Mobil-fotgjengere risikerer fengsel

Mobil-fotgjengere risikerer fengsel

Australske fotgjengere kan fengsles om mobilbruk forårsaker ulykker. Også i Norge risikerer du straff.

Fotgjengere i Australia risikerer nå bøter og fengsel om de forårsaker bilulykker grunnet uoppmerksomhet relatert til bruk av mobiltelefoner, mp3-spillere og andre mobile enheter. Foranledningen er en 19-åring som fikk bot etter å ha blitt påkjørt.

Politiet konkluderte med at det var mannens egen feil, ettersom han hørte på musikk som distraherte ham under kryssing av veien.

Ifølge assisterende kommissær for trafikktjenester i staten New South Wales i Australia er det stadig flere fotgjengere som dør av dette, skriver News.com.au.

Derfor vil man nå slå hardt ned på distraherte dippedutt-brukere som forårsaker ulykker.

Kan skje i Norge

I Norge åpner loven for lignende etter veitrafikklovens paragraf 3 i grunnregler for trafikk.

«Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade,» står det der.

- I prinsippet er det en teoretisk mulighet for at dette kan skje i Norge. Men det vil være mange vurderinger inne i bildet, sier sjef i seksjon for trafikk og sjø i Oslo politidistrikt, Jan Kristiansen.

- Det ligger en betydelig jobb i forhold til å bevise at en uoppmerksom fotgjenger var ulykkesårsaken. Bilførere skal se an trafikk foran seg, holde tilstrekkelig hastighet etter forholdene også videre, og det vil være med i vurderingen.

Kristiansen legger til at loven ble endret få år tilbake, fra «så det ikke oppstår fare» til «så det ikke kan oppstå fare».

- Får dere mye tilbakemeldinger om sløve, teknologibrukende fotgjengere?

- Vi har fått en del henvendelser om det, og ser for så vidt at dette i ny og ne oppstår som en beskrivelse av noen involverte i en episode. Men så vidt jeg kjenner til er det ingen tilfeller der det har ført til straffereaksjon overfor fotgjenger, sier Kristiansen.

Mange nestenulykker

Cato Asperud, kommunikasjonssjef i Oslotrikken, bekrefter at uoppmerksomme fotgjengere som plutselig slentrer over gata med musikk på hodetelefonene og tekstmelding i hånda er en høyaktuell problemstilling.

- Man er godt trent som trikkesjåfør, men det er svært tiltagende at våre sjåfører opplever nestenulykker der fotgjengere har hatt musikk på øret. De fjernes helt fra trafikkstøyen og lever i en egen musikkverden, sier han.

- Så hva er dine råd til musikkelskende fotgjengere?

- Jeg er for så vidt musikkelsker selv, men når jeg beveger meg i bygatene synes jeg det også kan være ok å lytte til byens larm. Alle bør i alle fall være bevisste når de beveger seg i byen.

Informasjonssjef i Ruter, Gry Isberg, mener folk også godt kan tenke litt på hvordan de bruker teknologien inne i kollektivtransporten.

- Generelt er vi i Ruter opptatt av at folk tar hensyn når de er om bord, det er ikke noe hyggelig med folk som skriker i mobiltelefonen. Og folk kan godt også tenke litt på lydnivået på musikkspilleren, sier hun.