De 10 viktigste Windows 10-nyhetene

WINDOWS 10: Det nye operativsystemet blir en gratis oppgradering for mange Windows-brukere. (Foto: PC World USA)

De 10 viktigste Windows 10-nyhetene

Windows 10-oppgraderingen blir gratis, men det er andre nyheter om Windows 10 som er viktigere.

Forventningspresset mot Microsoft var hardt foran presentasjonen av Windows 10 i selskapets hovedkvarter onsdag kveld norsk tid, men mange av de første kommentarene tyder på at Windows 10 kan få en god mottakelse etter alt oppstyret rundt Windows 8.

I første runde var det kanskje størst oppmerksomhet knyttet til meldingen om at Windows 10-oppgraderingen blir gratis for mange.

Men det var også mye annet nytt som kom for dagen - eller ble bekreftet - under arrangementet i Redmond i delstaten Washington, der Microsoft har sitt hovedkvarter.

Her er de 10 viktigste nyhetene slik nyhetsbildet ser ut i morgentimene dagen etter begivenheten.

1) Gratis

Windows 10 kommer til å bli et tilbud du ikke kan si nei til, skriver vår søsterpublikasjon PC World USA. 

Windows 10 kommer til å være en fullstendig gratis oppgradering for dem som i dag har lisens på Windows 7 og Windows 8 og 8.1 og som oppgraderer innen ett år etter at Windows 10 blir lansert. Lanseringen av den ferdige versjonen vil finne sted til høsten - foreløpig er det bare en ny teknisk betaversjon som er i ferd med å bli lagt ut.

Det er noen unntak fra opplegget for gratis oppgradering, blant annet omfattes ikke brukerne av Enterprise-versjonen av dette tilbudet. Dette er bedriftsbrukere som gjerne er med på bedriftsinterne utrullinger av nye versjoner. Under presentasjonen onsdag var det forbrukermarkedet som sto i fokus.

Når man har oppgradert til Windows 10, skal man være sikret fortsatt gratis oppdateringer så lenge enheten man bruker det på, er i drift.

2) Cortana på pc

Den andre store nyhetene er at meldings- og talesystemet Cortana kommer på pc. Til nå har løsningen bare vært tilgjengelig via Windows Phone 8.1.

CORTANA: Dette er ikke bare en stemme fra pc-en, men også en integrert meldingstjeneste som kan gi deg tekstbaserte meldinger på skjermen.

Cortana får plass ved siden av startknappen og vil kunne gi meldinger enten i form av tekst eller tale.

Hvis du spør Cortana om du må ta på deg ytterfrakken i morgen, sjekker Cortana via Microsofts søketjeneste Bing etter ferskeste værmelding.

Du kan også spørre etter bestemte PowerPoint-presentasjoner og lignende, så Cortana ser ut til å kunne bli nyttig også, ikke bare morsomt.

Det gjenstår å se hva Microsoft gjør med Cortana på norsk.

3) Ny nettleser: Spartan

Cortana vil også synes i Microsofts nye nettleser, Spartan. Den er basert på en helt ny rendringsmotor som Microsoft har utviklet. Mye av kompleksiteten rundt alderstegne Microsoft Internet Explorer er fjernet til fordel for en ren og enkel nettopplevelse. 

SPARTAN: Dette er den nye nettleseren som skal gi en moderne web-opplevelse til Windows-brukerne.

Spartan støtter en lesemodus som allerede fantes i Metro IE-appen i Windows 8 og gir et ryddig skjermbilde for lesing av tekst. 

Fra Spartan kan du enkelt lagre artikler som du kan lese senere, også når du ikke har nettforbindelse.

4) Windows Holographic

En av de uventede nyhetene onsdag var Windows Holographic. Her tar Microsoft fatt i utvidet virkelighets-teknologi som kan legge smart og tidsriktig informasjon over den fysiske verden. Noen vil sikkert si at Windows Holographic er en mer robust versjon av Google Glass.

Systemet består av tre komponenter: HoloLens, et trådløse hodesett som inneholder både en dataprosessor, en grafikkprosesser og en ny rendringsmotor kalt Holographic Processing Unit, forkortet HPU. Til sammen vil disse komponentene sikre 3D-visning i Windows 10.

5) Surface Hub - kjempenettbrett

Microsoft-showet onsdag inneholdt flere overraskelser. En av dem var Microsofts nye møteroms-storskjerm Surface Hub.

KJEMPENETTBRETT: Surface Pro er myntet på møteromsbruk og samhandling i bedriftene.

Dette er en 84-tommers 4K-skjerm som er konstruert med tanke på samarbeid på kontoret.

I praksis snakker vi om det største Windows-nettbrettet du har sett til nå. Surface Hub er stappfull av kommunikasjonsteknologi, med alt fra Bluetooth, Wi-Fi og bevegelsessensorer til kamera, mikrofon og mye annet.

6) Windows 10 på mobiler og nettbrett

Windows 10 er designet med tanke på å gi brukerne en enhetlig opplevelse uansett hvor stor eller liten enhet man bruker Windows på.

Det var Microsofts operativsystem-sjef, Joe Belfiore, som demonstrerte Windows 10 for mobiler og nettbrett. Budskapet hans var at slike enheter nå kommer nærmere fullverdige pc-er i funksjonalitet og muligheter.

Han viste blant annet de nye Office-appene, som er fullstendig tilpasset bruk på berøringsfølsom skjerm. Demonstrasjonen var fokusert på Word og PowerPoint brukt på mobil.

Blant egenskapene som ble vist frem, var hvordan meldinger og varsler som blir slettet på en hvilken som helst av brukerens Windows 10-enheter, automatisk slettes også fra alle de andre Windows 10-enhetene man måtte ha.

7) Office-apper blir universale

Windows RunTime-funksjonaliteten som var innebygd i Metro-brukergrensesnittet, gjenoppstår ved at hele Windows Office 10-suiten vil tilpasse seg enhetstypen som man jobber på.

Man vil kunne betjene gamle klassikere som PowerPoint og Outlook med moderne fingerbevegelser. Dessuten vil Cortana være behjelpelig med å finne bestemte avtaler i kalenderappen eller hente frem bestemte Outlook-meldinger på en Exchange-server.

Office-appene vil forsatt være gratis på mobiler og små nettbrett, slik de er det under Windows 8 nå.

8) Windows 10 som spillplattform

Ifølge PC World har gamere nå all grunn til å smile. Windows 10 vil blant annet inneholde en ny funksjon for å lagre skjermbilder og videosnutter fra spill. Man skal minst kunne lagre de siste 30 sekundene fra et hvilket som helst spill. Det er bare å trykke på Windows-tasten og G.

Applikasjonsprogrammerings-grensesnittet DirectX 12 kommer til Windows 10. Dette skal gi kraftig økning i ytelsen, men også redusere strømforbruket til det halve av hva DirectX11 krever.

9) Xbox-strømming

Noen av de mest kraftfulle spillmulighetene i Windows 10 er knyttet til tett integrasjon med Microsoft Xbox. Windows 10 vil inneholde en ny app som lar brukeren chatte med venner via Xbox Live. Her vil man også kunne administrere skjermdumper og vidoesnutter fra spill.

FOR SPILLENTUSIASTER: Microsoft sørger nå for å forene Windows- og Xbox-teknologi.

Enda mer spennende er det at Microsoft vil la brukerne kunne strømme Xbox One-spill til en hvilken som helst Windows 10-enhet på det lokale nettverket.

I tillegg vil enkelte kryssplattform-spill kunne spilles sammen av pc- og Xbox One-spillere. Det første spillet som får denne muligheten, er Fable Legends.

10) Continuum-svitsjing

Microsoft implementer nå Continuum-brukergrensesnittet som vi fikk en smakebit på under den første Windows 10-visningen i fjor høst.

Dette betyr at brukergrensesnittet forandres dynamisk fra Modern til skrivebords-grensesnittet avhengig av om du bruker en pc eller en enhet med berøringsfølsom skjerm.

Hvis du bruker en hybrid-pc, vil brukergrensesnittet skifte frem og tilbake avhengig av hvordan du aktivt bruker enheten i øyeblikket. Med andre ord den intelligente brukergrensesnitt-vekslingen som Windows 8 har manglet hele tiden.

Mobilitet