TEST: Time Capsule: Disk, ruter og backup i ett

Trådløs sikkerhetskopiering og rimelig rask ruter er stikkordene for Apples Time Capsule, som også Windows-brukere kan ha glede av.

Publisert Sist oppdatert

Fullt utbytte av Time Capsule er imidlertid forbeholdt Mac-brukerne.

Da Apple i fjor høst lanserte den store oppgraderingen av operativsystemet sitt, Mac OS X versjon 1.5 med kodenavn «Leopard», fulgte det med en ny løsning for sikkerhetskopiering: Time Machine.

Dette var programvare som hadde til hensikt å gjøre sikkerhetskopiering så enkelt at alle og enhver - i hvert fall alle Mac-brukere - heretter ville sørge for å sikkerhetskopiere innholdet på datamaskinen sin.

Det eneste man måtte kjøpe i tillegg til os-oppgraderingen, var en ekstern disk. For bare få år siden hadde det gjort løsningen uaktuell for mange, i hvert fall i forbrukermarkedet, men dagens diskpriser har bidratt til å gjøre Time Machine-løsningen tilgjengelig for de fleste.

Sikkerhetskopieringen foregår i prinsippet usynlig i bakgrunnen. I praksis merker man nok at systemet belastes noe, men ikke plagsomt mye, selv om noen brukere klager over at sikkerhetskopieringen skjer vel ofte.

Fra venstre: Strømkontakt, usb-kontakt, WAN-kontakt for kabel- og ADSL-modem, tre Gigabit Ethernet-kontakter og gjenopprettingsknapp, som må betjenes med en kulepenn, binders eller lignende.

Det tas sikkerhetskopi hver time, og disse slås sammen til én sikkerhetskopi for det siste døgnet, deretter én for den siste uka og så én for hver måned. Alt uten medvirkning fra brukeren. Hvis disken blir full, får man advarsel om at den eldste månedskopien slettes.

Det eneste man ser når man klikker på Time Machine-ikonet, er «sikkerhetskopi-vinduer» på rekke og rad bak hverandre innover i skjermbildet, på en måte som gir illusjon om en tidsmaskin.

Sikkerhetskopiene lagres i filer som kan endre størrelse dynamisk etter hvert som innholdet forandres.

Her ser vi at Time Capsule fungerer greit også på Windows Vista-maskiner.

Time Capsule

Apple viderefører nå sin Star Trek-analogi i form av Time Capsule. Dette er en trådløs Time Machine-løsning som inkluderer en harddisk, enten på en halv eller en hel terabyte. Men boksen, som har design som ligner på Apple TV, inneholder også en fullverdig ruter, en Apple Airport Extreme Base Station, basert på 802.11n-standarden. Eller mer korrekt «kladden» til 802.11n-standarden, som ventes å få status som ferdig standard i løpet av 2009. Vi snakker om maks ytelse på 248 Mbit/s, som er mer en 20 ganger ytelsen til gode, gamle 802.11b fra forrige århundre.

Dessuten kan Time Capsule fungere som en skriverserver som gjør det enkelt å dele opptil flere skrivere trådløst med andre Mac- og Windows-brukere. Man skal også kunne dele andre usb-tilknyttede enheter ved å koble til en usb-hub. Med andre ord en investering med allsidig bruksverdi.

Time Machine-programvaren bringer tankene til Star Trek.

Grei ruter

I et felles Mac/Windows-miljø fungerer løsningen først og fremst som en grei trådløs ruter som man dessuten kan koble til tre ikke-trådløse Mac-er og pc-er via vanlig Ethernet-kabel.

Dessuten får alle de tilknyttede maskinene adgang til å bruke disken som en felles nettverksdisk. Ypperlig for filer som deles mellom flere brukere. Men jeg tipper de fleste vil være litt forsiktige med å legge store datamengder på disken, for det vil jo begrense plassen for sikkerhetskopiene.

Oppsett og installasjon er på vanlig Apple-vis uhyre enkelt. Time Capsule har ingen av/på-knapp; det er bare å sette i strømkontakten. En eneste lampe i fronten forteller om status ved hjelp av blinkende eller fast gult eller grønt lys – om enheten er i ferd med å starte opp, om den har funnet internett og så videre.

Time Capsule-boksen er stillegående, men avgir en del varme.

På baksiden har man en WAN-port for tilkobling til ADSL- eller kabelmodem, tre Ethernet-kontakter og usb-kontakt.

Ruteren er kompatibel med de øvrige trådløs-standardene 802.11a/b/g, og gir også grei kommunikasjon mot andre trådløse enheter som Apple TV (som vi prøvde den mot) samt Ipod og Ipod Touch (som vi ikke har prøvd den mot, men som Apple hevder skal gå som fot i hose).

Sikkerheten er ivaretatt blant annet ved WEP-, WPA- og WPA2-kryptering.

Ytterligere sikkerhet for selve backup-dataene kan man får ved å benytte arkiveringsfunksjonen i programvaren. Da kobler man til en ekstra ekstern disk via Time Capsule-enhetens usb-port og kopierer alle dataene over til den ekstra disken, som så bør lagres fysisk separat fra Time Capsule-enheten – i tilfelle brann og lignende ulykker. Eksempelvis vil 300 GB sikkerhetskopieres på snaut sju timer.

De som testet Time Capsule-løsningen like etter lanseringen, klagde på at den var treg og ustabil, men Apple la etter kort tid ut oppdateringer av programvare, drivere og firmware, og klagene er nå forstummet.

Meget enkelt og ryddig brukergrensesnitt i Mac-programvaren til Time Capsule. Kritikere savner en Avansert-modus.

Grei disk

Disken er en ATA-harddisk på 7200 omdr/min og med kapasitet på enten 500 GB eller 1 TB. Windows-brukere kan nå den ved å installere Bonjour-kommunikasjonsprogramvaren fra installasjonsdisken.

Disken genererer en del varme, så boksen må ikke tildekkes. Men den er meget støysvak.

Sikkerhetskopieringen fra tilknyttede Mac-er foregår gjennom den ordinære Time Machine-programvaren og er altså i prinsippet umerkelig. Man må bare gå inn én gang og bestemme hvilken enhet det skal kopieres til. Man har også mulighet til å bestemme om utvalgte programmer og filer ikke skal tas med på sikkerhetskopien.

Den første, komplette sikkerhetskopien er gjerne stor og tar lang tid over trådløst nett. Selv med 802.11n-hastighet kan det gå både natt og dag. Selv valgte jeg å koble til med Ethernet-kabel og uten batteridrift på min MacBook Pro i første runde, og kunne nyte godt av Gigabit Ethernet-hastighet, som i denne løsningen ser ut til å gi en ytelse på fra 45 til 60 Mbps. Senere kjørte jeg trådløst og gjerne fra et annet rom i boligen på de inkrementelle sikkerhetskopiene.

Ventetid

Jeg koblet usb-porten på Time Capsule-boksen til en vanlig usb-hub, og til denne koblet jeg en Canon multifunksjonsmaskin og en Samsung laserskriver. Dermed fikk alle pc-ene i nettet, enten de kjørte Mac OS X, Windows Vista eller XP, tilgang til disse skriverne.

Time Machine – og Time Capsule-løsningen – slår sammen de nyeste sikkerhetskopiene til daglige, ukentlige og etter hvert månedlige sikkerhetskopier.

Løsningen fungerte stort sett greit, men det virket som om utskriftene kom bakerst i køen når Mac-ene i systemet samtidig holdt på med sikkerhetskopiering, for da kunne det bli lang ventetid på utskriftene.

Dessuten er ikke løsningen så intelligent som en skikkelig skriverserver, for hvis en annen bruker har sendt av gårde en utskrift som skriveren jobber med når du prøver å skrive ut et dokument, risikerer du å få en feilmelding.

Dette er altså ingen fullverdig bedriftsløsning, men til å løse de mer moderate utskriftsbehovene i en familie er det en utmerket løsning.

Konklusjon

Time Capsule er en grei løsning og et godt alternativ for alle som ikke har en 802.11n-løsning. For dem som allerede har det, kan det være like greit å kjøpe en separat harddisk i stedet.

Oversiktlig Airport-programvare.

Time Capsule frir i utgangspunktet til hjemmebrukere, men 1 TB-versjonen kan trolig også være aktuell for mindre kontorer, særlig hvis man jevnlig hekter på en usb-disk til å ta kopi av Time Capsule-dataene for lagring et annet sted.

Det eneste problemet med Time Capsule – og Time Machine – er at man er låst til å ta sikkerhetskopi så ofte som hver time. Vi har sett forslag om at Apple bør forbedre løsningen med en Avansert-innstilling der sikkerhetskopiering for eksempel bare gjøres når nettverkstrafikken er lav.

Uansett byr løsning på en grei ruterløsning og nettverksdiskløsning for både Windows- og Mac-brukere, samt det som sikkert er verdens enkleste sikkerhetskopiløsning for Mac-brukere.

Time Capsule

Pris: Kr 2490 (500 GB)eller kr 4190 (1 TB)

Internett: www.apple.no

Pluss: Enkelt oppsett og konfigurering, rimelig rask, trådløs sikkerhetskopiering.

Minus: Det kan oppstå ventetid på utskrifter under sikkerhetskopiering; med flere brukere kan sikkerhetskopi hver time gi høy nettverksbelastning.