TEST: D-Link DNS-325 og Asus NAS-M25 - To for to

De nye NAS-ene fra D-Link og Asus når ikke helt opp til våre favoritter i NAS-markedet. Men i alle fall den ene av dem er på rett vei.

Publisert Sist oppdatert

To harddisker vil i dag kunne gi lagringskapasitet på opptil 6 terabyte. Med støtte for to harddisker kan også RAID 1 bli aktuelt som en ekstra sikkerhet – krasjer den ene disken ligger dataene fortsatt på den andre. Naturligvis får man da ikke like høy lagringskapasitet.

Asus og D-Link benytter begge 1,2 GHz ARM-prosessorer i sine nye todisk-NAS-er. Mens Asus har 512 megabyte minne, har D-Link-en 256 megabyte. Dette er for så vidt ganske mye minne i forhold til dette segmentet av markedet, hvor mange modeller, selv mer avanserte, leveres med 128 megabyte. Begge støtter Gigabit Ethernet og disker på opptil 3 terabyte. Asus leverer sin NAS uten harddisker, mens man hos D-Link har opsjonen med å kjøpe med 1 eller 2 terabyte harddisk, eller uten disk. Slik prisene er i dag framstår D-Link-en som mest aktuell hvis man kjøper den med 1 terabyte harddisk. Prisen er marginalt høyere enn uten disk, mens man fra overgang fra 1 til 2 terabyte diskplass får en pris som er svært mye høyere enn å kjøpe disker løst selv og installere. I begge enhetene er installasjonen av harddisker gjort på et øyeblikk.

Gjennom usb kan ekstern harddisk kobles til. Begge enhetene tilbyr innkopiering av filer fra usb-enheter som er koblet til, men de er ellers dårlig til å utnytte mulighetene med eksterne disker – begge mangler muligheten for å utvide kapasiteten gjennom ekstern disk og ta sikkerhetskopi til ekstern disk. Her håper vi på bedre funksjonalitet gjennom programvareoppdateringer.

LES OGSÅ:

TEST: Synology DS1511+ - Høy kapasitet, høy ytelse

Tjenester

For noen er det ren lagring som blir det viktigste, og ekstratjenester som NAS-en tilbyr trenger dermed ikke være spesielt viktig. Vi har imidlertid blitt vant til å se et stort utvalg av ekstrafunksjoner – utviklingsmessig gjerne ledet an av hva Qnap og Synology har fått på plass.

Hos Asus finner man blant annet FTP-server, iTunes-server og skriverdeling. For FTP-serveren kan man ha kryptert innlogging og overføring, men det er ikke mulig å sette krav til at brukere skal benytte dette. Det finnes tillegg som kan installeres for blant annet webtilgang til filer og nedlastingsklient for blant annet Bittorrent. Asus burde heller hatt dette fast integrert i sin programvare – blant annet har man for programvareoppdateringer sett at disse tilleggene må fjernes før ny programvare (firmware) installeres. I hvert fall har det vært slik for tidligere versjoner. Vi har vel også våre tvil til at man for Asus-NAS-en foreløpig kan forvente et stort utvalg at brukerutviklede tillegg. Usb kan benyttes til disktilkobing eller deling av skriver. Man kan her dele en standard skriver – kobler man til en multifunksjonsskriver blir det kun skriverdelen som kan benyttes. Det er for usb-tilkoblede disker ikke mulig å sette opp automatisk sikkerhetskopiering til ekstern disk slik som på mange andre NAS-er. Det skal også nevnes at Asus leverer med sikkerhetskopieringsprogramvaren Farstone Total Backup Recovery 7, som for så vidt er en kurant løsning. Man kan også benytte sikkerhetskopieringsfunksjonen i Windows 7 Professional/Ultimate til sikkerhetskopiering mot NAS.

Asus blir liggende bak flere av sine konkurrenter når det gjelder funksjonalitet og brukervennlighet. Ytelsen vil imidlertid for mange kunne være tilfredsstillende. Her et et bilde fra administrasjonsgrensesnittet - det er for så vidt oversiktlig, men samtidig er det enklere å lage en oversiktlig grensesnitt når det er relativt lite funksjonalitet.

Selve administrasjonsgrensesnittet hos Asus er greit nok. Det er en ganske enkel enhet, og det blir da på sett og vis ikke de store kravene til administrasjonsgrensesnittet. For å oppgradere programvaren må man sjekke Asus sine websider – det er ingen automatisk funksjon for å sjekke etter oppdateringer. Vi synes ellers at Asus opplegg for delte kataloger er litt merkelig – man har en hovedkatalog som er delt, og videre kan man velge kataloger som er opprettet der som nye delte kataloger.

LES OGSÅ:

TEST: Zyxel NSA-211: Billig todisk-NAS

Mer avansert D-Link

D-Link stiller med både bedre funksjonalitet og penere innpakning. Brukergrensesnittet er generelt bedre. Det er bedre opsjoner for sikkerhetskopiering av data på NAS-en, ftp-tjener med en del ekstra opsjoner og mulighet for å tvinge kryptering, Time Machine-støtte for Mac-brukere, Bittorrent-klient og mer til. Det er heller ikke her mulig å ta sikkerhetskopi til ekstern usb-disk.

D-Link har også flere tillegg tilgjengelig. Her kan man jo også stille spørsmål om ikke en del av tilleggene burde vært en mer integrert del av programvaren. Tillegg finnes for blant annet bedre webtilgang til filer, Squeezebox-støtte, bloggløsning, webbasert fotoalbum og mer til. Når det gjelder bildegallerifunksjonen kunne vi ønsket en mulighet for å enklere legge til en større mengde filer mer automatisk og ytelsen er på en del områder overraskende dårlig. Tilleggene lastes ned fra D-Links websider og installeres relativt enkelt via administrasjonsgrensensittet.

Heller ikke hos D-Link har man forenklet sjekk om det finnes nyere programvareoppdateringer.

Et problem vi opplevde med NAS-en fra D-Link var vibrasjonsstøy. Dette er trolig relatert til den enkle løsningen for installasjon av harddisker. Samsung-harddiskene vi testet med har vi brukt i en lang rekke andre NAS-er uten å få de samme problemene. Ved å legge noe med litt vekt på toppen av NAS-en ble vibrasjonslydene borte.