Den siste jailbreak?

Den siste jailbreak?

Hackergruppa Evad3rs lanserte jailbreak for IOS 6 denne uken. Iphone-hacker Charlie Miller tror det blir siste gang.

Endelig kan Iphone 5-eiere åpne mobilen sin. Hackergruppen Evad3rs slapp sin siste Jailbreak løs på verden mandag denne uken, og den 10 megabyte store programpakken har allerede generert trafikk på over 4 terabyte. Det ble for eksempel registrert hele 100.000 nedlastinger de første ti minuttene etter pakken ble lagt på nett.

Også Cydia, den mest populære app-butikken for opplåste Apple-enheter har merket presset. Med all trafikken er det bare så vidt Cydia-serverne klarer å holde seg oppe.

Jailbreak for siste gang

Den kjente Iphone-hackeren og teknologen Charlie Miller, som blant annet har fått æren av å bli utestengt fra Apples Appstore på grunn av et exploit, skriver på Twitter at han tror dette jailbreaket er det siste vi kommer til å se sluppet løs på offentligheten.

Han oppgir fem punkter for å støtte opp under spådommen:

  1. Det er ikke like stor etterspørsel lenger, man kan gjøre det meste på låste standardenheter.
  2. Det blir stadig vanskeligere å finne sårbarheter å utnytte.
  3. Det er færre bugs.
  4. Folk forlater jailbreak-scenen, for eksempel @comex.
  5. Du kan selge jailbreaket for 250.000 dollar om du ikke legger det ut på nett.

Videre tror han at fremtiden for jailbreaks er avhengig av hvor mye jailbreakergruppene kan tjene på donasjoner og andre aktiviterer, som for eksempel Jailbreakcon.

- Hadde det vært meg, så ville jeg ha solgt. Men det er bare meg. Andre motiveres av andre ting, skriver Miller på Twitter.

Men, som han innrømmer selv, tar Miller ofte feil når det gjelder teknologispådommer. Mye tyder på at svært mange er interessert i å låse opp smartenhetene sine. Og Iphone-hackerne er interessert i å gjøre det mulig.

Veldig populært

Jailbreaking er nemlig veldig populært blant Apple-kundene. Og med det nye jailbreaket fra Evad3rs har prosessen aldri vært enklere. Og aldri mer populært.

Ifølge Techcrunch var det over 20 millioner opplåste IOS-enheter i bruk i januar i år - og det var før Evad3rs IOS 6-jailbreak ble publisert denne uken. Totalt er det solgt over en halv milliard IOS-enheter verden over.

Både Apple (ingen overraskelse der) og sikkerhetsfolk (fortsatt ikke overrasket) fraråder riktignok brukere å låse opp enhetene sine.

Apple truer på sin side med ugyldiggjøring av produktgaranti, og sikkerhetsfolka påpeker med rette at en jailbreaket enhet er mer sårbar for skadevare.

Hva mener du om jailbreaking? Har du låst opp mobilen eller nettbrettet ditt? Del gjerne dine meninger i kommentarfeltet.

Mobile Enheter