BTjunkie legger frivillig ned

Den populære fildelingstjenesten gir etter for press, av frykt for søksmål og straffeforfølgelse.

Publisert Sist oppdatert

BTjunkie, en av de mest kjente fildelingsnettstedene i verden, stengte for godt i løpet av helgen.

Den drastiske beslutningen ble tatt for å unngå søksmål, med påfølgende rettssaker og tvangsstenging, slik lignende nettsteder som blant andre MegaUpload og PirateBay har slitt med i det siste, skriver BTjunkies grunnlegger på hjemmesiden.

- Dette er slutten på visa, mine venner. Avgjørelsen har vært vanskelig å ta, men vi har bestemt å legge ned frivillig. I årevis har vi slåss for retten til å kommunisere, men nå er tiden moden for å gå videre. Det har vært en opplevelse for livet, vi ønsker dere alle det beste!, heter det på BTjunkies nettside.

Frykt, stress og problemer ble for tungt å bære

BTjunkie ble lansert i 2005, og har vært var blant de fem mest besøkte torrent-fildelingsnettstedene på internett i over fem år, skriver Torrentfreak, som har vært i kontakt med nettstedets grunnlegger. Han forteller at de juridiske søksmålene, stresset og alle problemene som har rammet lignende fildelingstjenester som Pirate Bay og Megaupload, var en sterkt medvirkende årsak til den tunge avgjørelsen.

Tross populariteten som har gjort BTjunkie til en av de største torrentfil-indeksene i verden, er tjenesten aldri blitt saksøkt for brudd på opphavsrett. Men i den offisielle lista over ”svindelmarkeder”, publisert av Det amerikanske handelsdepartementet i desember i fjor, står BTjunkie oppført som en av fem nettsteder som ”angivelig legger til rette for ulovlig piratkopiering”.

I dokumentet blir BTjunkie beskrevet som ”et nettsted basert i Sverige og i Nederland, som er blant de største og mest besøkte samlesidene for offentlige og ikke-offentlige ”torrents”. Nettsiden, som søker opp og starter nedlastingsprosess for enkeltvise filer, er blant topp 500 i verden og i USA ifølge Alexa.com”.

- En seier

At BTjunkie stenger ses på som nok en seier i underholdningsindustriens kamp mot piratkopiering på internett, skriver Telegraph.

De internasjonale musikk-, film-, og underholdningsindustrienes bransjeorganisasjoner har hatt BTjunkie på sine ”hat”-lister over nettsider som bryter opphavsrettsloven i lang tid, og nettstedet er tidligere blitt sensurert fra å vises i Googles søkeresultater, ifølge avisa.

I januar ble MegaUpload-sjefen Kim DotCom arrestert av FBI. Han risikerer opptil 20 års fengsel i den mest alvorlige straffesaken som noensinne er reist for brudd på opphavsrett i amerikansk historie, ved å ha lagt til rette for nedlasting av filmer, musikk og annet innhold til en anslått verdi av over 500 millioner dollar, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

I motsetning til MegaUpload, der amerikanske myndigheter tok beslag i domenet og stengte nettsiden, er svenske Pirate Bay fortsatt i drift. Dette til tross for at også Pirate Bays grunnleggere i 2010 i svensk rett ble dømt til opptil et års fengsel og en bot på rundt fem millioner dollar.

Ved å flytte adressen til Pirate Bays nettsted fra det opprinnelige .org over til .se, har Pirate Bay så langt lykkes i å hindre amerikanske myndigheter i å stenge nettsiden som fremdeles er i full drift.