Windows blir én. Nesten

Windows blir én. Nesten

Microsoft kan komme til å ha felles klient for pc-er, hybrider, nettbrett og mobiler allerede i Windows 9.

I en fersk tale sier nok en Microsoft-sjef at selskapet kommer til å samle OS-ene som nå er spredt mellom full Windows, nettbrett-RT og mobile Windows Phone inn under ét system. Utviklere, administratorer og partnere vil ha grunn til glede seg.

Det var direktør for enheter og tjenester i Microsoft, Julie Larson-Green, som var sist ut under UBS Global Technology Summit ifølge nyhetstjenesten til IDG .

- Vi har Windows Phone OS. Vi har Windows RT og vi har fullverdig Windows. Vi kommer ikke til å ha alle tre, sa Larson-Green.

I rekken av meldinger

Hun fulgte da etter nyutnevnt Windows-sjef for alle plattformer i Microsoft, Terry Myerson, som sa noe av det samme til finansanalytikere i september. Bak det hele ruver skyggen av Steve Ballmer, den avtroppende Microsoft-bossen med sin «One Microsoft, all the time»-visjon.

Myerson var den som også sa at et felles programmeringsmiljø (API-er) for alle Windows-versjoner er et mål. Han la også til at alle app-er bør være tilgjengelig for alle Windows-enheter. Utvikling av app-er for Modern UI har vært det største kritikkpunktet mot gjeldende Windows, og det å gjøre det enklere for utviklerne er svært viktig for Microsoft.

Må lokke bedriftene

Dette er ikke bare for populariteten for Windows hos sluttbrukere. For en virksomhetsgigant er det viktig for å fange det store gross av bedrifter som frykter galopperende utviklings- og vedlikeholdskostnader når mobil-app-er skal utvikles for svært mange plattformer. Dette kan tyde på at felles Windows kommer fort, siden salget av Windows 8 går tregere enn forventet. Spørmålet er om Windows 9 dermed blir felles, og at den kommer raskere enn antatt - kanskje allerede vinteren 2014-2015.

Blant de mange synlige effektene av utviklingen av felles brukergrensesnitt de siste årene er blant annet flisegrensesnittet, som for øyeblikket går under navnet Modern UI. Når det kom til Windows 8 i fjor, var det et av de siste Microsoft-produktene som fikk dette fingervennlige brukergrensesnittet.

RT ryker først?

Spekulasjonene er i gang om hvilket OS som assimileres først, og det er dårlig odds for den som har stor tiltro til RT. Kun tre partnere i tillegg til Microsoft lager enheter for dette snodige hybrid-OS-et. Til og med lojale partnere som Dell, som har vært en av de nærmeste til Microsoft i en årrekke har liten tro på systemet.

- La oss innse det, Windows RT var et feilgrep, sa toppsjef og grunnlegger Michael Dell til presse og analytikere i Paris nå i oktober.

På den andre siden ser det ut til at server-Windows skal få lov til å fortsette på egen hånd.

I nettfora florerer allerede vitsingene knyttet til «et OS for å samle dem». Med en ny Hobbiten-film rett rundt hjørnet og ny JRR Tolkien-feber er det en forståelig timing.

Mobile Enheter