TEST: Buffalo Linkstation Quad LS-QL/R5 - Hjemmearkiv fra Buffalo

TEST: Buffalo Linkstation Quad LS-QL/R5 - Hjemmearkiv fra Buffalo

Linkstation Quad kan gi mye lagringsplass for pengene, men er for den svært tålmodige.

Buffalo er en aktør vi i senere tid har sett mer og mer på det norske markedet, og det japanske selskapet ligger på mange områder langt framme teknisk sett og er tidlig ute med ny teknologi.

Tidligere har vi testet deres Terastation III TS-XL, som er en NAS rettet mot mer avansert bruk enn Linkstation Quad. Linkstation Quad er en rimelig enhet som rettes mot dem som primært sett skal ha lagring på nettverket, men en del ekstrafunksjonalitet er på plass. Linkstation Quad har vært på markedet en god stund, men gjennom programvareoppdateringer har den i løpet av sin levetid blitt bedre.

Mange av NAS-ene med plass til fire interne harddisker vil blant annet tilby funksjonalitet som iSCSI og kobling mot Active Directory-server for brukeradministrasjon – for det segmentet som Linkstation Quad er rettet mot er imidlertid dette normalt helt uviktig.

Man har imidlertid gjennom de seneste programvareoppdateringene fått på plass Apple Time Machine-støtte, og man har mediestreamingtjenester. Bittorrent-klient og iPhone-støtte er også på plass. Sammen med enheten får man også klientprogramvaren NovaBackup for sikkerhetskopiering av Windows-pc-er.

LES OGSÅ:

TEST: Netgear ReadyNAS Ultra 4 - God, men ikke ultra?

Rask nok?

Buffalo leverer Linkstation Quad med fire harddisker preinstallert. Kapasitetsalternativene er 2, 4, 6 og 8 terabyte. Når man ser på egenskapene i forhold til ytelse og funksjonalitet, bør man merke seg prisen. For eksempel koster versjonen med 6 terabyte (4 x 1,5 terabyte) harddiskplass rett i overkant av 5 000 kroner.

Det finnes flere NAS-er med plass til fire harddisker som har omtrent samme - da levert uten harddisker. Rimeligste utgave er med fire 500 gigabyte-harddisker – prisen er da rett i underkant av 3 000 kroner.

Prosessoren som benyttes, heter Marvell 88F5182-A2 C400 og enheten er utstyrt med 128 megabyte minne. Denne prosessoren har vi sett i flere NAS-er tidligere, men det har som regel vært rimeligere NAS-er med plass til en eller to harddisker.

Med RAID 5 blir prosessoren satt under ekstra belastning da det er en del prosessering, spesielt i forbindelse med skriving av data. Og for å si det rett ut – Buffalo Linkstation Quad egner seg ikke for dem med dårlig tid, og det bør på en del områder ikke være flere brukere på samtidig. På en av våre flertilgangstester benyttet en del av de raskere NAS-ene vi har testet cirka 5 minutter på testen – Linkstation Quad benyttet 45 minutter. Modellen vi fikk til test var ustyrt med fire 500 gigabyte-harddisker og vi hadde ikke de helt store datamengdene i da vi prøvde å gjøre en gjennoppretting av en tapt disk. RAID 5 gir mulighet for å tape en disk - vi avbrøyt imidlertid forsøket på å gjennopprette disken, da dette ville tatt mange dager.

På våre Robocopy-tester med store filer fikk vi i praksis en skrivehastighet på 7-8 megabyte i sekundet og lesehastighet på rundt 15 megabyte i sekundet. Man merker også i administrasjonsgrensesnittet at det går ganske tregt, og streaming av HD-video blir lett forstyrret hvis man gjør andre operasjoner samtidig.

Skal enheten aksesseres kun av én bruker om gangen, og dette gjerne skjer via trådløst nettverk eller 100 Mbps Ethernet, trenger ikke enheten føles så treg - nettverket blir for en del typer bruk flaskehalsen.

LES OGSÅ:

TEST: Buffalo Linkstation Mini - Kompakt nettlagring

Konklusjon

Buffalo Linkstation Quad kan framstå som rimelig ettersom den leveres ferdig med disker til noe som kan virke som en ok pris ut i fra pris per gigabyte.

Tar man imidlertid en Synology DS411J og kjøper disker løst, havner man omtrent på samme pris – man får da imidlertid en NAS som kan tilby mye bedre ytelse, bedre funksjonalitet, bedre brukervennlighet og lavere støynivå.

Buffalo Linkstation Quad er for så vidt ikke ubrukelig hvis man uansett har nettverket som flaskehals for ytelsen, og med en solid prisreduksjon ville dette vært en grei enhet for enkel bruk. I dette segmentet, med rimelige firedisk-NAS-er ferdig levert med disker, framstår også Iomega Storecenter ix4-200d og Western Digital Sharespace som bedre alternativer – litt bedre ytelse og lavere pris for en del av kapasitetsalternativene.

Buffalo Linkstation Quad har vært på markedet en god stund, og tiden er nok absolutt inne for at Buffalo gjør en oppdatering i dette segmentet. En ny Pro-variant av Linkstation Quad skal være på vei – det blir nok imidlertid til en del høyere pris, men samtidig blant annet betydelig raskere prosessor.

LES OGSÅ:

TEST: Excito Bubba 3 - Enkel nettverkslagring

Les om:

Lagring