- I 2020 bruker alle NFC-betaling

- I 2020 bruker alle NFC-betaling

MOBILE TRENDER: Småbutikkene kvier seg, men de store butikkjedene er snart klare for NFC-betaling.

Og det er ikke tvil om hva folk flest vil: Legge mobilen på en NFC-terminal og betale for seg uten ett eneste tastetrykk.

Dette var budskapet i åpningstalen på PC World Norges store Mobile Trender 2013-konferanse i Oslo.

Fremmøtet var rekordstort da sjefen for Telenors finansielle tjenester, Viktoria Erngard, holdt åpningstalen på Mobile Trender i Oslo Kongressenter i Folkets Hus.

Dette var tredje år på rad at Mobile Trender-konferansen ble arrangert, og det eneste skåret i gleden for arrangøren var at tilstrømningen i år var så stor at man måtte sette strek for påmeldingene flere dager forut for konferansen.

Modne for NFC

Telenor har jobbet med å utvikle mobile betalingsløsninger i 15 år og hadde gleden av å få holde åpningsforedraget på konferansen.

Viktoria Erngard, opprinnelig svensk, men med lang fartstid hos Telenor i Norge, brukte nesten halvparten av foredraget til å redegjøre for satsingen på NFC – Near Field Communication – i Norge.

NFC-betaling går ut på at man holder mobilen inntil en NFC-betalingsterminal, noe som automatisk setter i gang den mobile betalingsprosessen.

Blant annet fortalte Viktoria Erngard om prosjektet som Telenor utførte for en tid siden med beboere i Majorstua-området i Oslo, der rundt 200 personer ble utstyrt med en mobil-app med virtuelle betalingskort.

Telenor har tolket tilbakemeldingene som et solid tegn på at folk flest er modne for betalingsløsninger som er så enkle som NFC-løsningene kan bli, fortalte Viktoria Erngard.

På spørsmål fra PC World etter foredraget bekreftet Erngard at mange innehavere av kiosker og småbutikker kvier seg for å måtte ta investeringen med å bytte ut eller supplere dagens betalingsterminaler med terminaler for NFC-betaling.

- Men de store kjedene begynner å bli klare for å rulle ut NFC-terminaler, og når folk vender seg til å bruke NFC, kommer jo de mindre butikkene etter. Men vi kan nok ikke regne med full utbredelse av NFC-terminaler før i 2020, sa Erngard.

Hva gjør Apple?

I foredraget påpekte Telenor-medarbeideren at de aller fleste smarttelefon-produsentene i dag har modeller med støtte for NFC-teknologi.

– Nå er vi veldig spent på om Apple kommer med NFC i neste versjon, sa hun.

Et av poengene i foredraget var at NFC nå må regnes som en sikker betalingsløsning, ifølge Erngard.

Hun fortalte at Telenor har utviklet en løsning der brukeren må bruke pinkode ved betaling av større beløp.

– Løsningen vi bruker nå, er uten pinkode for beløp under 200 kroner. Men ved hver tredje betaling må man bruke pinkode. Slik hindrer vi blant annet at noen kan bruke stjålne mobiler til NFC-betaling, sa Viktoria Erngard.

NFC med tilleggstjenester

NFC byr ikke bare på betalingsmuligheter, men kan også omfatte andre tjenester. For eksempel kan man bruke NFC-mobiler med nøkkel-løsninger. I første omgang kanskje for hotellrom og kontorer, men etter hvert også privat.

- For eksempel kan man ved hjelp av NFC låne bort nøkler hvis man får gjester som ankommer på et tidspunkt da man selv ikke er hjemme, sa Erngard.

Mobilitet