Slik styrer svaksynte iPhone

Slik styrer svaksynte iPhone

Apple har utviklet et eget stemme- og bevegelsesstyrt brukergrensesnitt for iPhone for blinde og svaksynte.

Apple begynner å få et rykte på seg for å lage gode produkter og ikke minst styresystemer tilrettelagt for blinde og svaksynte. Dette gjelder aspekter ved kontrast og lettleselighet, men også opplesing av objekter på skjermen, lydstyring og støtte for tekst-telefon. Den universelle utformingen med stemme-syntetisering begynte på iPod-serien og under iTunes, og er nå utvidet til iPhone OS 3.1.

Det hele demonstreres i en video Apple har laget - se under. Innstillingen finnes under Innstillinger > Generelt > Tilgjengelighet. Løsningen fungerer bare på de nyeste modellene av iPhone (3GS) og iPod touch.

VoiceOver

Den mest bemerkelsesverdige nyheten knytter seg til opplesing av skjermobjekter, både menyer og knapper samt tekstinnhold på nettsider. Tjenesten kalles VoiceOver, og er ifølge Apple verdens første bevegelsesbaserte skjermleser.

VoiceOver leser opp navnet på objekter der du holder fingeren på skjermen. Det finnes flere måter å navigere rundt på - den enkleste er å dra fingeren over skjermen mens VoiceOver gir tale-tilbakemelding på navnene. Apple har inkludet støtte for 21 språk i VoiceOver, også norsk.

Finger-gestene er noe annerledes i Tilgjengelighets-modusen enn til vanlig. Her bruker man et dobbeltklikk for å starte programmer, og en rekke to- og tre-finger bla-bevegelser for å navigere. I tillegg finnes det en såkalt rotor-funksjon som lar deg velge hvordan VoiceOver navigerer i tekst-innhold på nettsider.

Høy-kontrast

For høy-kontrast kan skjermen innstilles til en hvit-mot-svart modus. Dette tilsvarer en liknende funksjon som allerede finnes i OS X. Innstillingen gjelder i utgangspunktet for alle applikasjoner, i hvert fall tekstbaserte.

Zoom

Det finnes videre en funksjon for å zoome inn på skjermen for å blåse opp bildet opptil fem ganger for å lette lesingen. Også dette skal fungere for tredjepartsprogrammer.

Mono-lyd

Til slutt finnes det også en innstilling som deaktiverer stereolyd for hørselshemmede som ikke har full funksjon på begge ører. Lyden gjøres om til monolyd, som spilles jevnt i samme kanal på begge utganger.

Du kan lese mer om Apples universelle utforming for iPhone her.

Les om:

Komponenter