VEKST OVERALT: Huawei selger i alle tre områder, inkludert smarttelefonsalg.Foto: Huawei.

VEKST OVERALT: Huawei selger i alle tre områder, inkludert smarttelefonsalg.Foto: Huawei.

Huawei med flaggskipsmobiler

Huawei har lansert to nye mobiler som betegnes som flaggskip: P9 og P9 Plus. Avansert fingeravtrykksensor og dobbeltkamera er blant stikkordene.

Et av de fremste kjennetegnene på Huaweis mobilsatsing har vært såkalte flaggskipsmodeller til mer moderate priser enn de ledende konkurrentene har bydd på med tilvarende spesifikasjonsnivå.

Stortromma

Den kinesiske elektronikk-giganten slo på stortromma og brukte kjendiser som «Supermann» Henry Cavill og fredspriskonsert-programleder Scarlett Johansson som trekkplaster under lanseringen i London av Huawei P9 og P9 Plus.

Foruten filmstjernene var flere kjente fotografer til stede, for lanseringen var også en kunngjøring av utviklingssamarbeid mellom Huawei og den tyske kameraprodusenten Leica.

Nyutviklet ARM-prosessor

Huawei P9 og Huawei P9 Plus er to Android 6.0-baserte mobiler som er utstyrt med en nyutviklet prosessor kalt Kirin 955, med en klokkefrekvens på 2,5 GHz.

Kirin-familien av brikkesett produseres av den kinesiske halvlederprodusenten Hisilicon, som er heleid av Huawei. Kirin 955 er basert på prosessordesignen ARM, som Hisilicon har lisensavtale på.

Ifølge Wikipedia er Hisilicon den største designeren av integrerte kretser i Kina.

5,2 og 5,5 tommer

De to nye Huawai-modellene har henholdsvis 5,2- og 5,5-tommers skjerm. Skjermene har 1080p-oppløsning, og P9 Plus kan skilte med Press Touch-skjerm som skiller mellom lett og noe kraftigere press mot skjermen.

P9 har et batteri på 3.000 milliamperetimer, mens batteriet på P9 Plus er litt kraftigere, på 3.400 mAh. P9 Plus har også hurtiglading som skal gi seks timers taletid etter en ti minutter lang opplading.

Begge modellene har fingeravtrykksensor som skal være mer avansert enn på tidligere Huawei-mobiler.

Dobbeltkamera

Huawei P9 og Huawei P9 Plus skiller seg fra den gemene hop av mobilkameraer ved at de har innebygd et dobbelt-kamerasystem.

DOBBELTKAMERA: De nye Huawei-mobilene har dobbeltkamera utviklet i samarbeid med Leica. De to har valgt å illustrere løsningen slik.
DOBBELTKAMERA: De nye Huawei-mobilene har dobbeltkamera utviklet i samarbeid med Leica. De to har valgt å illustrere løsningen slik. (Ill.: Huawei)

Huawei er riktignok ikke først ute med to kameraer i mobilen. Også LG har dobbeltkamera på sin G5-modell

LG har to kameraer for å kunne tilby to forskjellige brennvidder basert på optikken og ikke på digital beskjæring av bildene.

Huaweis P9-mobiler har derimot to kameraer med samme oppløsning, 12 megapiksler, og samme brennvidde, tilsvarende 27 mm vidvinkel, der det ene kameraet tar fargebilder og det andre tar sort/hvitt-bilder.

Den kombinerte effekten av dette skal være skarpere bilder med mindre bildestøy, særlig på bilder tatt i dårlig lys, ifølge Huawei.

Leica-samarbeid

Nøyaktig hva som er Leicas rolle i samarbeidsprosjektet, er ikke klart. Ifølge nettstedet DPReview skal Leica ikke være direkte involvert i produksjonen hverken av optikken eller elektronikken. 

Huawei selv beskriver det som en integrasjon av designverdiene og ingeniørkunsten til Huawei og Leica i et mobilfotosystem som er utviklet i samarbeid mellom de to selskapene.

Størrelse og vekt

P9 har dimensjoner på 145 x 70,9 millimeter og er 6,95 mm tykk. Vekten er oppgitt til cirka 144 gram.

P9 Plus er jo da litt større, med dimensjoner på 152,3 x 75,3 millimeter og en tykkelse på 6,98 mm. Vekten er oppgitt til cirka 162 gram.

P9-modellene kjører Android 6.0, og begge støtter nærfeltkommunikasjon (NFC).

Etter det Computerworld erfarer, kommer Huawei P9 i salg i Norge 2. mai med en utsalgspris på 5.495 kroner. Huawei P9 Plus kommer litt senere, i juni, og vil koste 6.995 kroner.

Mobilitet