Holder NAS-en mål som mediesenter?

Flere nye NAS-er kan kobles til tv-en og fungere som en mediesenterløsning. Vi har sett på løsninger fra Qnap, Thecus og Asustor.

Publisert Sist oppdatert

De enkleste NAS-ene på markedet koster fra under tusenlappen. Selv til så beskjeden pris finnes det noen som leveres med inkludert harddisk på for eksempel 1 terabyte.

Selv i privat sammenheng er det imidlertid mange som satser på NAS-enheter som har plass til flere interne harddisker og som tilbyr langt høyere ytelse enn de rimeligste løsningene. I utgangspunktet er dette gjerne løsninger som opprinnelig var myntet på bruk i små bedrifter til for eksempel sikkerhetskopiering av klienter og et felles fillager.

Funksjonaliteten for de mer avanserte NAS-ene har over flere år vokst og vokst – både når det gjelder avansert funksjonalitet rettet mot profesjonelle brukere og for dem som skal ha NAS-en som en lagringssentral i hjemmet.

Det nyeste er løsninger der NAS-en kan kobles direkte til tv-en for blant annet avspilling av video – enten det er lokale filer eller via nettjenester.

Man har for så vidt hatt enheter tidligere som har vært en mellomting av NAS og medielink/mediesenter. Disse har imidlertid ikke vært spesielt gode NAS-er – med lav ytelse og lite funksjonalitet ut over lagring.

Bakgrunnen for denne funksjonaliteten er knyttet til Intels teknologi. NAS-ene det er snakk om er basert på Intels nyeste generasjon av Atom-prosessorer. Denne har en integrert grafikkprosessor som muliggjør at NAS-en kan utstyres med HDMI-port og klare avspilling av høykvalitets 1080p-video.

NAS-ene kjører i utgangspunktet Linux. For en mediesenterløsning må produsentene ha på plass et grafisk miljø for Linux, samt grafikkdrivere for å utnytte grafikkprosessoren – inkludert funksjonalitet som videoavspillingsakselerasjon.

LES OGSÅ:

GUIDE: Slik bruker du en NAS

Ikke en test

Dette er ikke en gjennomgående test av løsningene, men mer en «rask titt». vi har med andre ord ikke testet dette over tid, og det blir mer snakk om et førsteinntrykk.

Thecus

Thecus var den første av NAS-produsentene som fikk på plass mediesenterfunksjonaliteten. I utgangspunktet har Thecus gjort tilgjengelig et tillegg som gir et grafisk Linux-miljø når en skjem eller tv kobles til. Videre er det flere tillegg som har blitt utviklet og vedlikeholdes av brukermiljøet for NAS-en.

Vi testet løsningen på modellen N4800. N4800 Eco og N5500 er andre modeller fra selskapet som støtter løsningen.

Vi installerte tilleggene for XBMC og nettleseren Firefox. XBMC er en svært populær løsning for bruk både på stue-pc-er, bærbare pc-er som skal kobles til tv og for AppleTV-enheter som har blitt «jailbreaket».

Det vi først opplevde som et problem med løsningen, er knyttet til administrasjonen av Thecus-NAS-en – i utgangspunktet er NAS-en satt opp uten å få DNS-tjener konfigurert automatisk. Etter at dette problemet var løst hadde XBMC og Firefox tilgang til internett.

Det er brukermiljøet til Thecus som står bak XBMC-versjonen som kan benyttes på NAS-en.

XBMC i seg selv fungerer ok. Vi testet med beta-versjon av versjon 12 av programvaren. Her er det kanskje en fordel at man ikke er avhengig av hvor mye ressurser produsenten av NAS-en legger i utviklingen av programvaren til sin NAS – eller i hvert fall tilleggene til sin NAS. Det ser ut til å gå kort tid fra XBMC kommer med en ny versjon til brukermiljøet har en ny versjon klar til Thecus-NAS-ene som støtter løsningen. Men når produsenten kommer med et eget offisielt tillegg, vil det trolig være mer testet før lansering enn tillegg fra brukermiljøet.

For noen av videofilene vi prøvde her ble det "tearing" i bildet, samt noen ganger små forsinkelser der avspillingen stopper opp - det er ikke snakk om pauser på kanskje mer enn et halvt sekund, men det kan være godt merkbart da det kan gi en litt hakket avspilling.

Firefox på sin side synes vi fungerte noe tregt. Videoavspilling i nettleseren via Youtube ble det varierte resultater med. Noen ganger fungerte det greit, mens andre ganger ble det svært hakkende avspilling og med lav videokvalitet.

Generelt når vi surfer rundt på andre websider virker ytelsen lavere enn hos Qnap, og det er mer hakking når man ruller ned over en webside. Da vi i hovedmenyen klikket på Firefox-ikonet, opplevde vi flere ganger at XBMC startet i stedet. Mens webgrensesnittet til Spotify fungerte under nettleseren på Qnap-en, ville det ikke fungere på Thecus-en.

Vi opplevde ved ett tilfelle at hele NAS-en hang under bruk av løsningen.

Ser man ikke behovet for all funksjonaliteten XBMC gir, kan man også laste ned VLC for avspilling av videofiler. Dette er for så vidt en løsning som fungerer greit. Men vi opplevde også her at det noen ganger ble såkalt «tearing» i avspillingen, der man får en strek som beveger seg nedover bildet mellom to forskjellige videobilder. Dette skyldes manglende synkronisering av skjermsignalet som sendes til skjermen og skjermens oppdateringsfrekvens. I noen tilfeller kan dette også være et problem knyttet opp i mot enkelte tv-er/skjermer i kombinasjon med avspillingsenheten.

Vårt førsteinntrykk for Thecus-en er at det er en løsning som per i dag ikke kan anbefales hvis utnyttelsen av HDMI-porten står sentralt.

LES OGSÅ:

TEST: Synology DS212J og DS712: Synology imponerer igjen

Qnap

Qnap står selv bak XBMC-tillegget til sine NAS-er. Sammenlignet med Thecus får man per i dag en litt eldre versjon av XBMC, men samtidig har Qnap en løsning som er enklere å installere.

I tillegg til XBMC finner man også nettleseren Chrome. I likhet med hos Thecus får man her opp en startmeny der man velger hvilken tjeneste man vil starte opp.

Vi prøvde løsningen på en Qnap TS-469L. Flere andre modeller fra TS-x69-serien eller nyere vil også ha «HD Station», som Qnap kaller løsningen.

Mens altså XBMC versjon 12 var tilgjengelig for Thecus-en, har Qnap XBMC versjon 11. Denne foreligger i en offisielt ferdig versjon, kontra betaversjon for versjon 12. Vi har vel tro på at Qnap etter hvert også kan få på plass versjon 12, som har ny funksjonalitet på en del områder. Så store forskjeller er det nødvendigvis ikke. XBMC fungerte her så langt vi kunne se slik vi forventet at det skulle fungere.

Chrome på Qnap-en synes vi fungerte langt bedre enn Firefox gjorde hos Thecus. Videoavspilling på YouTube var bedre og generelt var ytelsen ved vanlig nettsurfing bedre. Når det gjelder Youtube skal det også nevnes at Qnap har en egen app for dette. Her fikk vi, av ukjent årsak, imidlertid ikke sett noen videoer.

Også på Qnaps løsning opplevde vi noen ganger «tearing», som gir en irriterende forstyrrelse i bildet. Dette kan muligens skyldes kombinasjonen med skjermen vi brukte (en 27-tommers HP-skjerm med HDMI-inngang), men vi ser samtidig i Qnaps forum at flere har hatt litt problemer med dette. Det synes særlig når man har store bevegelser i bildet, for eksempel panoreringer.

Qnap leverer en fjernkontroll som kan benyttes direkte mot flere av deres modeller. Alternativt til denne blir det som for de andre enhetene at man bruker en mobil-app eller tastatur/mus eller en annen type usb-basert fjernkontroll.

I oppsettet har man også muligheten for å velge Windows Media Center-kompatibel fjernkontroll (MCE). Prisen for Qnaps egen fjernkontroll er i underkant av 300 kroner. For undertegnede foretrekkes små trådløse tastatur med integrert musfunksjonalitet – slik som for eksempel Ace C5.

Alt i alt fikk vi et relativt godt førsteinntrykk av Qnaps løsning. Qnap har også uttalt at mer funksjonalitet vil komme. Allerede nå tilbyr selskapet en løsning der man kan koble til tv-tuner-kort og bruke tillegget TV Station for blant annet å se og ta opp tv. Dette er en løsning tilrettelagt for digitalt bakkenett. I teorien skulle det i hvert fall fungere for å ta inn NRK sine kanaler, men hvorvidt det er støtte for tv-kort som kobles mot kortleser for abonnementskort har vi ikke fått klarhet i.

LES OGSÅ:

TEST: Qnap TS-469L - Fleksibilitet på boks

Asustor

Hos Asustor benyttes programvaren Boxee som mediesenterprogramvare. Boxee er i utgangspunktet basert på XBMC, men det er lagt inn et større fokus på støtte for «apper» og nettjenester. I tillegg har man tilgang til lokale bibliotek av musikk, bilder og video.

Hva man liker best av Boxee og XBMC kan være en smakssak. Undertegnede liker i utgangspunktet Boxee bedre, men samtidig kan det stilles enkelte spørsmål ved framtiden til Boxee. Boxee som et selskap har stoppet utviklingen av Boxee-programvaren. Boxee hadde tidligere versjoner av programvaren tilgjengelig for Windows, Mac og Linux, men disse ble fjernet fra websidene til Boxee for en god stund siden. Så vidt vi kan forstå er egentlig ikke Boxee-programvaren for disse plattformene utviklet på over to år. Boxee har kun gjort en viss videreutvikling av Boxee-programvaren til D-Link Boxee Box, samt hatt hovedfokus på deres nye produkt – Boxee TV.

Boxee er i utgangspunktet basert på åpen kildekode, men selskapet har ikke gjort kildekoden til Boxee tilgjengelig for videreutvikling for allmenheten. Mange Boxee-brukere hadde tidligere håpet på dette – både fordi Boxee-programvaren til Windows, Mac og Linux har mange tilhengere, samt at man ønsket å videreutvikle programvaren til D-Link Boxee Box.

Asustor sier de selv vil videreutvikle Boxee-programvaren som kjører på deres NAS-er. De har fått kildekoden fra Boxee og vil også fokusere på egne apper ifølge selskapet.

Når det er sagt, er Boxee brukervennlig og funksjonsrikt. Vi liker løsningen godt og den vil kunne dekke behovene for mange. Det er mange apper tilgjengelig som gir tilgang til en rekke nettjenester for blant annet streaming av video, samt videoer fra websider.

Boxee kan styres via en mobiltelefon-app fra Asustor på en god måte. I tillegg har man også her mulighet til å koble til for eksempel trådløst tastatur via usb. En del fjernkontroller med usb-tilkobling vil også fungere.

Asustor har ikke en skikkelig nettleser tilgjengelig i sin løsning per i dag. Nettleseren som er integrert i Boxee, har store begrensninger og er svært treg sammenlignet med Chrome og Firefox hos Qnap og Thecus.

Som på de andre to enhetene, men ikke i samme grad som på Thecus-en, opplevde vi «tearing» enkelte ganger under videoavspilling.

Les videre på neste side...