Bruk din gamle pc som NAS

Bruk din gamle pc som NAS

OpenMediaVault er klar for nedlasting.

Hva med å benytte en rimelig stasjonære pc - eller din gamle stasjonære pc - til å bygge en rask NAS med plass til mange harddisker? Alt du trenger i tillegg til pc-en og diskene, er Linux-løsningen OpenMediaVault.

Tidligere har man hatt operativsystemer som for eksempel FreeNAS, Openfiler, NASLite og flere andre som har vært spesielt tilrettelagt for denne typen bruk.

På en del områder har disse løsningene langt fra vært like enkle å bruke eller like godt tilrettelagt for en del typer bruk som programvaren man finner på NAS-er fra for eksempel Qnap, Synology, Thecus og flere andre.

Her kan imidlertid nye OpenMediaVault bli en sterk utfordrer, og kanskje skal man ikke se bort fra at det kommer NAS-produsenter som benytter denne programvaren etter hvert på sine ferdigløsninger? Brukergrensesnittet i OpenMediaVault har likhetstrekk med NAS-er fra for nettopp Qnap, Synology og Thecus.

LES OGSÅ:

TEST: Synology DS411: Litt bedre super-NAS?

Bak OpenMediaVault finner man sentrale personer fra utviklingen av FreeNAS. Første offentlige versjon av programvaren er versjon 0.2 (kodenavn "lx").

Web-basert brukergrensesnitt

Fortsatt mangler mye av funksjonaliteten som er planlagt, men man har et webbasert grafisk brukergrensesnitt som skal gjøre løsningen enkel å administrere. I tillegg til vanlig lagring på nettverket har man funksjonalitet som Bittorrent-klient og iTunes-tjener.

OpenMediaVault har en plug-in-basert arkitektur, slik at tilleggsfunksjonalitet også kan utvikles av andre.

Linux-basert

OpenMediaVault er Linux-basert i likhet med programvaren man finner hos de fleste NAS-produentene. Dette gir gode muligheter for at eksisterende Linux-løsninger kan integreres med OpenMediaVault på sikt - for eksempel web-tjenere og tilhørende løsninger, streamingtjenester og mye mer.

Harddisker kan settes opp i forskjellige RAID-konfigurasjoner, blant annet RAID 1 og RAID 5, som gir feiltoleranse for å tåle at en harddisk krasjer uten at man taper data.

Operativsystemet i seg selv er så lite at det skal kunne installeres og kjøres fra en liten SSD, minnekort, usb-minnepinne og lignende. Det kan naturligvis også installeres på tradisjonell harddisk.

Mer informasjon og nedlasting: blog.openmediavault.org

LES OGSÅ:

TEST: D-Link DNS-325 og Asus NAS-M25 - To for to

Les om:

Lagring