SERVICE MANAGEMENT: Styreleder Karl-Henning Rørstad ønsker velkommen til den 14. ITSMF-konferansen, "Service Management With Superheroes of the World". (Foto: Kenneth Christensen)

SERVICE MANAGEMENT: Styreleder Karl-Henning Rørstad ønsker velkommen til den 14. ITSMF-konferansen, "Service Management With Superheroes of the World". (Foto: Kenneth Christensen)

Superheltenes ITIL-konferanse

Årets ITSMF-konferanse handler om ildsjelene som ikke bare tenker på teknologi, men også tenker på hvordan vi skal jobbe bedre og smartere.

ITSMF-konferansen 2016 er den 14. i rekken, og helt klart den største konferansen for service management. Årets tema er superhelter, og undertittelen på konferansen er "Service Management With Superheroes of the World".

- Tittelen traff litt på godt og vondt. For oss er heltene de ildsjelene rundt om i Norge som ikke bare tenker på teknologi, men som også tenker på hvordan vi skal jobbe smartest og best, sier Karl-Henning Rørstad, styreleder i ITSMT Norge og i det daglige avdelingsdirektør på drift i Politiets IKT-tjenester.

Faglig utvikling

Konferansen ble avholdt på Clarion Hotel på Gardermoen onsdag 13. og torsdag 14. april, med pre-konferanse opplegg tirsdag ettermiddag. Rundt 450 personer deltok, og programmet var som vanlig en god blanding av faglig tyngde og lettere stoff.

Ett punkt som skilte seg ut fra resten var riktignok åpningsforedraget på konferansens første dag. Indiske Geeta Sekhon, global spesialkonsulent ved FN, holdt et svært spennende og rørende foredrag om menneskehandel og hvordan det angår oss alle. Teknologivinklingen kom inn med hvordan både de kriminelle og myndighetene tar i bruk ny teknologi i sine respektive bransjer. I fjor var det forøvrig fotballhelten Kevin Keegan som fikk æren av å åpne konferansen.

Nestemann på scenen var amerikanske Charles Betz, som med foredraget "The Radical Impact of Devops on IT" var mer i tråd med det tradisjonelle, fagrelaterte konferanseområdet. Betz sitt viktigste punkt var nok at it-avdelingene må være forsiktige med og klar over og unngå å skape brudd i prosessflyten, og utnytte automatiserte tester for å unngå unødvendige avbrytelser.

Etter Betz sitt innlegg var det tid for lunsj, før programmet gikk over i de seks sporene basic, smart ulydighet, cloud og sourcing, new methods, security og workshops. Det var også et leverandørspor med korte foredrag på 20 minutter. Alt i alt var det noe for enhver prosjekt-, prosess- og it-medarbeider.

- Poenget er hva vi i ITSMF kan gjøre for å bygge opp kompetansen i det norske it-miljøet videre. Det er viktig nå som alle har et forhold til prosesser og ITIL, sier Rørstad.

Selv ser han mest frem til paneldebatten "Hvordan skal it-avdelingen overleve?" onsdag ettermiddag, der Kjetil Thorvik Brun (fagleder IKT Abelia), Hans-Henrik Merckoll (administrerende direktør i HPE Norge), Roger Schäffer (it-direktør i Folkehelseinstituttet) og Torbjørn Larsen (IKT-direktør i Nav) deltar. 

- Politiet kan for eksempel gjøre alt i bilen i dag, der mobil og nettbrett er et rullende kontor. Når vi flytter desktop-en fra pc-en til mobile enheter så stiller det krav til deployment. Hvordan lager vi kundevennlige ikt-løsninger? Vi må tørre å utfordre it-avdelingen, hva må de gjøre for å overleve?, spør Rørstad.

Strategi for it-avdelingen 

- Mange er inne i store endringer. Mange i it-avdelingen lurer på om det er noen fremtid her, og hva den skal være, begynner Leif Arne Brandsæter, daglig leder i Questback Norway og panelleder på konferansen.

Panelet skal diskutere om fremtiden for it, og hva vi kan gjøre annerledes enn i dag. Drift er et tema som blir stadig mindre relevant, men ikke mindre viktig. Brandsæter tror mange it-avdelinger må innse at drift av grunnleggende tjenester som mail og filer ikke er like viktig som egne kjernetjenester.

At tiden da it-sjefen og it-avdelingen hadde eksklusiv kunnskap og grep om it er mer eller mindre over, kommer ikke som noen overraskelse på noen som helst måte. Nå kan alle kjøpe it-tjenester, raskt og enkelt på nettet. Og det må it-avdelingen forstå, slik at de kan tilpasse seg den nye hverdagen. It-avdelingen må ha en strategi for temaer som kjøp av tjenester og automatisering.

- Det å tro at vi ikke må forholde oss til dette med kjøp av tjenester på nett, eller til ny teknologi som automatisering, det er som å tro på julenissen. Men it-avdelingen må fortsatt være relevante, sier Brandsæter.

Han trekker frem raskt økende trenden med outsourcing av tjenester til indiske leverandører som et tegn på at det er noe som det norske it-markedet ikke har fulgt med på. Men dette kan det gjøres  noe med. Det er viktig å oppfordre alle i it-driftsfaget til å løfte seg opp i verdikjeden, se hva som er best for organisasjonen og innrette seg etter det.

- Det er et spørsmål om it-avdelingen i formen den har i dag kommer til å overleve. Det er ikke sikkert det blir dramatisk, men mange bør forstå at de bør tenke annerledes, sier Brandsæter.

Denne oppgaven bør it-avdelingen ta til seg nå, men Brandsæter påpeker at det ikke er snakk om fem år frem i tid, men snarere 15-20 og hvordan verden ser ut da.

- Det er ingen tvil om det ikke er behov for færre it-folk, det er bare snakk om en annen type kompetanse og en annen måte å bruke den kompetansen på, mener han.

Han håper temaet vil gi en debatt med futt i.

ITSMF 2017-konferansen

Årets omlag 450 deltakere er noe mindre enn det pleier å være, og det er noe arrangørene skal se på når neste års konferanse. Planleggingen begynner så og si med det samme årets konferanse er over.

- Poenget er jo å se hva vi i ITSMF kan gjøre for å bygge kompetansen i det norske it-miljøet videre. Det er viktig nå som alle har et forhold til prosesser med ITIL, forteller styreleder Rørstad.

Det kommer tross alt stadig noe nytt som man må forholde seg til, nye rammeverk, prosesser og teknologier.

- Da må også vi i ITSMF fornye oss. Vi må ta inn nye ting slik at vi kan dele kunnskap og kompetanse. Det er det som er vår verdi. Sammen med kunder og leverandører, så setter vi det norske markedet, sier Rørstad. 

På slutten av konferansens første dag ble det også avholdt generalforsamling, før festmiddagen, dans og vrimling i baren. Valgkomiteen har jobbet flere måneder med navn på kandidater for styret, som nå skal ta fatt i oppgaven å drive organisasjonen videre.

- Vi er veldig bevisste på å få inn medlemmer som har en klar mening om hvor Norge skal gå i samspill mellom IKT og forretningsverdi. Vi er blitt utfordret i at vi skal ha erfaring fra bransjen, over lang tid, forklarer Rørstad.

- Det er få som hører om ITSMF, men det er viktig jobb vi gjør for vi bringer kunder, leverandører, offentlig sektor og profesjonelle sammen. Vi må finne ut av hvilken retning vi skal dra i, avslutter han.

ITSMF 2017 vil avholdes en gang i mars måned, og over helgen begynner planleggingen. 

Konferanser