Android største arena for skadevare

Som ventet betaler Googles Android for populariteten med å bli yndlingsarena for skadevare.

Publisert Sist oppdatert

Siste kvartal økte angrepene mot Android-plattformen med 76 prosent. Det gir markedslederen den tvilsomme ledertrøya som skadevarearena for mobile os. Det er McAfee, sikkerhetsselskapet som er eid av Intel, som melder om denne endringen i en fersk rapport.

- Dette indikerer at denne plattformen kan bli et viktigere mål for crackere. Dette vil ramme alt fra kalendere til tekstmeldinger eller falske oppdateringer til nettfenomen som Angry Birds, sier McAfee i følge nyhetstjenesten til Computerworld

Les mer: Nye angrep mot Android-mobiler

Mer enn doblet angrepssjanse

Sjansen for å bli utsatt for angrep om man har en Android-telefon, er mer enn doblet siste halvår.

Les mer: Mer skadevare fjernet fra Android

- Mellom en og fem prosent av Android-brukere har opplevd en infeksjon av skadevare. Andelen varierer med land, sier Kevin Mahaffey, teknologidirektør i Lookout Security til nyhetstjenesten til Computerworld .

Selskapet utvikler antiskadevareprogramvare for Android.

Les mer: Android alene på mobiltoppen

Totalt sett har antall enheter skadevarekode økt fra rundt 80 til over 400 siden januar. Det er spesielt angrep som spres som «oppdateringer» til populære app-er som vokser. Her er det snakk om å utnytte at brukerne gjerne vil ha oppdatert app, uten å bruke for mye tid. Da er det fort gjort å akseptere at nye rettigheter legges til for applikasjonen i forbifarten, og vips er telefonen er infisert.

- Angriperne er i testfasen og de vil prøve mange forskjellige teknikker for å entre smarttelefonene. Også hvordan de skal tjene penger på dette, er under utvikling. Når de knekker denne koden, vil vi se mange og storstilte angrep, sier Mahaffey.

Norge under angrep

McAfee lister flere angrep som rene krigsangrep. Angrepet mot drøyt 100 norske offiserer i mars er blant de mest alvorlige angrepene globalt det siste halvåret. Det kommer i gruppe med angrepene på den russiske presidentens bloggtjeneste, angrepene mot Oakridge-laboratiet i USA og et angrep mot landbruksorganisasjonen i Korea.

Les mer: Skadevare øker kraftig på mobilen

Til tross for denne triste utviklingen, er den totale mengden skadevare høyere for Java ME og Symbian OS. Etter hvert som den gamle kongen på haugen, Symbian, mister popularitet skrives det også færre angrep mot denne plattformen.

Det er ikke bare popularitet til plattformen som driver angrepslysten. Det er også mulighetene for fortjeneste. Google har flere sterke satsinger som skal støtte opp om økonomiske transaksjoner, spesielt nylig annonserte «Google Wallet», som skal knytte kredittkorttjenester til mobiltelefonen.

Les mer: Google lanserer mobilbetaling

Snart følger Iphone etter Max OS X

Mahaffey advarer mot at også Iphone er utsatt for angrep. Selv om applikasjonsbutikken til Apple er godt sikret, så er Apple likevel utsatt for svakheter i applikasjonslaget. Trusselen er typisk infiserte nettlenker. Også ønsket mange brukere har om å ha full kontroll over egen telefon gjennom å «jailbreake» den, med andre ord bryte ned sikkerheten i Iphone med overlegg, gjør telefonen mer åpen for et vellykket angrep.

McAfee rapporterer også at Apple har blitt utsatt for flere angrep i det siste. Flere av angrepene baseres på at Apple som plattform trenger antivirus og sikkerhetsprogramvare på lik linje med andre nett-enheter. Siden brukerne ikke helt har vent seg til det nye sikkerhetsparadigmet Apple innrømte for to år siden, så lykkes forholdsvis banale angrep som inneholder tilbud om antivirus.

- Apple OS X har stort sett vært ignorert av skadevareforfatterne i årevis. Så endringen til å angripe OS X er også et stort skifte i angrestankegangen deres, sier McAfee.

- Det er flere Macsikanere der ute enn på lenge, og andelen som bruker Mac profesjonelt øker. Dette er faktorer som plasserer Apple i siktet for skadevareprodusenter. Det er et spørsmål om «når», ikke «om», disse angrepene vil rette seg mot mobilenhetene til Apple.

Microsoft er ikke lenger hett mål for angripere. Innen Windows-plattformen er det Adobe og deres voldsomt populære applikasjoner som tiltrekker seg oppmerksomhet.