TEST: Filmtjenester - Se film rett fra nett

TEST: Filmtjenester - Se film rett fra nett

Hvorfor ta turen til videosjappa, når du kan se film rett fra nettet?

Det å se film hjemme i egen stue begynte så smått å bli mulig da videospillerne kom på markedet på 70-tallet. Den virkelige revolusjonen kom imidlertid ikke før videospillerne ble allemannseie i løpet av 80-tallet. Filmbransjen var, ikke overraskende, negative til utviklingen. Frykten var at folk ville slutte å betale for å gå på kino sammen, når de heller kunne betale prisen tilsvarende en kinobillett for at hele familien eller vennegjengen kunne se film sammen.

Videospillerne ble en braksuksess, og enda bedre gikk det da dvd-spillerne så smått begynte å selges til overkommelige priser rundt tusenårsskiftet. Filmbransjen var ikke lenger like skeptisk, og det må ha kommet godt med at produksjonskostnadene var langt lavere for en plastplate enn en komplisert videokassett bestående av masse små deler.

Samtidig som bransjen begynte å bli komfortabel med leie- og kjøpefilm på vhs og dvd, så de nye, mørke skyer true på horisonten. På tampen av 90-tallet begynte nemlig piratfilmene så smått å dukke opp på nettet, eller kanskje aller helst på cd-er som gikk på rundgang i vennegjenger eller på lan-samlinger. Filmbransjen sto overfor det samme problemet som platebransjen, med piratkopiert innhold i fritt omløp. Platebransjen valgte tidlig å ikle seg skylapper, og det tok dem nesten ti år fra de først ble oppmerksomme på det voksende problemet til de kom med en dugendes, lovlig løsning. Filmbransjen valgte en tilsvarende strategi og fremfor å komme med vettuge, lovlige alternativer valgte de å angripe problemet på helt andre måter, uten særlig suksess.

De siste årene har filmbransjen begynt å innse at man ikke kan bekjempe piratproblemet med trusler og forhatte rettssaker. Man må tilby brukerne gode, lovlige alternativer. I USA har det kommet et godt stykke, med videosalg og leie via for eksempel Netflix og iTunes. Her kan du for en billig penge leie eller kjøpe filmer og tv-serier, og utvalget er for det meste svært bra. Her til lands har det ikke kommer fullt like langt, men noen filmtjenester har vi også her.

Vi har tatt en titt på noen av de mest etablerte tjenestene på nett, samt en spennende nykommer på det norske markedet – Zune Video på spillkonsollen Xbox 360. Vi har vurdert utvalget, prisene, de tekniske løsningene og ikke minst kvaliteten på innholdet som leveres.

For å få fullt utbytte av disse nettvideotjenestene bør du har en pc koblet til tv-en, og gjerne også til hjemmekinohøyttalere eller tilsvarende. Hvorvidt du velger å ha en stue-pc som alltid står koblet til tv-en, eller om du bruker for eksempel en bærbar pc med vga eller hdmi er opp til hver enkelt. Vi foretrekker førstnevnte løsning, men for de aller fleste vil det nok være mest aktuelt å bruke en bærbar pc koblet til tv-en.

Noen av nettvideoløsningene i Norge er forbeholdt kunder av forskjellige selskaper, da enten ved at de fungerer sammen med et gitt selskaps set-top-boks, eller ved at du må være abonnent hos selskapet for å kunne bruke en nettleserbasert tjeneste. Heldigvis finnes det er også en god håndfull løsninger tilgjengelige for hvem som helst. Det er disse vi har testet.

Vi har sett på tre nettleserbaserte løsninger, fra CDON, Film2home og SF Anytime, i tillegg til Zune video på Xbox 360. Av de fire er det enn så lenge kun Zune video som tilbyr film i HD-kvalitet, med unntak av en enkelt film på SF Anytime, Arn Tempelridderen, samt et lite knippe videoklipp på Film2home.

Les om: