Brukerne velger Windows 10

RASKT: Microsofts nyeste operativsystem, Windows 10, opplever en svært rask utbredelse nå - helt på linje med det selskapet opplevde da de lanserte Windows 7. (Foto: PC World USA)

Brukerne velger Windows 10

45 millioner har allerede tatt i bruk det nye OS-et.

Det amerikanske analyseselskapet Net Applications fører statistikk over fordelingen av operativsystemer i bruk på maskinene som er på internett. Tallene derfra for uken 2. til 8. august viser at tre prosent av alle Windows-systemer i bruk, kjørte Microsoft Windows 10, skriver våre kolleger i Cio.com. Dersom vi regner med Microsoft eget antall Windows-systemer i verden nå, 1,5 milliarder maskiner, utgjør disse tre prosentene hele 45 millioner systemer.

På linje med Windows 7

Det nye operativsystemet ble lansert 29. juli i år, og at så mange allerede har tatt det i bruk må sies å være svært gode nyheter for programvaregiganten i Redmond. Denne opptakstakten er på nivå med det Microsoft så da Windows 7 ble introdusert i 2009, og langt bedre enn tallene for Windows 8 tre år seinere. Ifølge tallene fra Net Applications, nådde ikke Windows 8 tre prosent-milepælen før fire måneder etter lanseringen.

Tar livet av Windows 8.1

En nærmere kikk på tallene fra Net Applications viser at prosentandelen for Windows 10 blant alle personlige datamaskiner på nettet uken 2. til 8. august, var på 2,7 prosent. Prosentandelen for Windows 10 blant alle personlige datamaskiner som kjørte en eller annen utgave av Windows, var 3 prosent.

Grunnen til at disse to tallene ikke er identiske, er at totalt kjører Windows på 90 prosent av de personlige datamaskinene på nettet. Apples OS X og Linux utgjør den store majoriteten av de resterende systemene.

Ikke overraskende gikk økningen til Windows 10 på bekostning av utbredelsen til Windows 8.1. Her har utbredelsen gått ned fra 13,7 prosent til 11,9 prosent av alle Windows-systemer de siste tre ukene. Dette er en nedgang på 13 prosent for Windows 8.1. Andre Windows-utgaver gikk også tilbake, men ikke så raskt og mye som tilfellet var for Windows 8.1. For eksempel gikk utbredelsen for Windows 7 tilbake med kun 1,5 prosent.

Blant leserne her på cw.no er ikke utbredelsen like imponerende. Hittil i august har vi talt drøyt 0,5 prosent Windows 10-brukere, slik at her er Windows 10 snart i ferd med å gå forbi Windows XP.

Microsoft