pc-verdenen for flere tiår siden, er ikke nødvendigvis innlysende for en Mac-bruker anno 2012.

Det var en gang et operativsystem som het Windows NT. Det så dagens lys i 1993 og var, i motsetning til den tidens «vanlige» Windows, myntet på profesjonelle brukere og «tunge» IT-miljøer.

Mens Windows ennå bare var en overbygning over 1980-talls-operativsystemet MS-DOS og en hybrid mellom 16- og 32-bits-teknologi, var Windows NT et fullverdig 32-bits operativsystem. Et operativsystem som hadde potensial til å skape tillit hos IT-sjefer som drømte om multi-prosessering, sikkerhet og flerbruker-løsninger.

Les guide:

Slik bruker du en NAS

Fra OS/2 til NT

Røttene til Windows NT finner vi midt på 1980-tallet, da IBM og Microsoft innledet samarbeid om et felles grafisk operativsystem kalt OS/2. Prosjektet rant ut i sanden, men slike prosjekter har en tendens til å etterlate seg noen ikke-tilsiktede del-resultater. I dette tilfellet grunnlaget for filsystemet NTFS, teknologi som begge firmaer videreførte på forskjellige måter.

For Microsofts del bidro det mislykte OS/2-samarbeidsprosjektet altså til at Windows NT ble skapt. Et komplett, grafisk operativsystem med profesjonelle kvaliteter og uten MS-DOS-arven. Samarbeidet mellom IBM og Microsoft var kanskje ikke så mislykket likevel?

Og fundamentet for Windows NT var i stor grad nettopp filsystemet, altså NTFS. Filsystemet lever i beste velgående den dag i dag, snart 20 år etter introduksjonen, om enn med mange forbedringer. Det har vært standardfilsystemet i Windows NT og alle etterfølgerne, inkludert Windows 2000, XP, Vista og dagens Windows 7.

Derfor er det utrolig mange lagringsenheter i bruk der ute som er formatert med NTFS-filsystemet. Ikke bare tradisjonelle disker, men også små minnepinner kan formateres med NTFS.

Og det er her Mac-brukere kan få problemer.

Hvis du er Mac-bruker i et blandet Windows/Mac-miljø, er det ikke noe problem for deg å ta imot filer som ligger på en NTFS-formatert lagringsenhet. Du kan koble deg opp mot en NTFS-disk på lokalnettet og kopiere filer fra den. Du kan koble en ekstern NTFS-disk direkte til Mac-en din og hente data derfra. Eller du kan hente data fra en NTFS-formatert minnepinne som en kollega slenger bort til deg.

Men hvis du vil legge data tilbake til NTFS-mediet, får du problemer. Mac OS X støtter bare lesing fra, ikke skriving til NTFS. For å få til det, må du skaffe deg en NTFS-driver for Mac. Ikke minst Mac-brukere som jobber med video i blandede miljøer, er avhengig av å kunne sende fra seg store filer til NTFS-medier. Et alternativ kunne vært å bruke et annet Windows-filsystem – FAT32. Et av problemene med FAT32 er imidlertid at det ikke støtter filer over 4 gigabyte.

Tuxera og Paragon

Det finnes i praksis to kommersielle løsninger å velge blant, det finske Tuxera NTFS for Mac og det tyske Paragon NTFS for Mac OS X.

Tuxera er ganske nytt og springer ut av et miljø for åpen kildekode der man også har utviklet en gratis løsning, driveren NTFS-3G (GNU GPL-lisens), som installeres i kombinasjon med Fuse for Mac OS X. Vi har ikke prøvd løsningen, men diverse omtaler gir inntrykk av at det er en litt tungvint og treg løsning som dessuten kan få problemer med Mac OS X Lion.

Derimot har vi bare hatt fryd og gammen med både Tuxera- og Paragon-løsningene – sistnevnte har vi truffet på gjennom flere generasjoner av Mac-er, så det er en velprøvd løsning.

Ikke-aktivert støtte

Tuxera NTFS for Mac
Pris: Ca. kr 190
Internett: www.tuxera.com

Paragon NTFS for Mac OS X 9.5
Pris: Ca. kr 150
Internett: www.paragon-software.com/no/

Nå viser det seg at Mac OS X faktisk har full støtte for NTFS, i hvert fall fra versjon Mac OS X 10.6.

Det er bare det at Apple har sørget for at skrive-støtten ikke er aktivert som standard. Riktignok kan du selv aktivere støtten ved å skrive inn kode i linjekommandoprogrammet Terminal, som følger med alle Mac-er. Oppskriften finner du hos www.ntfsonmac.com . Men vi har sett advarsler mot å prøve, for løsningen skal ha skapt disktrøbbel og andre problemer for enkelte brukere, så dette er noe man må prøve ut på egen risiko.

Tuxera- og Paragon-løsningene kan vi derimot anbefale til alle Mac-brukere som trenger en NTFS-løsning.

Les om: