Slurver med informasjonssikkerheten

Slurver med informasjonssikkerheten

Kun halvparten av norske kommuner sørger for dokumentert sletting av sensitive data. - Alarmerende, advarer Tormod Nymoen ved Ibas.

Marketing Manager ved Ibas, Trond Nymoen, etterlyser bedre rutiner for sletting av sensitive helse- og peronopplysninger. Det skjer på bakgrunn av en undersøkelse utført i regi av YouGov på vegne av Ibas og Norsk senter for Informasjonssikring (NorSIS).

I undersøkelsen fremgår det at norske kommuner i praksis har den riktige holdningen til sletting av sensitive data. Likevel blir ikke teorien fulgt av riktig praksis. Kun halvparten av kommunene sørger for dokumentert sletting av personopplysninger. Seks prosent vet ikke om at data blir slettet i det hele tatt.

Etterlyser trygghet

- Innbyggere skal føle seg sikre på at våre mest sensitive data aldri skal komme på avveie. Det er kommunenes ansvar, sier Nymoen til IT-Bransjen.

- Det er tydelig at myndighetene må lage en overordnet veiledning til alle forskrifter og lover som omhandler sletting av sensitiv informasjon. I en slik veiledning må det konkretiseres hvilke metoder som er sertifiserte, og dermed er hundre prosent sikre, sier han.

Sjokkerende metoder

Før undersøkelsen hadde Ibas tro på at kommunene hadde innført smarte, sikre og effektive metoder for sletting. Det viste seg imidlertid ikke å stemme med virkeligheten.

- Vi er overrasket over alle de kreative, og faktisk litt morsomme, men triste metodene som benyttes i 2011, fortsetter Nymoen.

De godkjente rutinene fra nasjonal sikkerhetsmyndighet innebærer at kommunene må slette dataene slik at det ikke skal være mulig å gjenskape dem, men det er ikke definert ikke hvordan selve slettingen skal utføres.

Noen av de mest oppsiktsvekkende metodene som er benyttet for å slette lagringsmedier er å kjøre over pc-ene med tunge anleggsmaskiner, grave dem ned eller gjennombore maskinen ved hjelp av drill eller slegge.

Frykter konsekvensene

- Kravene til hvordan data fra Helsenettet skal slettes er krystallklare, og når fortsatt 51 prosent av de tilknyttede kommunene ikke følger opp disse kravene, må man stille spørsmål om hvem som skal kontrollere kravene i normen, sier Tore Larsen Orderløkken, administrerende direktør i Norsis.

Han viser til Norm for informasjonssikkerhet i helsesektoren som pålegger kommunene rutiner for hvordan medier som inneholder helse- og personopplysninger skal slettes.

Orderløkken frykter for hva konsekvensene kan bli dersom det ikke skjer endringer i rutinene.

- Hvis slike data kommer på avveie, vil det være katastrofalt for dem som rammes og for kommunens omdømme, sier han i en presseuttalelse.

I undersøkelsen deltok 101 kommuner i 18 fylker. Den ble besvart av it-sjefer og beslutningstakere i kommunene.

Les om:

Mobil Sikkerhet