BARE FLASH: Nå er det bare flash for lagring som gjelder hos EMC. Det betyr ikke at salget av disk har stoppet. Det betyr at kunder bør satse på flash ved nytt kjøp. På bildet vises EMCs Extreme IO, Vmax som nå er blitt VMAX All Flash og datasikring

BARE FLASH: Nå er det bare flash for lagring som gjelder hos EMC. Det betyr ikke at salget av disk har stoppet. Det betyr at kunder bør satse på flash ved nytt kjøp. På bildet vises EMCs Extreme IO, Vmax som nå er blitt VMAX All Flash og datasikringssystemet Data Domain som naturlig benytter Disk.

Flash fremheves som første valg

EMC lanserte sin lagringsstrategi for 2016 på skuddårsdagen.

-- Flash har alle fordeler bortsett fra pris, men i mange tilfeller kan vi regne det hjem, sier Jørn Malsten, senior lagringsspesialist i EMC.

For EMC har mye å tilby på innen flash. Nytt er det aller største lagringssystemet VMAX med bare flash. Nytt er DSSD, et selskap EMC har kjøpt opp. Det kommer i tillegg til flashsystemet Extreme IO, som har hatt størst ytelse og størst utbyggingskapasitet. I tillegg kan EMC levere det mellomstore lagringssystemet VNX som «All Flash».

-- Dette er året som alt blir flash. Det kommer flere «All Flash-løsninger» i år, sier Jul Johansen, administrerende direktør i EMC.

Signal

At det største generelle lagringssystemet Vmax 3 er totalt ombygget og tilpasset flash som VMAX All Flash, sender et veldig signal om at fremtiden handler om flash som lagringsenhet.

For lagringsleverandørene må gjøre noe. I siste kvartal 2015 gikk omsetningen på verdensbasis ned med to prosent selv om kapasiteten økte med elleve prosent. Det er de tradisjonelle lagringssystemene som taper terreng.

Det er de forretningskritiske oppgavene til store virksomheter Vmax All Flash adresserer. Særlig er det de største datamaskinene basert på Unix og Linux som Vmax All Flash forbedrer. Tilsvarende gjelder IBM stormaskin.

Ifølge analytikere reduserer det nye systemet tilgangstiden fra typisk 5 – 10 millisekunder til 0,3 – 0,5 millisekunder. Men Vmax All Flash er bare begynnelsen. Det trengs betydelige forbedringer før systemet virkelig ansees som strategisk av kundene.

Lagringssystemet kommer i to modeller, 450 og 850. Sistnevnte kan bygges ut til 4 PB med flash lagring. Det er ytelsen til flash i kombinasjon med de nyeste flash lagringsenhetene som skal får kunder interessert.

Modellene har blitt delt opp i byggeblokker, en tydelig læring fra EMCs flashsystem Extreme IO som sprer data over alle lagringsenhetene og sørger for rask tilgang ved bruk av metadata som er utskilt.

-- Extreme IO har vært det raskest voksende systemet i EMCs historie, sier Kristian Heim, teknologidirektør i EMC.

Byggeblokkene i Vmax betegnes V-Brick og består av en prosessor og 53 TB brukskapasitet.

Lagringskort

Men det er den nye DSSD som er virkelig spennende. Denne lagringsenheten simulerer ikke platelagre. Den lagrer data på dedikerte lagringskort med en rekke spesialprosessorer for dedikerte oppgaver. Det medfører at programvaren kjører mye raskere. Tilkoblingen skjer ved PCI Express. Ytelsen defineres delvis av hvor mange kanaler som tilkobles. En kanal gir 8 Gbit per sekund.

-- Sanntidsanalyse er viktig. DSSD snakker native Hadoop, hevder Kristian Heim.

Det er dette teknologigrunnlaget ledere i løpet av noen år vil sette pris på. Rapporter med avanserte analyser skal kunne kjøres daglig, istedenfor månedlig.

Grunnlaget for DSSD er 0,1 millisekunders reaksjonstid, 100 GB per sekund overføringskapasitet, 144 TB kapasitet.

I DSSD er det 36 flashmoduler, hver med en toveis tilgang på 32 Gbit per sekund. Kapasiteten leveres i 36 TB, 72 TB og 144 TB. Sikring håndteres av en funksjon som betegnes Cubic Raid.

For databaser som Oracle levere DSSD 5,3 millioner 8 KB blokker per sekund hvilket EMC hevder er tre ganger raskere enn noen annet databasealternativ. For analyser av store data ved hjelp av Hadoop fremheves det at DSSD er ti ganger raskere og krever en tredjedel av tradisjonelt lagringsbehov.

Les om:

Lagring