Alt du må vite om Lightning

Alt du må vite om Lightning

Nye iPhone 5 kommer med en ny - og mindre - dokk-kontakt. Hvorfor? Og hva betyr det for deg? Og ditt gamle utstyr?

iPhone 5 byr på mange forbedringer sammenlignet med forgjengeren, som større skjerm, bedre ytelse, LTE og et bedre kamera.

Slankere har den også blitt, og en av de viktigste årsakene til det er en ny såkalt «dock connector». Apples norske betegnelse er dock-tilkobling, mens det rundt omkring på norske nettsteder omtales som både dokk-kontakt, bunnplugg og ladeport.

Uansett hva vi kaller det i Norge, så er faktum at Apple har kvittet seg med sin proprietære og nesten ti år gamle 30-pinners kontakt til fordel for et nytt og mindre alternativ. Hvorfor har Apple gjort det? Og hva betyr det for deg og ditt eksisterende tilbehør? Og hvorfor har de ikke gått for mikro-usb som så mange andre?

La oss ta en titt på denne nye tilkoblingen, kalt Lightning.

30 pinner, ni år

Apples 30-pinners kontakt har eksistert i iPhone-er, iPod-er og iPad-er siden tredjegenerasjons iPod ble introdusert i 2003. Mens de fleste mediespillere kom med enkel usb-tilkobling for data og lading, tilbød Apples port mye mer funksjonalitet. Strøm, lyd-ut, avspillingskontroller og rask datasynkronisering var blant funksjonene til å begynne med.

I løpet av årene har 30-pinners-kontakten fått noen nye funksjoner (for eksempel HD-video-ut, foto-importering, og usb-input), mens den har mistet andre (FireWire-lading og dataoverføring).

Kontakten har imidlertid tjent både oss og Apple godt: Sammen med Apples universelle dokk-design har 30-pinners porten sørget for at dersom vi kjøpte et tilbehør med en dokk-kontakt, det være seg høyttalere, dokkingstasjoner, billadere eller fester, ville det produktet fungere med en hvilken som helst ny iDings (i hvert fall nesten).

Men 30-pinners-kontakten har ikke vært uten problemer. For det første var den noe skjør, noe som gjorde at den ofte kunne ødelegge enten tilbehøret ditt eller din iPhone eller iPod.

For det andre var kontakten veldig tynn og kunne dessuten bare settes i én vei, og det kunne gjøre den vanskeligere å bruke enn for eksempel en standard usb-port. Avhengig av enhet og tilbehør kunne det være en utfordring å sette kontakten i rett vinkel inn i porten (spesielt på iPod touch og nyere iPad-modeller, takket være de runde kantene).

Til slutt tok 30-pinners kontakten opp en del plass, både på utsiden og innsiden. Og ettersom Apples telefoner, nettbrett og mediespillere har blitt og fortsetter å bli mindre og slankere, har den plassen blitt mer og mer verdifull.

Først Thunderbolt, nå Lightning

Derfor bør det ikke komme som noen overraskelse at Apple har slanket dokk-kontakten med iPhone 5 og de nye iPod-modellene. De nye enhetene kommer med det Apple kaller for Lightning-kontakten. (Og det betyr at Apple nå både har kontakter kalt Thunderbolt og Lightning. Tilfeldig? Neppe!).

Den nye porten bruker en 8-pinners design som fungerer i begge retninger, slik at du aldri trenger å være redd for om du har satt i pluggen opp ned. Apple sier at i tillegg til å være enklere å bruke, tåler Lightning-kontakten mer enn sin forgjenger. Selskapet beskriver den nye porten som heldigital.

Den andre store fordelen til Lightning-porten er selvsagt størrelsen: Den er 80 prosent mindre enn 30-pinners-kontakten, hvilket betyr at det er tilvarende mer ledig plass på selve enheten. Den nye, mindre porten er delvis årsaken til at den nye iPhone 5 er 20 prosent slankere enn iPhone 4S. (Den andre delen skyldes at berøringssensorene til iPhone-skjermen nå er integrert i skjermen, slik at selve skjermen er slankere.)

Adapter

Ulempen med endringen er at den nye Lightning-kabelen ikker er kompatibel med millionvis av tilbehør som bruker den gamle kontakten. Den nye iPhone og de nye iPod-modellene leveres med en usb til Lightning-kabel, men ingen adapter for å bruke de nye enhetene med gammelt tilbehør.

Dersom du har utstyr som du ikke har planer om å erstatte med det første, tilbyr Apple en Lightning til 30-pinners-adapter til 229 kroner og en Lightning til 30-pinners-adapter (0,2 m) til 319 kroner, begge som lar deg koble til gammelt 30-pinners-tilbehør til den nye iPhone og iPod-modellene. (Ekstra Lightning til USB-kabel koster 149 kroner stykket.)

Adapterne støtter analog- og usb-lyd ut, samt synkronisering og lading. De støtter ikke video-ut eller såkalt iPod-modus - sistnevnte gjør det blant annet mulig for tilbehør som bilstereo eller hjemmekinoanlegg å vise iPod-menyer på tilbehørets egen skjerm. Det heller ikke alt 30-pinners tilbehør som vil være kompatibelt med adapteren.

Verdt å merke seg er at mens Lightning-kontakten ikke støtter analog lyd inn, så gjør 30-pinners adapterene det. Dette fordi sistnevnte kommer med en digital til analog-omformer (DAC) som konverterer Lightning-kontaktens digitale lydsignal til en analog utgave.

Det er for øvrig en bekymring rundt det å bruke iPhone 5 med en adapter og om det vil påføre ekstra slitasje på portene. Det gjenstår å se hvorvidt bekymringen er reell når man får testet den nye telefonen og adapterne.

Hvis du ikke liker adaptere eller har tenkt på å oppgradere gammelt tilbehør likevel, forteller Apple at mange selskaper allerede jobber med Lightning-kompatibelt tilbehør - Bose, JBL, Bowers & Wilkings og Bang & Olufsen er allerede på ballen. Ellers er AirPlay-tilbehør også på full fart inn i markedet, noe som gjør at man ikke trenger fysiske tilkoblinger i det hele tatt.

Apple vil for øvrig også selge HDMI- og VGA-adaptere for Lightning.

Hvorfor ikke mikro-usb?

Mange spør hvorfor Apple ikke har vanligt å bruke mikro-usb-tilkobling, spesielt ettersom EU har innført dette som felles standard for mobilladere. Det er én viktig grunn til det, nemlig at mikro-usb ikke er «smart» nok.

Mikro-usb har bare fem kontaktpunkter, noe som gjør at mange av dokk-kontakt-funksjonene ikke ville fungert, skriver The Loop. Dersom Apple hadde valgt mikro-usb, ville porten bare lade og synkronisere enhetene, ikke overføre videosignaler eller gjøre andre avanserte funksjoner. Det ville også blitt et problem med iPad, ettersom mikro-usb ikke er kraftig nok for å produsere så mye strøm som iPad krever raskt nok.

Lightning har dessuten en annen fordel med at en kan brukes begge veier. Mikro-usb er liten og kan lett gå i stykker dersom du prøver å tvinge den i andre veien. Årsaken til at Lightning fungerer begge veier er at porten tildeler de enkelte kontaktpunktene oppgver dynamisk. Dermed spiller det ingen rolle hvilken vei kontakten settes inn. Se mer hos AppleInsider.

Dette bidrar dessuten til at Lightning kan oppgraderes i fremtiden til å støtte andre dataprotokoller med eksisterende maskinvare, som for eksempel USB 3 og Thunderbolt. Man kan også se for seg at det vil komme enda mer avansert dokkingutstyr til iOS-enheter enn det gjør i dag. Alt i alt gjør dette Lightning til et mye mer fleksibelt kontaktsystem enn mikro-usb er.

For å imøtekomme EUs krav tilbyr Apple en Lightning til mikro USB-adapter. Denne støtter da bare lading og synkronisering. Norsk pris er 149 kroner fra Apple Store.

Ikke helt uten en tråd

Det kanskje mest interessante med overgangen til den nye Lightning-porten er at den gjenspeiler endringene i måtene vi bruker våre iPhone-er og iPod-er på.

Som Apples Phil Schiller sa ved iPhone 5-lanseringen: «Mye har forandret seg og mange av de tingene de pleide å gjøre over kabel kan nå gjøres trådløst. Bluetooth for høyttalere, hodetelefoner; Wi-Fi for lyd og synkronisering, og iCloud for nedlasting av innhold trådløst og backup». Med andre ord mener Apple at vi ikke trenger fysiske tilkoblinger i like stor grad lenger.

Men fysiske tilkoblinger kreves fremdeles for lading, synkronsering over høyere hastigheter, og den beste lydkvaliteten, for å nevne noen eksempler. (Ikke la deg lure av trådløst ladetilbehør - det trengs fremdeles en kabel eller fysisk tilkobling.) Frem til trådløs lading, som den som finnes i Lumia 920, blir utbredt og kan innføres uten å gjøre iPhone vesentlig tykkere, må vi bruke kabler.

Og som Schiller sa til All Things D: «Dette er den nye porten for flere år fram i tid».

Mobile Enheter