22 års historie bak Windows Phone

Windows Phone er et system som har en lang historie, mye lengre enn man skulle tro.

Publisert Sist oppdatert

Vi snakker faktisk om en utvikling som startet i 1990, altså for 22 år siden.

Når man skal se på historien til Windows Phone, må man langt tilbake, mye lenger enn man kanskje skulle tro.

I og med at Microsoft i all praksis hadde hatt en lengre pause og fravær fra markedet for smarte telefoner før lanseringen av Windows Phone 7, er det mange som tror at selskapet faktisk startet med Windows Phone. Virkeligheten er langt mer spennende.

I den fjerne fortid

For mange er året 1990 nesten å regne som teknologisk arkeologi. Når det gjelder mobilteknologi er vi langt tilbake i juratiden. Microsofts mobile håndholdte begynnelse finner vi her.

Etter et par år startet man arbeidet med Windows CE. For dem som lurer betyr faktisk ikke CE noe som helst, men kan ses som en sammentrekning som omfatter ord som Compact, Connectable, Compatible, Companion og Efficient, med andre ord det betyr det du vil det skal bety.

Windows CE har faktisk vært med oss helt frem til i dag og kom med siste versjon i 2011. Systemet hadde ikke så mye å gjøre med mobiltelefoni, men mer med håndholdte enheter.

Mye av koden til dette systemet var hentet fra Windows 95, og noe av det man satset på, var bruk av penn. Det er faktisk på dette tidspunktet Microsoft er involvert sammen med NCR i et av markedets første «nettbrett». Vi bruker anførselstegn i og med at ordet nettbrett trekker funksjonaliteten av dette første produktet til sitt ytterste. Systemet ble også sett på en del PDAer (Personlig Digital Assistent).

Nok om Windows CE.

Pocket PC

Dette er neste hovedsatsing på veien og fikk betegnelsen Pocket PC 2000, noe som samstemte med året det ble introdusert. For de virkelig interesserte kan vi nevne at Windows CE 3.0 lå i bunnen av dette systemet. Dette var også først og fremst rettet mot PDA-ene, men det var på dette tidspunkt de første telefonene basert på Pocket PC 2000 så dagen lys.

Det skal imidlertid bemerkes at dette neppe kan betraktes som smarte telefoner etter vår tids definisjon, og det var rimelig rudimentære løsninger, for eksempel med rimelig lav skjermoppløsning på 240 x 320 piksler. Det man imidlertid hadde, var støtte for minnekort i form av CF- og MMC-kort. Det var lite standardisering, og nivået på maskinvaren som benyttet systemet var svært varierende.

HP var blant dem som utviklet enheter basert på Windows CE.

En ting man så var mange applikasjoner til systemet som Microsoft stod bak. Fremst av disse var Pocket Office, som allerede da inneholdt Pocket-versjoner av Word, Excel og Outlook.

Mot slutten av 2001 fikk systemet en oppgradering og navnet Pocket PC 2002. Dette var også basert på Windows CE. Skjermoppløsningen var den samme.

Her ser vi for første gang en innretting mot smarte telefoner. Vi ser på dette tidspunktet en stadig sammenblanding fra produsentene av tradisjonelle håndholdte enheter og smarte mobiler. Utseendemessig har vi her fått et system som har mye til felles med Windows XP og vi har også fått funksjonalitet som Windows Media Player, MS Messenger og Microsoft Reader. Office-applikasjonene har også fått en vesentlig oppgradering.

Windows Mobile

I 2003 kommer endelig den første versjonen av Windows Mobile. Her begynner en segmentering av systemet som gir seg utslag i fire forskjellige versjoner: Windows Mobile 2003 for Pocket PC Premium Edition, Windows Mobile 2003 for Pocket PC Professional Edition, Windows Mobile 2003 for Smartphone og Windows Mobile 2003 for Pocket PC Phone Edition.

Forskjellene på de enkelte modellene sier egentlig seg selv, men det kan nevnes at Premium Edition var den mest avanserte av de to Pocket PC-modellene. Interessant er det at alt dette faktisk var bygd på Windows CE versjon 4.2.

Det nye systemet hadde nå fått støtte for Bluetooth, som blant annet kunne brukes til å sende filer. Systemet var også forbedret med flere nye muligheter. Det var lagt til et bildeprogram med funksjoner som beskjæring og e-post, og også her kunne bildene sendes som filer via Bluetooth. Det var dessuten kommet bredere multimediestøtte.

I 2004 kom det også en ny versjon av Windows Mobile 2003 kalt Second Edition (SE). Det mest interessante med denne versjonen var at man nå kunne gjenopprette og ta sikkerhetskopier av hele enheten via ActiveSync.

I tillegg kunne brukerne nå velge om de ville ha enheten i portrett eller landskapsmodus. Man fikk også støtte for WPA, noe som bedret sikkerheten betydelig. Skjermoppløsningen var forbedret med en toppytelse på 640 x 480 piksler med en rekke andre oppløsningsalternativer tilgjengelige.

Windows Mobile 5

Vi begynner når å nærme oss moderne tider, og som navnet tilsier befinner vi oss i 2005. En av de store tingene med denne versjonen var blant annet at man allerede her kunne tilby støtte for Microsoft Exchange Server med «push»-teknologi. Det var riktignok avhengig av at maskinvareprodusentene støttet dette og man måtte benytte seg av Exchange 20003 SP2 for at det hele skulle spille sammen.

Batteritiden var også sterkt forbedret. Man skal huske på at hvis man lot batteriet gå ut på disse tidlige enhetene, forsvant gjerne innholdet sammen med strømmen. Med Windows Mobile 5 kunne man endelig føle seg sikker på at innholdet ikke forsvant hvis enheten gikk tom for strøm. En kraftig forbedring.

På programvaresiden kunne man nå også tilby en integrert versjon av Office kalt Microsoft Office Mobile. Det nye var at konseptet nå også hadde fått PowerPoint som en del av pakken.

Det var mange forbedringer, men vi skal nøye oss med å nevne muligheten for grafer i Excel og man kunne legge inn grafikk i Word. I tillegg kunne man finne en sterkt forbedret støtte for multimedia, og man startet for alvor arbeidet med å gi støtte for GPS. For å vise at det er mye teknologi som ikke er alt for gammel, kan vi nevne at det i Windows Mobile 5 kom støtten for å kunne se hvem som ringte.

Windows Mobile 6

Denne versjonen av Windows Mobile var et stort skritt fremover og ble sluppet i 2007. For dem som er interessert kan vi nevne at den ble sluppet i februar, mens Apples Steve Jobs hadde introdusert iPhone for første gang i januar. Det er også her det begynner å bli oppoverbakke for Microsoft for alvor. Versjon 6 kom i tre versjoner: en for Pocket PC med telefonmuligheter, en for «Smartphones» uten støtte for trykkfølsom skjerm og til slutt en versjon for Pocket PC uten telefonmuligheter.

Grensesnittet var oppdatert for å gjenspeile det nye Windows Vista. Det var også her vi ser koblingen mot det nylig introduserte Windows Live. Koblingen mot Exchange som nå var i versjon 2007, ble også forsterket.

6.1-versjonen av systemet, som kom i 2008, innebar egentlig ikke særlig mye med tanke på nyheter bortsett fra en ytelsesforbedring samtidig med en kraftig oppfriskning av brukergrensesnittet. I de to versjonene ser vi også en forbedring av skjermoppløsningen, som nå når 800 x 480 piksler på det meste. Flere teknologier gir avansert støtte mot selskapets serverprodukter og Office-delen blir forbedret.

Problemet begynner imidlertid å bli at Windows Mobile ikke henger med i trenden som brukerne tydeligvis vil ha, med iPhone i spissen for et stadig økende felt av avanserte løsninger.

Windows Mobile 6.5

Vi kan si at dette er siste krampetrekning fra Windows Mobile. Denne versjonen så dagens lys i 2009, og selv om den innebar en rekke forbedringer fra forrige versjon, begynte det å bli stadig klarere at selve systemet ikke klarte å henge med i utviklingen.

Microsoft selv brukte anledningen til å nevne at de tingene man følte at manglet i Windows Mobile 6.5, ville komme i versjon 7. Dette gjaldt blant annet funksjonalitet som «multi-touch». Selv om systemet innebar en rekke spennende forbedringer, var det nå ikke lenger noen tvil om at man var på feil vei. Windows Mobile som system måtte få en gjennomgående overhaling.

Det første tegnet til dette var at den forhåndsanmeldte versjon 7.0 ble kastet på den teknologiske søppelhaugen, og Microsoft gikk i tenkeboksen. Dette var sannsynligvis det smarteste selskapet kunne gjøre.

Dette betydde ikke at Microsoft glemte sine brukere. Windows Mobile ble faktisk oppdatert så sent som i 2012 med versjon 6.5.5. Selv om den oppdateres er imidlertid Windows Mobile-plattformen nå borte, selv om mye av grunnteknologien bak føres videre.

Windows Phone

Etter en stund i tenkeboksen kom Microsoft endelig med Windows Phone 7.

Dette var en fullstendig nytenking fra Microsoft sin side. Den ble sluppet i oktober 2010 (planen var 2009), men man kan faktisk ikke si at den for alvor traff det norske markedet i en skikkelig tilpasset versjon før i 2012, og da i versjon 7.5.

Det Microsoft kom opp med, var noe helt nytt. Selskapet har vist en evne til nytenking som er befriende og som, i motsetning til de fleste andre, ikke var en variant av Apples iOS.

En lang tur

Dette var en kort tur gjennom Microsofts mobile historie, som egentlig er lengre enn de fleste av konkurrentene kan vise til.

Selv om selskapet mot slutten rundt 2009 mer eller mindre var avskrevet i dette markedet, har man med Windows Phone virkelig vist at nytenking og evnen til å komme opp med noe helt annerledes og spennende fortsatt lever i beste velgående hos Microsoft.