TEST: Synology DS1512+: Kraftig lagring for små nettverk

DS1512+ er den største av Synologys mindre NAS-er og rettes både mot bedrifter og kravstore hjemmebrukere.

Publisert Sist oppdatert

Synology leverer NAS-er med plass fra én til over 100 interne harddisker. Sett over ett blir da DS1512+ med plass for fem interne harddisker en liten og enkel modell.

Det kan imidlertid være en svært passende løsning for en mindre bedrift eller arbeidsgruppe som ønsker en felles lagringstjener som er enkel å administrere. Funksjonaliteten som ligger i programvare gjør den også aktuell til bruksområder ut over ren lagring av filer i lokalnettverket.

Plass til fem harddisker gir i dag muligheter for opptil 20 terabyte lagringskapasitet gjennom bruk av disker med 4 terabytes kapasitet. I tillegg til de interne harddiskene har man flere muligheter eksternt. To USB 3.0-porter, fire USB 2.0-porter og to eSATA-porter gir gode ekspansjonsmuligheter.

LES OGSÅ:

GUIDE: Slik bruker du en NAS

Tilkoblede disker her kan deles i nettverket eller benyttes for å ta sikkerhetskopi av data på NAS-en. Synology leverer også sin egen ekspansjonsenhet kalt DX513 som har plass til fem harddisker. DX513 benytter eSATA og to slike kan kobles til, hvilket gir mulighet for opptil 15 harddisker. Harddiskene i disse enhetene vil kunne håndteres mer som interne harddisker av NAS-en, hvilket gir noe utvidet funksjonalitet kontra vanlige usb-tilkoblede løsninger.

Usb kan også benyttes for å dele skrivere i nettverket. Med støtte for AirPrint og Google CloudPrint gir det også muligheter for utskrift fra nettbrett og mobiltelefoner uten at skriveren støtter dette i utgangspunktet. Multifunksjonsskrivere er også støttet – men kun i kombinasjon med Windows.

LES OGSÅ:

NAS med Boxee og tv-tilkobling

Atom-drevet

Tidligere har vi testet modellene DS1010+ og DS1511+ fra selskapet. DS1512+ benytter det samme chassiset, men har blant annet blitt oppdatert når det gjelder prosessor. NAS-en er basert rundt Intels Atom-prosess D2700-prosessor med to kjerner på 2,13 GHz og det er 1 gigabyte minne og mulighet for å sette inn 2 gigabyte ekstra.

I utgangspunktet trenger ikke ekstra minne å bety spesielt for ytelsen, men det kan være fordeler med mer fysisk minne hvis mange tjenester på NAS-en skal benyttes parallelt, samt også hvis en del tjenester benyttes på en mer avansert måte.

Operativsystemet ligger lagret på en 1 gigabyte flashmodul. Dette kontra en del av Synologys rimeligere modeller hvor også operativsystemet blir lagret på harddiskene man installerer.

For enkelte oppgaver kan det være at ytelsen øker ved å sette inn en ekstra minnemodul. Minnet som benyttes er DDR3 i SO-DIMM-formfaktor - den samme typen minne som benyttes av vanlige bærbare pc-er.

NAS-en leveres i utgangspunktet uten harddisker. Selve installasjonen er unnagjort på noen få minutter. Når det gjelder valget av harddisker bør man sjekke Synologys kompatiblitetslister. En videre vurdering er om man skal velge disker med høy eller lav rotasjonshastighet - gjerne vil da valget stå mellom 5 400 eller 7 200 o/min.

Ut i fra de testene vi har gjort på dette er det i de fleste tilfeller liten forskjell mellom de to disktypene. De raskere diskene har fordelen av bedre aksesstid, hvilket kan gi noe bedre ytelse hvis det er datasett med svært mange små filer som skal aksesseres eller det er mange brukere som parallelt utfører krevende oppgaver. Når det er snakk om overføring av større filer - selv flere operasjoner parallelt - er det ikke store forskjellene man ser. På en del områder ser vi også at de 5 400 o/min-diskene vi testet med var raskere enn 7 200 o/min-diskene.

LES OGSÅ:

TEST: Zyxel NSA-325: Rimelig og rask

Enkel administrasjon

Funksjonalitetslisten for Synologys programvare er – som den lenge har vært – imponerende. De fleste vil på langt nær ha bruk for all funksjonaliteten, men forskjellige brukere krever forskjellig funksjonalitet. Funksjonaliteten er spredt i henhold til flere bruksområder – både for bedrifter og hjemmebrukere. I praksis har vi bare fått prøvd en brøkdel av det – undertegnede kjører selv forgjengeren DS1010+ hjemme og en DS710+ på kontoret – noe av erfaringen blir dermed basert på disse og tidligere testede enheter fra Synology.

På det jevne er funksjonaliteten godt implementert, men man får for noen tjenester enkelte begrensninger man ikke ville hatt om man hadde kjørt opp en vanlig Linux-server. Vi tror imidlertid mange brukere ikke engang ville prøvd å sette opp løsningen på en vanlig Linux-boks.

Funksjonalitetslisten blir lang. Integrert i hovedprogramvaren har man blant annet webtjener, ftp-tjener, WebDAV-fjerntilgang, webbasert filtilgang, programvarebasert brannmur for NAS-en, Time Machine-backup for Mac-er og mye annet. Synology har forenklet programvaren sin noe det siste året – flere funksjoner som tidligere var integrert er nå installerbare ekstratillegg. Dette gjør trolig vedlikeholdet av operativsystemet og tilleggene enklere.

For en full oversikt over funksjonaliteten anbefaler vi at man ser på Synologys egen presentasjon av deres programvare.

Som vi har vært inne på i tidligere tester av Synologys NAS-er er vi også imponert over hvordan selskapet fortsetter å komme med ny funksjonalitet og andre forbedringer i programvaren. En del NAS-produsenter lanserer et produkt og i ettertid er det maginale forbedringer man ser av programvaren. Hos blant annet Synology og Qnap ser vi at selv flere år gamle produkter får den nyeste programvaren.

Hvilket operativsystem man har på klient-pc-ene spiller ellers liten rolle. Synology har sine løsninger tilrettelagt både for Windows, Mac og Linux. For en del av tjenestene er det også applikasjoner for Android og iOS.

LES OGSÅ:

TEST: Synology DS213air: Lagring og wlan i ett

Ytelse

Ytelsemessig leverer NAS-en opptil i overkant av 110 megabyte per sekund på både lesing og skriving i RAID 5, og kan også godt dele denne ytelsen ut over flere klienter uten et spesielt tap av total båndbredde i en del sammenhenger. Maksimalytelsen vil her med andre ord være begrenset av hva man i praksis får via Gigabit Ethernet.

Hvilke ytelseskrav man har må vurderes. For få er det ikke aktuelt at man har en rekke klienter som samtidig blir stående å utføre større operasjoner over lang tid samtidig.

For krevende bruk kan et oppsett med link aggregation/lastbalansering vurderes - ifølge spesifikasjonene skal man da kunne totalt sett opp mot 200 megabyte i sekundet. Link Aggregation er nødvendigvis ikke helt enkelt å sette opp - et tips vil blant annet være å se i Synologys webforum for erfaringene andre brukere har ved valg av svitsj. Man vil her trenge et administrerbar svitsj med støtte for den link aggregation-teknologien Synology benytter - og hva som er aktuelt å benytte i henhold til bruksmønster. Det skal også være mulig å sette opp link aggregation

Også på iSCSI så vi ytelsestall på opp mot 100 megabyte per sekund.

Ytelsestallene er ellers på linje stort sett med det vi har sett fra enheter som Qnap TS-569 og Synology DS412+. Dette enheter basert på den samme prosessoren.

LES OGSÅ:

TEST: Shuttle OmniNAS KD20: Ny NAS-utfordrer

Konklusjon

Synology byr heller ikke denne gangen på noen overraskelser. Man sitter igjen med et inntrykk av et gjennomført produkt med god ytelse og god funksjonalitet. Vi liker muligheten man har gjennom Synologys ekspansjonskabinetter, for eksempel DX513. Prisen på ekspansjonskabinettene synes vi imidlertid blir høy. Naturligvis kan man se behovet i ettertid, men det kan være mer hensiktsmessig å kjøpe for eksempel en modell med plass til flere disker internt med en gang.

Qnap TS-569-serien kan være en sterk konkurrent, men er nødvendigvis ikke like enkel å administrere for litt mindre erfarne brukere. For litt mer erfarne brukere kan i noen tilfeller Qnaps administrasjonsgrensesnitt kanskje være mer effektivt.

Synology tilbyr serviceavtaler for en del av sine større NAS-er. Dette er ikke tilgjengelig for DS1512+. For en del av de støre modellene er det for eksempel mulighet for garantert raskt utskifning av defekt enhet og prioritert support.

LES OGSÅ:

TEST: Qnap TS-569 Pro: Stor, rask og fleksibel