TEST: Kingston SSD Now V+ Gen 2 - Bedre SSD fra Kingston

Kingston har gjort sin SDD Now V+-serie bedre, mye bedre. Men det er ikke nødvendigvis problemfritt.

Publisert Sist oppdatert

Da vi i fjor høst hadde en større sammenligningstest av SSD-er konkluderte vi med at Kingstons SSD Now V+-serie var noe man burde holde seg unna. Kingston har nå kommet med SSD Now V+ Gen 2. Egentlig er vi overrasket over at Kingston velger å beholde V+-betegnelsen når de nå leverer et mye bedre produkt.

Førstegenerasjons SSD Now V+ benyttet kontroller i fra Samsung som ikke hadde støtte for trimming eller søppeloppsamling. I praksis ga dette SSD-en god ytelse i starten, men ytelsen ble etter hvert dårligere etter at alle cellene hadde vært i bruk.

For SSD Now V+ Gen 2 har Kingston valg kontroller fra Toshiba, som under visse forutsetninger gir meget god ytelse og trim-støtte. Kapasitetsalternativene er 64, 128, 256 og 512 gigabyte. Prisene varierer fra cirka 1 500 kroner til cirka 11 000 kroner inklusive mva.

Viktigere drivere

Støtte for trim finnes under Windows 7 – det finnes ikke for Windows Vista og Windows XP. Kingston har heller ikke noe programvare som gir mulighet for å kjøre manuell trim-operasjon under disse operativsystemene. Mac OS X støtter heller ikke trim. For operativsystemer uten trim-støtte bør man velge en SSD hvor det tilbys programvare for å gjøre denne operasjonen, eller en SSD som benytter seg av søppeloppsamling (garbage collection). For Linux er det støtte for trim – vi har imidlertid ikke gjort noen tester på det.

Under Windows 7 er man også avhengig av å ha AHCI aktivert, hvilket for en del pc-er må sjekkes i BIOS. Man bør også gjøre dette før man installerer operativsystemet. For Kingstons SSD Now V+ trenger man også Intels AHCI-driver hvis man har Intel-brikkesett i pc-en – dette for å få best mulig ytelse. Denne driveren er en del av Intel Matrix Storage Manager som kan lastes ned fra Intels websider. Også AMD har AHCI-driver for nedlasting.

Vi opplevde imidlertid å få en del lavere ytelse på enkelte områder ved bruk av SSD-en på hovedkort med AMD-brikkesett. Under enkelte tester er forskjellene relativt store. Hva bakgrunnen for denne ytelsesforskjellen er vet vi foreløpig ikke – vi kan ikke si om problemet er relatert til Kingstons SSD i seg selv, AMDs maskinvare eller AMDs drivere.

Ytelse

Kingston SSD Now V+ Gen 2 støtter ikke Native Command Queueing, hvilket er en teknologi som benyttes for at diskoperasjoner skal bli utført i en mer optimal rekkefølge. På en del områder gir dette SSD-en noe svakere ytelse enn en del av konkurrentene.

Den maksimale lese- og skriveytelsen målte vi til henholdsvis 220 og 180 megabyte i sekundet på det meste. Disse tallene er for så vidt like eller bedre enn mange andre SSD-er på markedet, men forteller nødvendigvis ikke så mye om ytelsen ved praktisk applikasjonsbruk og lignende. I en del praktisk bruk vil man se at Kingstons SSD Now V+ Gen 2 ikke skiller seg så mye fra de mange Indilinx-baserte SSD-ene på markedet, fra for eksempel Corsair, OCZ og Patriot. Den blir på en del områder noe svakere enn Intels X25-M G2, selv om den har bedre sekvensiell skriveytelse enn det Intel tilbyr.

Vi kan her se at ytelsen på enkelte områder er en del dårligere på det AMD-baserte systemet. På det jevne leverer SSD-en god ytelse, men er ikke blant de aller beste. Den er imidlertid rimeligere enn OCZ Vertex 2 Pro, og blir mer på prislinje med OCZ Agility og andre Indilinx-baserte SSD-er. Også Intels SSD er en tøff konkurrent, selv om maksimal skrivehastighet er noe dårligere.

Konklusjon

Det er nok å trekke det for langt å si at SSD Now V+ Gen 2 er en «svak» SSD. For mange blir det nok ikke snakk om merkbare forskjeller, og et mer sentralt element kan være prisen. Ser man det opp i mot Intels X25-M G2 er prisen per gigabyte omtrent den samme. Prisforskjellen opp i mot Indilinx-baserte SSD-er som for eksempel OCZ Agility er heller ikke så stor. Det skal imidlertid nevnes at Kingston leverer med et et 2,5-tommers diskkabinett og en enkel versjon av Acronis TrueImage. Dette er en løsning som skal gjøre det lett å overføre data fra harddisken du har i pc-en, enten stasjonær eller bærbar, og ta i bruk SSD-en som systemdisk. En rekke nye SSD-er er nå på vei fra flere aktører og det blir interessant å se hvordan prisene utvikler seg framover.